Ανάλαφρα, τραγανά, φρεσκοψημένα κράκερ, φτιαγμένα με αγνά υλικά από τα χεράκια μας, εύκολα και γρήγορα. Χωρίς περιττά πρόσθετα, συντηρητικά ή ύποπτα Ε, για να τα απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις. Η παρασκευή τους είναι πολύ απλή και απαιτεί υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα μας. Είναι νόστιμα, ελαφριά και θα τα αγαπήσουν όλοι, μικροί και μεγάλοι!
Σκέτα ή με αλάτι, αρωματισμένα με τα αγαπημένα μας μπαχαρικά, μυρωδικά ή βότανα, με τυριά, σκόρδο ή σπόρους, μπορούμε να δημιουργήσουμε αναρίθμητους γευστικούς συνδυασμούς. Σουσάμι με παπαρουνόσπορο, σκόρδο με ρίγανη, παρμεζάνα με θυμάρι, δεντρολίβανο με μαύρο πιπέρι… ή ό,τι τραβάει η όρεξη μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέτουμε τα υλικά της επιλογής μας μέσα στη ζύμη ή πάνω στα κράκερ και να τα μεταμορφώσουμε.
Σπιτικά κράκερ
Υλικά:
Για τη ζύμη
2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
⅔ κούπας νερό (160ml)
4 κ.σ. ελαιόλαδο (55g)
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. ζάχαρη
½ κ.γλ. αλάτι
1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα ή εναλλακτικά λίγο ελαιόλαδο
Για το πασπάλισμα
χοντρό αλάτι
υλικά της επιλογής μας (σπόρους, μπαχαρικά, βότανα, τυριά)
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν. Σχηματίζουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το λάδι και το νερό. Ανακατεύουμε αρχικά μ’ ένα πιρούνι και στη συνέχεια ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να «δέσει» η ζύμη.
3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο αλευρώνοντας για να μην κολλάει. Κόβουμε κάθε φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια χρησιμοποιώντας έναν κόφτη ζύμης ή στο σχήμα που θέλουμε με κουπ πατ.
4. Μεταφέρουμε τα κράκερ σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια τους. Οι τρύπες δεν είναι μόνο για διακόσμηση αλλά βοηθούν στο να διαφύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο και να ψηθούν σωστά τα κράκερ. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με το χτυπημένο αυγό ή με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ελάχιστο χοντρό αλάτι και τα υλικά της επιλογής μας.
5. Ψήνουμε τα κράκερ για 12 με 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα διατηρούμε σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί μπισκότων που κλείνει αεροστεγώς.
(Βασισμένη στη συνταγή από το: catch my party)
Tagged: Αλμυρές γεύσεις
Δείχνουν υπέροχα! Αν τα πετύχω τότε σίγουρα δεν θα χρειαστεί να αγοράσω ποτέ ξανά στη ζωή μου.
Ελπίζω να σου φανούν εξίσου νόστιμα. Επιπλέον το σχόλιο σου μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω ένα καινούριο blog. Σ’ ευχαριστώ!
Είναι εύκολα, γρήγορα και εξίσου νόστιμα με τα συσκευασμένα και με λιγότερο αλάτι. Ξετρελαθήκαμε μικροί μεγάλοι. Ευχαριστούμε.
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν! Είναι σίγουρα πιο υγιεινά από τα συσκευασμένα και επιπλέον επιδέχονται αμέτρητες γευστικές παραλλαγές.
Φαίνονται πολύ νόστιμα και ιδιαίτερα! Μπράβο!!
Αριάδνη, καλώς ήρθες στην κουζίνα μου! Αν κάνεις τον κόπο να τα φτιάξεις, θα χαρώ πολύ να μάθω αν σου άρεσαν.
Φυσικά και θα τα φτιάξω… και θα σου πω εντυπώσεις!!! 😀
Καλησπέρα,
Μπορούμε να παραλείψουμε την ζάχαρη και το αλάτι ή να τα αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο για να γίνουν ακόμη περισσότερο baby friendly?
Αν και η ποσότητα τόσο της ζάχαρης όσο και του αλατιού είναι πολύ μικρή στο σύνολο της συνταγής, μπορούμε να την παραλείψουμε ή να την μειώσουμε περισσότερο. Για να νοστιμίσουν μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά και σουσάμι. Καλή επιτυχία!