Μπάρες βρώμης με μαρμελάδα

mpares-vromis-photo1Οι μπάρες με νιφάδες βρώμης είναι ένα υγιεινό σνακ για μικρούς και μεγάλους κι ένας γλυκός τρόπος για να ξεκινήσεις κανείς τη μέρα του. Κατάλληλες και για όσους βιάζονται το πρωί και δεν προλαβαίνουν
να ετοιμάσουν πρωινό, χαρίζουν ενέργεια και δύναμη αφού κρύβουν μέσα τους τη θρεπτική αξία των δημητριακών. Αλλά και στη διάρκεια της μέρας βοηθάνε στην επαναφόρτιση μας, μας χορταίνουν και μας γλυκαίνουν.

Νιφάδες βρώμης, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, μαρμελάδες, σουσάμι είναι μερικά από τα υλικά που μπορούμε να συνδυάσουμε για να δημιουργήσουμε νόστιμες μπάρες που να ικανοποιούν τις γευστικές μας προτιμήσεις. Εγώ αποφάσισα να πειραματιστώ με μια γέμιση μαρμελάδας από κόκκινα φρούτα και μια στρώση ελαφριάς κρέμας κεφίρ αρωματισμένη με βανίλλια. Η προσθήκη της κρέμας είναι εντελώς προαιρετική και μπορεί να παραλειφθεί κατά την εκτέλεση της συνταγής. Επίσης, μια άλλη παραλλαγή που μπορούμε να δοκιμάσουμε είναι να παραλείψουμε τη μαρμελάδα και να προσθέσουμε μέσα στην κρέμα κεφίρ κομματάκια αποξηραμένων φρούτων (150g), όπως cranberries ή σταφίδες.

Πρέπει να σημειώσω ότι με τη συγκεκριμένη συνταγή φτιάχνουμε αφράτες μπάρες που θυμίζουν κέικ ενώ η μαρμελάδα νοτίζει ελαφρά τη ζύμη και κάνει τις μπάρες ακόμη πιο λαχταριστές. Να έχετε υπόψιν σας ότι αν η μαρμελάδα που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ γλυκιά, καλό θα ήταν να μειώσετε τη ζάχαρη στη ζύμη κατά ¼ της κούπας.

mpares-vromis-photo2

Μπάρες βρώμης με μαρμελάδα

Υλικά:

½ κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (115g)
½ κούπα καστανή ζάχαρη (110g)
½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
1 μεγάλο αυγό
¾ κούπας αλεύρι ολικής
¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. σόδα
¼ κ.γλ. αλάτι

1¾ κούπας βρώμη (155g) για τη ζύμη

+¼ κούπας βρώμη (25g) επιπλέον για την επικάλυψη
¼ κούπας σουσάμι (30g)

Για τη γέμιση
1 κούπα μαρμελάδα (240g)

Για την κρέμα κεφίρ
¾ κούπας κεφίρ (150g)
½ κούπα ζάχαρη κρυσταλλική (100g)
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ασπράδι αυγού, ελαφρά χτυπημένο
1 βανίλλια

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε μια τετράγωνη φόρμα 23x23cm. (Αν δεν έχουμε τετράγωνη φόρμα, χρησιμοποιούμε μια ορθογώνια με ανάλογο εμβαδό.)

2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 2 λεπτά.

3. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.

4. Σ’ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

5. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1 και ¾ της κούπας βρώμη (155g) και ανακατεύουμε καλά.

6. Για την κρέμα κεφίρ, αναμειγνύουμε σ’ ένα δεύτερο μπολ το κεφίρ, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το ασπράδι και τη βανίλια. (Μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα κεφίρ στη γέμιση.)

7. Απλώνουμε τα ⅔ της ζύμης στη φόρμα και καλύπτουμε με μια στρώση μαρμελάδας. Κατόπιν απλώνουμε την κρέμα κεφίρ πάνω στην μαρμελάδα.

8. Προσθέτουμε στην ζύμη που έχουμε κρατήσει την υπόλοιπη βρώμη, δηλαδή το ¼ της κούπας (25g) και το σουσάμι. Τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μας για να σχηματιστούν χοντρά τρίμματα και τα σκορπάμε ομοιόμορφα πάνω από τη γέμιση (τη μαρμελάδα ή τη μαρμελάδα-κεφίρ).

9. Ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν οι άκρες.

8. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και κόβουμε σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια.

(Βασισμένη στη συνταγή από το: Joy of Baking)

Tagged: , , ,

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: