Ζουμερό σοκολατένιο κέικ μπανάνας με γλάσο καραμέλας

sokolatenio-keik-mpananas-photo1Οι μπανάνες συναντιούνται με το κακάο και την καραμέλα σ΄ ένα ζουμερό, σοκολατένιο κέικ που γίνεται πανεύκολα, δε χρειάζεται μίξερ και είναι έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά. Ένα κέικ που γίνεται πιο νόστιμο και υγρό όσο μένει καθώς οι γεύσεις και τα αρώματα δένουν περισσότερο. Η ζύμη του είναι αφράτη και τριφτή, με έντονη γεύση κακάο και διακριτική γεύση μπανάνας ενώ το γλάσο καραμέλας που την περιλούζει αρκεί για να απογειώσει γευστικά ακόμη και το πιο αδιάφορο ή άνοστο κέικ.

Σοκολατένιο κέικ με μπανάνες και καραμέλα/Chocolate banana cake with caramel glaze

Για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε μπανάνες, μαυρισμένες, παραωριμασμένες και μαλακές. Οι πολύ ώριμες μπανάνες με τη γεμάτη φακίδες φλούδα τους και τη γλυκιά, μαλακή σαν βούτυρο σάρκα είναι ιδανικές για κέικ, μάφινς, γλυκά ψωμιά (quick breads), smoothies ακόμη και σοκολατάκια. Το άρωμα τους και η γλύκα τους εντείνεται όσο ωριμάζουν, γι’ αυτό σε καμία περίπτωση δεν τις πετάμε όσο αποκρουστικές κι αν φαίνονται. Αν δεν σκοπεύουμε να τις χρησιμοποιήσουμε άμεσα, τις ξεφλουδίζουμε, τις τοποθετούμε μέσα σε σακουλάκια τροφίμων και τις βάζουμε στην κατάψυξη, μέχρι να τις χρειαστούμε.

sokolatenio-keik-mpananas-photo4

Μην δοκιμάσετε να φτιάξετε κέικ ή ψωμί με αγουρωπές μπανάνες, γιατί θα απογοητευτείτε. Αν δεν έχουμε ή δεν μπορούμε να βρούμε ώριμες μπανάνες, μπορούμε να τις βοηθήσουμε να ωριμάσουν πιο γρήγορα. Βάζουμε τις μπανάνες σε μια χαρτοσακούλα μαζί με ένα ολόκληρο μήλο, αχλάδι ή μια ντομάτα, κλείνουμε καλά τη χαρτοσακούλα και την αφήνουμε εκτός ψυγείου. Κάνουμε υπομονή 1-2 ημέρες και οι μπανάνες μας θα έχουν ωριμάσει. Αν βιαζόμαστε περισσότερο, τις αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα, ανάβουμε το φούρνο στους 100°C και περιμένουμε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο κίτρινο χρώμα, αν θέλουμε να τις φάμε, ή περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει η φλούδα τους, αν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε κάποια συνταγή. Οι μπανάνες που θα χρησιμοποιήσουμε δεν πρέπει να είναι εντελώς άγουρες και πρασινωπές.

sokolatenio-keik-mpananas-photo5

Για το γλάσο καραμέλας, απλά δεν έχω λόγια. Χωρίς να χρειαστεί να παιδευτούμε, να βράσουμε με τις ώρες, να καραμελώσουμε τη ζάχαρη και να ανησυχούμε μήπως πικρίσει, μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλάσο. Η σκούρη καστανή ζάχαρη θα δώσει καραμελένιο χρώμα και γεύση στο γλάσο κι αυτό είναι όλο. Ένα γλάσο που είναι παχύρευστο όσο χρειάζεται για να μην τρέχει, απλώνεται εύκολα, παραμένει γυαλιστερό και μαλακό και ταιριάζει σε κέικ, μηλόπιτες, κρέπες, παγωτά… και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νου σας!

sokolatenio-keik-mpananas-photo6

Ζουμερό σοκολατένιο κέικ μπανάνας με γλάσο καραμέλας

Υλικά:

Για το κέικ
1¾ κούπας ζάχαρη (350g)
2 κούπες αλεύρι (250g)
¾ κούπας άγλυκο κακάο (65g)
1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1½ κ.γλ. σόδα
½ κ.γλ. αλάτι
2 αυγά, μεγάλα
1 κούπα πολτοποιημένες ώριμες μπανάνες (2 μέτριες ή 3 μικρές μπανάνες)
1 κούπα νερό, ζεστό (240ml)
½ κούπα γάλα (120ml)
½ κούπα σπορέλαιο (120ml)

