Καραμελένια blondies

blondies-photo1Τα blondies ή blond[e] brownies, σε αντίθεση με τα κλασικά αγαπημένα brownies, δεν περιέχουν σοκολάτα ή κακάο. Η καστανή ζάχαρη είναι αυτή που τους χαρίζει το υπέροχο άρωμα, το χρυσαφένιο χρώμα και την καραμελένια γεύση. Αυτή και οι αγελαδίτσες! Όχι, δεν εννοώ αυτές που βόσκουν κάτω στη λιακάδα αλλά τις αγαπημένες των παιδικών μας χρόνων, καραμέλες γάλακτος. Αυτές με το χρυσό περιτύλιγμα και τη χαρακτηριστική αγελαδίτσα.

Οι καραμέλες γάλακτος είναι ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να φτιάξεις σως καραμέλας. Αν εξαιρέσεις το επίπονο ξετύλιγμα του χρυσόχαρτου, είναι έτοιμη σε λίγα μόνο λεπτά. Με γεύση που σου ξυπνά παιδικές αναμνήσεις και άρωμα βουτύρου, αν και λιγότερο πλούσια από την χρονοβόρα dulce de leche, είναι μια νόστιμη κι εύκολη λύση. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, επίσης, σε παγωτά, κέικ, τάρτες ή σαν ντιπ για κομματάκια μήλου ή μπισκότα.

blondies-photo2

Καραμελένια blondies

Υλικά:

Για τα blondies
1η στρώση (βάση)
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (110g)
½ κούπα καστανή ζάχαρη (105g)
1 αυγό
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
2η στρώση (γέμιση καραμέλας)
20 καραμέλες γάλακτος (αγελαδίτσες!)
¼ κούπας κρέμα γάλακτος (60ml)
ελάχιστο αλάτι
3η στρώση (επικάλυψη)
½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (65g)
¼ κούπας καστανή ζάχαρη (55g)
¼ κούπας κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια (55g)
1 μικρό αυγό
χοντρό αλάτι, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Για τη σως καραμέλας
10 καραμέλες γάλακτος (αγελαδίτσες!)
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος (30ml)*

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διαστάσεις 18x28cm περίπου και στρώνουμε τον πάτο του με λαδόκολλα.

2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε 1 κούπα αλεύρι μαζί με τη σόδα. Στον κάδο του μίξερ ή σ’ ένα καθαρό μπολ χτυπάμε ½ κούπα βούτυρο με ½ κούπα ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά καθαρίζοντας ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε ελάχιστα, μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί.

3. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψάκι και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά. Στα 8 λεπτά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο χωρίς να τον σβήσουμε.

4. Στο μεταξύ, όσο ψήνεται η βάση, ετοιμάζουμε τη γέμιση και την επικάλυψη. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τις καραμέλες και το αλάτι στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά) στη μέτρια ισχύ για 1 λεπτό. Βγάζουμε το μπολ από το φούρνο, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για διαστήματα όλο και μικρότερου χρόνου (30, 20, 10 δευτερολέπτων), ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσουν εντελώς οι καραμέλες και να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Απλώνουμε την καραμέλα πάνω στη μισοψημένη βάση.

5. Για να φτιάξουμε την επικάλυψη, βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων (multi) το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο και το αυγό και χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Ρίχνουμε διάσπαρτες κουταλιές από το μείγμα στην επιφάνεια της καραμέλας και ξαναβάζουμε το ταψί στο ζεστό φούρνο.

6. Ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, την επιφάνεια με ελάχιστο χοντρό αλάτι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε με τη σως καραμέλας.

* Αν την προτιμάμε πιο ρευστή, προσθέτουμε περισσότερη κρέμα γάλακτος.

(Βασισμένη στη συνταγή από το: Roxana’s home baking)

Tagged: , ,

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: