Cookies με ταχίνι, βρώμη και σοκολάτα

{Click here for recipe in English}

cookies-tahini-vromi-photo1

Τα cookies αποτελούν το ιδανικό γλυκό ταίρι για ένα ποτήρι φρέσκο γάλα ή μια κούπα αχνιστό καφέ ή τσάι. Χαριτωμένες μπουκίτσες γλυκιάς ζύμης που φλερτάρουν αδιακρίτως με κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα. Βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι, αυγά και αρωματικά συνδυάζονται ταιριαστά μεταξύ τους σε αμέτρητες παραλλαγές και ποικίλες αναλογίες για να δημιουργήσουν cookies άλλοτε αφράτα και μαλακά κι άλλοτε τραγανά και μαστιχωτά.

cookies-tahini-vromi-photo2

Cookies που μπορεί να διαφέρουν σε υφή, γεύση, μέγεθος, σχήμα ή χρώμα αλλά έχουν ένα κοινό γνώρισμα: είναι δύσκολο να τους αντισταθείς και να φας μόνο ένα! Παραφράζοντας μια κινέζικη παροιμία που διάβασα τυχαία στο διαδίκτυο: «Κανένας άνθρωπος δεν έχει μεγαλύτερη θέληση από αυτόν που μπορεί να φάει μόνο ένα μπισκότο».

cookies-tahini-vromi-photo3

Στη συγκεκριμένη συνταγή το ταχίνι αντικαθιστά ένα μέρος του βουτύρου προσφέροντας περισσότερα «καλά λιπαρά» και μια αρωματική σουσαμένια νότα στα cookies που τους ταιριάζει. Η θρεπτική αξία του ταχινιού συνδυάζεται μ’ αυτήν των νιφάδων βρώμης και την απολαυστική σοκολάτα σε μια δυναμωτική τριλογία που χαρίζει ενέργεια και τόνωση. Έτσι η γλυκιά ατασθαλία μετατρέπεται σε ένα απολαυστικό ενεργειακό σνακ για μικρούς και μεγάλους!

cookies-tahini-vromi-photo4

Cookies με ταχίνι, βρώμη και σοκολάτα

Υλικά:

½ κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (115g)
¼ κούπας ταχίνι (60g)
½ κούπα καστανή ζάχαρη (110g)
½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή βανιλίνη
1 αυγό
1¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (155g)
1 κούπα νιφάδες βρώμης, αλεσμένες σε πούδρα (90g)
2 κ.γλ. κορν φλάουρ
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
½ κ.γλ. αλάτι
1 συσκευασία κουβερτούρα σε σταγόνες (100g)
50g κουβερτούρα γάλακτος, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.

2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη σόδα και το αλάτι. Αλέθουμε στο μπλέντερ ή στο multi τις νιφάδες βρώμης μέχρι να γίνουν πούδρα και τις αναμειγνύουμε με το αλεύρι.

3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το ταχίνι και τα δύο είδη ζάχαρης μέχρι να αφρατέψουν, 3 με 5 λεπτά, καθαρίζοντας ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το μείγμα των στεγνών υλικών και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να υγρανθούν και να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τέλος, προσθέτουμε τις σταγόνες και τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.

Zimi gia cookies-photo1

4. Παίρνουμε με το χέρι κομμάτια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού (περίπου 30g) και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα φροντίζοντας να έχουν 5cm απόσταση μεταξύ τους. (Δεν χρειάζεται να πλάσουμε λείες μπαλίτσες ζύμης. Όταν τα κομμάτια της ζύμης έχουν ανώμαλη και τραχιά επιφάνεια, τα cookies αποκτούν πιο ελκυστική εμφάνιση όταν ψηθούν αλλά και πάλι γούστα είναι αυτά. Διαλέξτε και πράξτε αναλόγως. Ιδού και τα πειστήρια…)

Ζύμη για cookies πριν και μετά το ψήσιμο/Cookie dough before and after baking

5. Ψήνουμε κάθε λαμαρίνα χωριστά για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν στις άκρες (στο κέντρο θα είναι ακόμη πολύ μαλακά). Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στη λαμαρίνα και κατόπιν τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Διατηρούμε τα cookies σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο.

Tagged: , , , ,

8 thoughts on “Cookies με ταχίνι, βρώμη και σοκολάτα

  1. Ερμιόνη 9 Οκτωβρίου, 2013 στο 09:09 Reply

    Καλημέρα Νανά!
    Τα cookies είναι μακράν η αγαπημένη μου κατηγορία συνταγών! Τα λατρεύω και θέλω να δοκιμάζω κάθε παραλλαγή τους.
    Το ταχίνι και η βρόμη είναι αγαπημένα υλικά. Όσο για τη σοκολάτα, έχεις βάλει και 2 είδη οπότε φαντάζομαι απλά τη γεύση τους!
    Φιλιά!

  2. Olives and Olive 11 Οκτωβρίου, 2013 στο 18:04 Reply

    Καλησπέρα, kouzinista!!! καλώς σε βρήκα!!! πολύ ωραία φωτογραφία…και τα cookies σου, φαίνονται τέλεια!!!

    • Nana Leontidou 11 Οκτωβρίου, 2013 στο 19:49 Reply

      Kαλώς ήρθες, ελπίζω να τα λέμε!!!

  3. Ανθούλα 10 Αυγούστου, 2015 στο 01:49 Reply

    Επιτέλους βρήκα μια τέλεια συνταγή για φανταστικά cookies σαν της φωτογραφίας!! Τα εκανα λιγο παραλλαγή γιατι δεν έχω ταχίνι και προτιμώ ελαιόλαδο για τα παιδιά. Μπράβο και πάλι μπράβο!

    • Nana 10 Αυγούστου, 2015 στο 02:00 Reply

      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν! Σου προτείνω να δοκιμάσεις και τη συνταγή «Cookies με ελαιόλαδο και σοκολάτα» (http://wp.me/p3cvZP-17X) που δεν περιέχει καθόλου βούτυρο, παρά μόνο ελαιόλαδο.

  4. paco 19 Αυγούστου, 2015 στο 22:16 Reply

    για πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν τώρα που είναι καλοκαίρι?

    • Nana 19 Αυγούστου, 2015 στο 22:58 Reply

      Τα cookies μπορούν να διατηρηθούν για 3-5 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο, μεταλλικό ή γυάλινο, σε δροσερό και ξηρό μέρος.
      Τα ψημένα cookies μπορούν να διατηρηθούν και στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες. Όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε, τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων.

  5. paco 19 Αυγούστου, 2015 στο 23:32 Reply

    σε ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε απάντηση στον/στην paco Ακύρωση απάντησης