Σιροπιαστή σοκολατόπιτα με φύλλα

sokolatopita-photo2Η έμπνευση μοιάζει με τον έρωτα, έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις και συχνά δεν μπορείς να πεις με σιγουριά τι ήταν αυτό που την προκάλεσε. Ένα βιβλίο, μια ταινία, ένα τραγούδι, μια εικόνα, μπορεί να σου δώσουν το έναυσμα για να γράψεις, να ζωγραφίσεις ή ακόμη και για να μαγειρέψεις κάτι. Εμένα μου ήρθε ενώ παρακολουθούσα στο τηλεοπτικό γυαλί να φτιάχνεται με συνοπτικές διαδικασίες μια πορτοκαλόπιτα. Κι ενώ στην τηλεοπτική κουζίνα επευφημούσαν τις αρετές της και το υπέροχο, ομολογουμένως, πορτοκαλένιο άρωμα της, στο δικό μου μυαλό είχε κολλήσει σαν κίτρινο χαρτάκι post-it μία και μόνο σκέψη.

sokolatopita-photo4

Αναρωτιόμουνα αν θα μπορούσα να φτιάξω μια σιροπιαστή σοκολατόπιτα βασισμένη στην ιδέα της τηλεοπτικής πορτοκαλόπιτας που χρησιμοποιεί φύλλα κρούστας αντί για αλεύρι. Κι επειδή όταν σκέφτομαι σοκολάτα, η πράξη από τη σκέψη απέχει ελάχιστα και η κουζίνα μου από το σαλόνι μόνο λίγα βήματα, αν και μεσολάβησε και μια εσπευσμένη επίσκεψή μου στο σούπερ μάρκετ, βάλθηκα εντός ολίγου να δώσω σάρκα και οστά στην ιδέα μου ή πιο σωστά στην εμμονή μου να αναζητώ τη σοκολατένια εκδοχή κάθε συνταγής, που ευτυχώς περιορίζεται μόνο στα γλυκά.

sokolatopita-photo3

Τελικά το πείραμά μου στέφθηκε με επιτυχία! Γιατί δε σας κρύβω ότι δεν έχουν όλα τα πειράματα στην κουζίνα μου αίσιο τέλος. Ουκ ολίγες φορές θυσιάζω υλικά και χρόνο παίζοντας με τις αναλογίες και τα υλικά των συνταγών, το οποίο στη ζαχαροπλαστική αποδεικνύεται συχνά καταστροφικό. Σε αντίθεση με τη μαγειρική που σου δίνει περιθώρια λάθους, η ζαχαροπλαστική δε συγχωρεί. Αυτή τη φορά, όμως, φάνηκε πολύ επιεικής μαζί μου. Ζουμερή και σοκολατένια, με αλλεπάλληλες πτυχώσεις θρυμματισμένων φύλλων μέσα στην αφράτη ζύμη της, πλούσια αλλά καθόλου λιγωτική, η σοκολατόπιτα ικανοποίησε στο έπακρο τις προσδοκίες μου και τον ουρανίσκο μου. Δοκιμάστε την και σίγουρα θα τη λατρέψετε! Περιμένω τις εντυπώσεις σας!

sokolatopita-photo1

Σιροπιαστή σοκολατόπιτα με φύλλα

Υλικά:

Για τη σοκολατόπιτα
1 πακέτο φύλλο κρούστας (450g)
2 αυγά, μεγάλα
1¼ κούπας καστανή ζάχαρη (250g)
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι (200g)
¾ κούπας γάλα (180ml)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 βανίλια
1 κούπα σπορέλαιο (240ml)
200g κουβερτούρα
150g καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι
1 κούπα νερό (240ml)
1 κούπα σκούρα καστανή, μαλακή ζάχαρη (230g)
¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (130g)
1 γεμάτη κ.σ. κακάο (10g)

Εκτέλεση:

1. Αφήνουμε τα φύλλα εκτός ψυγείου για να ξεπαγώσουν και στη συνέχεια τα απλώνουμε ένα-ένα σε μια μεγάλη επιφάνεια (είναι σημαντικό να ξεκολλήσουμε τα φύλλα όσο είναι νωπά, γιατί διαφορετικά καθώς στεγνώνουν θα κολλήσουν μεταξύ τους). Τα αφήνουμε να σταθούν για αρκετές ώρες μέχρι να στεγνώσουν καλά και να θρυμματίζονται με ευκολία. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να στεγνώσουμε τα φύλλα λίγα-λίγα στο φούρνο, προσέχοντας να ξεραθούν χωρίς να ροδίσουν.