Για το γλάσο καραμέλας
200ml κρέμα γάλακτος
⅓ κούπας σκούρη καστανή ζάχαρη (75g)
1½ κ.σ. βούτυρο (20g)
½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κ.γλ. χοντρό αλάτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς μία φόρμα για κέικ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι ένα ταψάκι με διαστάσεις 23x33cm αλλά θα χρειαστεί να το ψήσουμε λιγότερο, περίπου 40 λεπτά.

2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τα αυγά, τον πολτό μπανάνας, το νερό, το σπορέλαιο και το γάλα. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν (το μείγμα που θα προκύψει θα είναι αραιό). Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει.

3. Ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο. Ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο κι ελέγχουμε ξανά μετά από 5 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πριν προσθέσουμε το γλάσο.

4. Όταν έχει σχεδόν κρυώσει το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο. Σ΄ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά ενώ ανακατεύουμε κατά διαστήματα (όσο περισσότερο πήζει το μείγμα, τόσο συχνότερα φροντίζουμε να το ανακατεύουμε). Μόλις το μείγμα γίνει παχύρευστο, το απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το κέικ με το ζεστό γλάσο.

(Η ζύμη για το κέικ βασίζεται στη συνταγή από το: joy of baking)

Tagged: , , , , , ,

9 thoughts on “Ζουμερό σοκολατένιο κέικ μπανάνας με γλάσο καραμέλας

  1. Ερμιόνη Οκτώβριος 30, 2013 στο 15:27 Reply

    Φαίνεται πραγματικά υπέροχο!
    Ο συνδυασμός σοκολάτας-μπανάνας είναι αγαπημένος και αυτό το γλάσο
    καραμέλας με σκοτώνει έτσι όπως το βλέπω να ρέει!
    Φιλιά!

  2. Anastasia Th Οκτώβριος 30, 2013 στο 16:30 Reply

    ουαου!!!!! τελειο το κεικ!! σοκολατα κ μπανανα ειναι σιγουρα φοβερος συνδυασμος και η καραμελα θα το απογειωσει…. και μονο που βλεπω τις φωτο μου τρεχουν τα σάλια!

  3. Olives and Olive Οκτώβριος 31, 2013 στο 09:57 Reply

    Oh my God!!! :):) Τέλειο κέικ..Μπανάνα, σοκολάτα, καραμέλα, τι άλλο να ζητήσει κανείς?!!! Νανά μου, καλημέρα!!!

  4. Χρύσα {myblissfood} Οκτώβριος 31, 2013 στο 10:54 Reply

    Το κέικ ακόμα και μόνο του φαίνεται λαχταριστό! Όσο για την καραμέλα, όντως συμπληρώνει τέλεια πολλά άλλα γλυκά, αλλά νομίζω και μόνη της, με το κουταλάκι…. yummy!

  5. Elliniko Xreos Νοέμβριος 2, 2013 στο 09:39 Reply

    Όνειρο το κέικ σου! Πραγματική αμαρτία!

  6. mookies Νοέμβριος 4, 2013 στο 02:34 Reply

    Υπέροχα σοκολατένιο! Η μπανάνα και η καραμέλα το συμπληρώνουν άψογα.
    Καλή εβδομάδα

  7. Αγγελική Ν Νοέμβριος 4, 2013 στο 13:54 Reply

    Μπανάνα, σοκολάτα, καραμέλα, ονειρεμένες γεύσεις! Και οι φωτογραφίες σου… ονειρικές. Νανά μου, καλησπέρα από Αφρική!!!

  8. Eleni {The Foodie Corner} Νοέμβριος 13, 2013 στο 15:42 Reply

    Υπέροχο! Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός των γεύσεων και η καραμέλα από πάνω το μετατρέπει από ένα ωραίο κέικ σε ένα πραγματικό επιδόρπιο. Και το αλατάκι για μένα είναι υποχρεωτικό 😉 Οι φωτογραφίες σου είναι καταπληκτικές.

    • Nana Νοέμβριος 13, 2013 στο 16:15 Reply

      Ελένη, καλώς ήρθες στην κουζίνα μου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s