Σπιτικά κράκερ

crackers-photo1Ανάλαφρα, τραγανά, φρεσκοψημένα κράκερ, φτιαγμένα με αγνά υλικά από τα χεράκια μας, εύκολα και γρήγορα. Χωρίς περιττά πρόσθετα, συντηρητικά ή ύποπτα Ε, για να τα απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις. Η παρασκευή τους είναι πολύ απλή και απαιτεί υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας. Είναι νόστιμα, ελαφριά και θα τα αγαπήσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι!

Σκέτα ή με αλάτι, αρωματισμένα με τα αγαπημένα μας μπαχαρικά, μυρωδικά ή βότανα, με τυριά, σκόρδο ή σπόρους, μπορούμε να δημιουργήσουμε αναρίθμητους γευστικούς συνδυασμούς. Σουσάμι με παπαρουνόσπορο, σκόρδο με ρίγανη, παρμεζάνα με θυμάρι, δεντρολίβανο με μαύρο πιπέρι… ή ό,τι τραβάει η όρεξη μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέτουμε τα υλικά της επιλογής μας μέσα στη ζύμη ή πάνω στα κράκερ και να τα μεταμορφώσουμε.

crackers-photo2

Σπιτικά κράκερ

Υλικά:

Για τη ζύμη
2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
⅔ κούπας νερό (160ml)
4 κ.σ. ελαιόλαδο (55g)
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. ζάχαρη
½ κ.γλ. αλάτι
1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα ή εναλλακτικά λίγο ελαιόλαδο

Για το πασπάλισμα
χοντρό αλάτι
υλικά της επιλογής μας (σπόρους, μπαχαρικά, βότανα, τυριά)

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν. Σχηματίζουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το λάδι και το νερό. Ανακατεύουμε αρχικά μ” ένα πιρούνι και στη συνέχεια ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να «δέσει» η ζύμη.

3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο αλευρώνοντας για να μην κολλάει. Κόβουμε κάθε φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια χρησιμοποιώντας έναν κόφτη ζύμης ή στο σχήμα που θέλουμε με κουπ πατ.

4. Μεταφέρουμε τα κράκερ σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια τους. Οι τρύπες δεν είναι μόνο για διακόσμηση αλλά βοηθούν στο να διαφύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο και να ψηθούν σωστά τα κράκερ. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με το χτυπημένο αυγό ή με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ελάχιστο χοντρό αλάτι και τα υλικά της επιλογής μας.

5. Ψήνουμε τα κράκερ για 12 με 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα διατηρούμε σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί μπισκότων που κλείνει αεροστεγώς.

(Βασισμένη στη συνταγή από το: catch my party)

About these ads

Tagged:

7 thoughts on “Σπιτικά κράκερ

  1. spoonstories Αυγούστου 24, 2013 στο 20:57 Reply

    Δείχνουν υπέροχα! Αν τα πετύχω τότε σίγουρα δεν θα χρειαστεί να αγοράσω ποτέ ξανά στη ζωή μου.

    • Nana Leontidou Αυγούστου 24, 2013 στο 22:06 Reply

      Ελπίζω να σου φανούν εξίσου νόστιμα. Επιπλέον το σχόλιο σου μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω ένα καινούριο blog. Σ” ευχαριστώ!

  2. Alex Vog Ιανουαρίου 16, 2014 στο 18:37 Reply

    Είναι εύκολα, γρήγορα και εξίσου νόστιμα με τα συσκευασμένα και με λιγότερο αλάτι. Ξετρελαθήκαμε μικροί μεγάλοι. Ευχαριστούμε.

    • Nana Ιανουαρίου 16, 2014 στο 19:53 Reply

      Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν! Είναι σίγουρα πιο υγιεινά από τα συσκευασμένα και επιπλέον επιδέχονται αμέτρητες γευστικές παραλλαγές.

  3. Ariadne Pil Ιανουαρίου 22, 2014 στο 14:21 Reply

    Φαίνονται πολύ νόστιμα και ιδιαίτερα! Μπράβο!!

    • Nana Ιανουαρίου 22, 2014 στο 15:06 Reply

      Αριάδνη, καλώς ήρθες στην κουζίνα μου! Αν κάνεις τον κόπο να τα φτιάξεις, θα χαρώ πολύ να μάθω αν σου άρεσαν.

      • Ariadne Pil Ιανουαρίου 22, 2014 στο 15:16

        Φυσικά και θα τα φτιάξω… και θα σου πω εντυπώσεις!!! :D

Δημοσίευση σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1.143 other followers