2. Αφού έχουν στεγνώσει τα φύλλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψάκι με διάμετρο 28cm ή ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 23x33cm (στη δεύτερη περίπτωση ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουμε το χρόνο ψησίματος).

3. Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί μαζί με το σπορέλαιο ή στο φούρνο μικροκυμάτων ζεσταίνοντας σε πλήρη ισχύ για 1 λεπτό. Περιμένουμε λίγο για να λιώσει η κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν δεν έχει λιώσει εντελώς, ζεσταίνουμε το μείγμα για 30 δευτερόλεπτα ακόμη και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.

4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τη βανίλια. Προσθέτουμε το μείγμα του γιαουρτιού λίγο-λίγο στο μπολ με τα αυγά ενώ ανακατεύουμε με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

5. Θρυμματίζουμε τα φύλλα ένα-ένα σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια και τα προσθέτουμε λίγα-λίγα στο παραπάνω μείγμα ενώ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή καλύτερα με το γάντζο του μίξερ. Ανακατεύουμε καλά για να υγρανθούν ομοιόμορφα και να μη δημιουργηθούν μάζες κολλημένων φύλλων μέσα στο μείγμα. Προσθέτουμε τα καρύδια, αν χρησιμοποιήσουμε, και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.

6. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήνουμε τη σοκολατόπιτα για 50 με 60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμη.

7. Όσο ψήνεται η σοκολατόπιτα, ετοιμάζουμε το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει τα δύο είδη ζάχαρης και το κακάο. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το κακάο και να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μια βράση και απομακρύνουμε από τη φωτιά.

8. Μόλις είναι έτοιμη η σοκολατόπιτα, τη βγάζουμε από το φούρνο και την περιχύνουμε κουταλιά-κουταλιά με το κρύο σιρόπι. Περιμένουμε να το απορροφήσει και να κρυώσει, πριν σερβίρουμε.

(Εμπνευσμένη από τη συνταγή για πορτοκαλόπιτα του Pastry Chef Βασίλη Σακελλαρίου από την εκπομπή: Chef Στον Αέρα)

Advertisement

Tagged: , ,

6 thoughts on “Σιροπιαστή σοκολατόπιτα με φύλλα

  1. Ερμιόνη 18 Νοεμβρίου, 2013 στο 23:53 Reply

    Τι να πω βρε Νανά μου που δεν το λένε ήδη οι φωτογραφίες σου!
    Εξαιρετική φωτογράφιση και μια συνταγή που με κάνει να θέλω να τρέξω στην κουζίνα και να τη φτιάξω τώρα. Αυτός ο έρωτας/εμμονή με τη σοκολάτα είναι κακό πράγμα τελικά (πλάκα κάνω εννοείται)!
    Φιλιά!

  2. Αγγελική Ν 19 Νοεμβρίου, 2013 στο 01:01 Reply

    Πραγματικά Νανά η ζαχαροπλαστική θέλει ακρίβεια και δεν συγχωρεί! Όμως οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι τα κατάφερες με μεγάλη επιτυχία! Μπράβο! Φαίνεται υπέροχη!
    Πολλά φιλάκια

  3. Anastasia Th 19 Νοεμβρίου, 2013 στο 08:28 Reply

    σαν εκλεπτυσμένη πατσαβουρόπιτα!!! απο τις φωτο και μονο φαινεται λαχταριστή και αρχοντική!!! θα την κάνω οπωσδήποτε!

  4. Olives and Olive 19 Νοεμβρίου, 2013 στο 20:34 Reply

    Έμεινα με το στόμα ανοιχτό, όταν πρωτοαντίκρυσα αυτή τη σοκολατόπιτα!!! Νομίζω ότι την ερωτεύτηκα!!!

  5. spoon-stories 25 Νοεμβρίου, 2013 στο 13:42 Reply

    Πω πω…!!

  6. katerina's cooking lab 28 Νοεμβρίου, 2013 στο 10:28 Reply

    Πολύ ωραία φωτογράφιση……μου τρέχουν τα σάλια!
    Μπράβο Νανά

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: