Σπιτικό φυστικοβούτυρο

spitiko-fystikovoytyro-photo2Το σπιτικό φυστικοβούτυρο φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, έχει ασύγκριτο άρωμα, πλούσια γεύση, μηδέν συντηρητικά και στοιχίζει λιγότερο. Επιπλέον μπορούμε να το προσαρμόσουμε στα γούστα μας. Γλυκό ή άγλυκο, ελαφρώς αλμυρό ή ανάλατο, κρεμώδες ή με τραγανά κομματάκια φυστικιών.

Για να το φτιάξουμε επιλέγουμε άριστης ποιότητας, εύγευστα αράπικα φυστίκια ή αλλιώς αραχίδες, ψημένα (αλατισμένα ή μη). Προσέχουμε γιατί η κακή συντήρηση των ξηρών καρπών (υγρασία, ζέστη) αλλοιώνει την υφή και τη γεύση τους. Αν επιλέξουμε ωμά φυστίκια, τότε πρέπει να τα ψήσουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

spitiko-fystikovoytyro-photo4

Αν και το φυστικοβούτυρο δεν είναι ιδιαίτερα προσφιλές στην Ελλάδα, αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Είναι θρεπτικό, σχεδόν συναγωνίζεται το ταχίνι τόσο σε διατροφική αξία όσο και σε θερμιδική, χαρίζει ενέργεια και δύναμη και είναι ιδανική τροφή για παιδιά και αθλητές. Τρώγεται σαν άλειμμα στο ψωμί, σκέτο, με μαρμελάδα ή μέλι, σαν γέμιση σε σάντουιτς, τοστ ή κρέπες, σε συνδυασμό με φρούτα ή σοκολάτα. Ακόμη, το συναντάμε σε πολλές γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές.

spitiko-fystikovoytyro-photo1

Σπιτικό φυστικοβούτυρο

Υλικά:

400g ψημένα και ξεφλουδισμένα αράπικα φυστίκια
2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο (30g) ή άλλο σπορέλαιο με ήπια γεύση
2 κ.σ. μέλι (36g)
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον επεξεργαστή τροφίμων και τα πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν λείο μείγμα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το μπλέντερ ή το multi. Στην τελευταία περίπτωση πολτοποιούμε τα υλικά σε δόσεις γιατί είναι δύσκολο να επεξεργαστεί ολόκληρη την ποσότητα και κινδυνεύουμε να κάψουμε το μοτέρ του. Το μείγμα στην αρχή είναι πολύ σφιχτό αλλά όσο συνεχίζουμε το ανακάτεμα, γίνεται λείο και κρεμώδες. Τα φυστίκια απελευθερώνουν τα έλαια που περιέχουν και το μείγμα αραιώνει γι΄αυτό δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον σπορέλαιο. Όταν το φυστικοβούτυρο έχει αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα και υφή, το δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν θέλουμε, επιπλέον μέλι ή αλάτι. (Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές, μπορούμε να τις αυξομειώσουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.)

2. Αδειάζουμε το φυστικοβούτυρο σε γυάλινο αποστειρωμένο βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Tagged: , ,

6 thoughts on “Σπιτικό φυστικοβούτυρο

  1. S for Summer 6 Απριλίου, 2014 στο 17:21 Reply

    Ευχαριστούμε για την καλή ιδέα! Θα το δοκιμάσω σίγουρα! Γιατί θέλω να φτιάξω «παγωτό μπανάνας» με φυστικοβούτυρο! Αν τα καταφέρω, θα δείτε σύντομα την συνταγή στο blog μου! Ήθελα να ρωτήσω, όμως, πόσο διάστημα διατηρείται στο ψυγείο;

    • Nana 6 Απριλίου, 2014 στο 18:18 Reply

      Διατηρείται στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 μήνα. Nα έχεις, όμως, υπόψιν σου ότι το φυστικοβούτυρο στο ψυγείο σφίγγει αρκετά. Για να το προσθέσεις στο παγωτό είναι προτιμότερο να έρθει πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου. Καλή επιτυχία!

      • S for Summer 6 Απριλίου, 2014 στο 18:52

        Σ’ ευχαριστώ για την συμβουλή και την απάντηση! Θα δοκιμάσω να τα αναρτήσω και εγώ, οπότε ίσως δεις τα αποτελέσματα!

  2. Εύα 27 Οκτωβρίου, 2015 στο 17:05 Reply

    Καλησπέρα! Λατρεύω το blog σας! Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές και όλες είχαν επιτυχία. Ήρθε η στιγμή να δοκιμάσω και αυτή. Το μόνο που θέλω να ρωτήσω είναι αν χρησιμοποιούμε αλατισμενα φυστικια ή αναλατα; Αν βάλω αλατισμενα λογικά παραλειπω την μια πρεζα αλάτι έτσι;

    • Nana 27 Οκτωβρίου, 2015 στο 17:19 Reply

      Εύα, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Εγώ χρησιμοποιώ αλατισμένα σαν αυτά στις φωτογραφίες. Αλάτι μπορείς να προσθέσεις λιγότερο ή περισσότερο ή καθόλου ανάλογα με τη γεύση που σου αρέσει. Καλή επιτυχία!

      • Εύα 27 Οκτωβρίου, 2015 στο 17:23

        Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Τρέχω να αγοράσω φυστικια! Καλό απόγευμα!

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: