Ζυμαρικά με ψητά ντοματίνια

pasta-me-tomatinia-photo2Μια κάπως καθυστερημένα καλοκαιρινή μακαρονάδα, μια και ο ήπιος ακόμη φθινοπωρινός καιρός έχει βοηθήσει τους βασιλικούς μου να παραμείνουν καταπράσινοι και φουντωτοί. Απ΄ την άλλη, τα ντοματίνια που είχαμε φυτέψει στον κήπο, έχουν εδώ και καιρό αποχαιρετήσει τον «μάταιο τούτο κόσμο», μια και είναι περισσότερα απαιτητικά σε ζέστη και ηλιοφάνεια. Ευτυχώς για μένα, είναι εύκολο πλέον να τα βρεις, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή τα καταστήματα τροφίμων. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα που σε ξαφνιάζουν με την ποικιλία και τη νοστιμιά τους.

pasta-me-tomatinia-photo4

Αυτές οι «μικρογραφίες» ντομάτας με τη γλυκιά και τραγανή σάρκα είναι ιδανικές για ψήσιμο, το οποίο αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη γλύκα τους. Ο πλατύφυλλος βασιλικός, με τα σαρκώδη, αρωματικά φύλλα και την πικάντικη, ελαφρώς πιπεράτη γεύση του ταιριάζει ιδανικά μαζί τους ενώ τη συντροφιά τους συμπληρώνει το σκόρδο, προσδίδοντας σπιρτάδα και χαρακτήρα. Τρία υλικά που μοιάζει να φτιάχτηκαν το ένα για το άλλο και με απώτερο σκοπό τη συνοδεία ζυμαρικών ή την επικάλυψη πίτσας.

Ζυμαρικά με ψητά ντοματίνια/Pasta with Baked Cherry Tomatoes

Στο γευστικό αυτό τρίο έρχεται να προστεθεί και το τυρί. Το κατάλληλο τυρί για κάθε μακαρονάδα είναι κάτι σαν «το κερασάκι στην τούρτα». Την ολοκληρώνει γευστικά και την εμπλουτίζει. Στη συγκεκριμένη ταιριάζει το πεκορίνο, ένα σκληρό τυρί από πρόβειο γάλα με χαρακτηριστική αλμυρή και πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα. Μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μια κεφαλογραβιέρα ή ακόμη και με ένα κεφαλοτύρι με ήπια γεύση. Και κάτι τελευταίο. Αν δεν σας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις, παραλείψτε το καυτερό ή χρησιμοποιήστε γλυκό μπούκοβο.

Ζυμαρικά με ψητά ντοματίνια/Pasta with Baked Cherry Tomatoes

Ζυμαρικά με ψητά ντοματίνια

Υλικά:

(για 4 άτομα)
500g λιγκουίνι ή σπαγγέτι
600g ντοματίνια
5 κ.σ. ελαιόλαδο (75ml)
1 χούφτα φύλλα βασιλικού (10g)
¼ κούπας ψίχουλα ψωμιού (25g)
4 κ.σ. πεκορίνο ή κεφαλογραβιέρα, τριμμένο (30g)
3 σκελίδες σκόρδο, περασμένες στην πρέσα ή πολύ ψιλοκομμένες
¼ κ.γλ. μπούκοβο ή τσίλι σε σκόνη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC και λαδώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί.

2. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα ντοματίνια. Αφαιρούμε το κοτσανάκι και τα κόβουμε στα δύο. Απλώνουμε τα ντοματίνια στο ταψί σε μία στρώση, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

3. Πλένουμε το βασιλικό, κρατάμε μερικά φυλλαράκια για το γαρνίρισμα και ψιλοκόβουμε τον υπόλοιπο. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα ψίχουλα, τον ψιλoκομμένο βασιλικό, το τυρί, το σκόρδο, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν τα υλικά. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

4. Γεμίζουμε με το παραπάνω μείγμα τα ντοματίνια και τα βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά προσέχοντας να μην αρπάξουν. Θέλουμε να ζαρώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν αλλά να παραμείνουν ζουμερά.

5. Ένα δεκάλεπτο πριν βγάλουμε τα ντοματίνια από το φούρνο, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε, φροντίζοντας να τα διατηρήσουμε ζεστά, και κρατάμε στην άκρη ½ κούπα από το νερό τους.

6. Μόλις τα ντοματίνια είναι έτοιμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε τα ζυμαρικά, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, λίγο από το νερό των ζυμαρικών, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε προσεκτικά. Μοιράζουμε τα ζυμαρικά στα πιάτα, γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε αμέσως με τη συνοδεία έξτρα τριμμένου τυριού.

About these ads

Tagged: , ,

9 thoughts on “Ζυμαρικά με ψητά ντοματίνια

  1. E Οκτωβρίου 22, 2013 στις 09:12 Reply

    Ωραία ιδέα για μια διαφορετική μακαρονάδα!!!

  2. Ερμιόνη Οκτωβρίου 22, 2013 στις 09:43 Reply

    Καλημέρα Νανά μου!
    Τι απίστευτα υπέροχο πιάτο!
    Τα γεμιστά και ψητά ντοματίνια με ενθουσίασαν και νομίζω ότι είναι αυτά που απογειώνουν το συγκεκριμένο φαγητό!
    Καλημέρα και φιλιά!

  3. Olives and Olive Οκτωβρίου 22, 2013 στις 12:43 Reply

    Το τέλειο πιάτο!!! Νανά, έγραψες, πάλι!!! Καλημέρα!!! Φιλιά!!!

  4. mookies Οκτωβρίου 23, 2013 στις 20:51 Reply

    Υπέροχη μακαρονάδα, με απλά και νόστιμα υλικά! Τα ντοματίνια είναι το νέο αγαπημένο μου υλικό, άργησα να τα δοκιμάσω θεωρώντας ότι δεν θα έχουν διαφορά από τις υπόλοιπες ντομάτες, αλλά με το που τα δοκίμασα τα λάτρεψα.
    Πολύ όμορφες φώτο με έντονα τα χρώματα των υλικών.

  5. Maria Οκτωβρίου 28, 2013 στις 09:52 Reply

    Πολύ όμορφη μακαρονάδα! Εύκολη και νοστιμότατη!

  6. Αγγελική Ν Οκτωβρίου 29, 2013 στις 20:35 Reply

    Η μακαρονάδα υπέροχη! Το μπλογκ σου πολύ ενδιαφέρον! Οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές! Χαίρομαι που σε βρίσκω Νανά! Θα τα λέμε! Φιλιά από Ν Αφρική

    • Nana Leontidou Οκτωβρίου 29, 2013 στις 21:03 Reply

      Αγγελική, καλώς ήρθες στην κουζίνα μου! Χαίρομαι που με βρήκες και σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

  7. littledeco Νοεμβρίου 6, 2013 στις 10:47 Reply

    Σαν πιστή μακαρονού μπορώ να πω ότι η pasta δεν έχει εποχή. Τρώγεται ευχάριστα όλο τον χρόνο, και η συνταγή που προτείνεις φαίνεται γευστικότατη και εύκολη θα τολμήσω να πω !!!

    • Nana Leontidou Νοεμβρίου 6, 2013 στις 11:05 Reply

      Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο υπομονή για να γεμίσεις τα ντοματίνια, γι΄αυτό είναι προτιμότερο να αποφύγεις τα πολύ μικρά σε μέγεθος. Πέρα απ’ αυτό, είναι εύκολη και πεντανόστιμη!

Δημοσίευση σχολίου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,041 other followers