Μερικά πρωινά είναι ωραία να κακομαθαίνεις τον εαυτό σου ή αυτούς που αγαπάς με κάτι γλυκό και λαχταριστό, όπως φρεσκοψημένα σοκολατένια muffins. Μικρά, αφράτα κεκάκια φτιαγμένα με μπανάνες και γιαούρτι, φαινομενικά αθώα με την πρώτη ματιά. Μια μπουκιά, όμως, αρκεί για να σου αποκαλύψει την απολαυστική γέμιση πραλίνας φουντουκιού που κρύβουν στο εσωτερικό τους σαν ένοχο μυστικό. Άλλωστε η ρήση «το πρωί πρέπει να τρως σαν βασιλιάς», δικαιολογεί μια μικρή υπερβολή και μερικές παραπανίσιες θερμίδες στο πρωινό μας, αφού θα μας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για ένα δυνατό ξεκίνημα της ημέρας μας.
Για να φτιάξουμε muffins εφαρμόζουμε τη «μέθοδο των δύο μπολ» ή «μέθοδο muffin» («Two-Bowl Method» aka Muffin Method). Είναι η τυπική μέθοδος ανάμειξης της ζύμης των muffins που περιλαμβάνει τρία απλά βήματα και απαιτεί ελάχιστο χρόνο κι ελάχιστο ανακάτεμα. Χρειαζόμαστε μόνο δύο μπολ για να ετοιμάσουμε τη ζύμη. Ένα για τα στεγνά υλικά κι ένα για τα υγρά και τη ζάχαρη (η ζάχαρη προστίθεται στα υγρά γιατί σε συνδυασμό με τη λιπαρή ουσία συμβάλλει στον καλύτερο αερισμό της ζύμης). Στη συνέχεια ενσωματώνουμε τα υγρά στα στεγνά υλικά με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις. Εχθρός των αφράτων muffins είναι το έντονο ανακάτεμα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της γλουτένης του αλευριού. Η ζύμη δεν θα είναι ομοιογενής και θα έχει κόμπους αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί.
Δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε περισσότερο από 10 λεπτά για να τα ετοιμάσουμε και 20 λεπτά για να τα ψήσουμε. Συνολικός απολογισμός μισή ώρα, δύο μπολ, ένα σύρμα χειρός και μία σπάτουλα για πλύσιμο. Τα συγκεκριμένα muffins παραμένουν μαλακά και την επόμενη μέρα γιατί περιέχουν μπανάνες και γιαούρτι, υλικά τα οποία συγκρατούν την υγρασία στο εσωτερικό της ζύμης. Μπορούμε, λοιπόν, να τα ετοιμάσουμε την προηγούμενη μέρα, χωρίς άγχος, και να τα απολαύσουμε στο πρωινό μας την επομένη για ένα γλυκό και νόστιμο ξεκίνημα! Για μια πιο «αθώα» απόλαυση μπορούμε να παραλείψουμε τη γέμιση και να γλιτώσουμε περίπου 100 θερμίδες και 5g λιπαρά ανά muffin! Δείτε τη διατροφική ανάλυση στο τέλος της συνταγής.
Μuffins με μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού
Υλικά:
(για 12 μεγάλα muffins)
1¼ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (155g)
⅓ κούπας άγλυκο κακάο καλής ποιότητας (28g)
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (5g)
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα (5g)
¼ κ.γλ. αλάτι
¼ κ.γλ. κανέλα (προαιρετικά)
1 κούπα πολτοποιημένες ώριμες μπανάνες (3 μέτριες μπανάνες ή 230g)
½ κούπα στραγγιστό γιαούρτι 10% ή 2% (100g)
1 αυγό
½ κούπα ζάχαρη (100g)
2 κ.σ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (30ml)
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
200g πραλίνα φουντουκιού
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για muffins ή τοποθετούμε στις υποδοχές χάρτινες θήκες ή θήκες σιλικόνης.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
3. Σε διαφορετικό μπολ ανακατεύουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες με το γιαούρτι, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρίσει το μείγμα.
4. Κάνουμε μια λακκούβα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε το μείγμα των υγρών. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μόνο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι προσέχοντας να μη μείνει αδιάλυτο αλεύρι στον πάτο του μπολ. Το τελικό μείγμα δεν θα είναι λείο αλλά θα έχει κόμπους.
5. Γεμίζουμε με το μείγμα τις υποδοχές των muffins μέχρι τη μέση και προσθέτουμε μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού πραλίνα φουντουκιού σε καθεμία*. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Για να φτιάξουμε μεγαλύτερα muffins γεμίζουμε 10 ή 11 από τις 12 υποδοχές έτσι ώστε οι υπόλοιπες να γεμίσουν σχεδόν μέχρι το χείλος (περίπου μισό εκατοστό πιο κάτω). Γεμίζουμε τις άδειες υποδοχές με νερό.
6. Ψήνουμε τα muffins για 5 λεπτά στους 220°C και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για 12-15 λεπτά ακόμη. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν πιέζοντας με το δάχτυλο ελαφρά την κορυφή τους, αν έχει επαναφορά είναι έτοιμα. Βγάζουμε τα muffins από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν μερικά λεπτά, πριν τα βγάλουμε από τις υποδοχές. Τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
* Μετά από δοκιμές, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να βάλουμε την πραλίνα φουντουκιού στην κατάψυξη για να παγώσει, πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Τοποθετούμε 12 κουταλιές του γλυκού πραλίνα φουντουκιού σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τη βάζουμε στην κατάψυξη, μέχρι να τη χρειαστούμε. Έτσι, η γέμιση παραμένει ρευστή, μετά το ψήσιμο!
(Βασισμένη στη συνταγή από το: Scientifically Sweet by Christina Marsigliese)
Μέση διατροφική αξία (ανά μερίδα 75g)*
*Υπολογισμένη με γιαούρτι πλήρες με 10% λιπαρά και Nutella.
Αν παραλείψουμε την πραλίνα φουντουκιού, μειώνονται οι θερμίδες σε 138 ανά μερίδα.
Tagged: Γιαούρτι, Γλυκές γεύσεις, Επιδόρπιο, Κακάο, Μπανάνες, Πρωινό, Πραλίνα φουντουκιού
Είδα τις λέξεις μάφινς, μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού και έτρεξα εννοείται!
Άνετα τα έτρωγα κάθε μέρα για πρωινό… και με τη γέμιση και χαλάλι οι θερμίδες!
Φιλιά!
Κορίτσια, κι εγώ βλέποντας τα μάφινς, μπανάνα και πραλίνα φουντουκιού είδα και τα θέλω τώρααα!!!
ναι ναι, we support «the two bowl method»!
Και το είχα απορία αν αλλάζει η σύσταση της πραλίνας όταν ψήνεται. Απ’ ότι βλέπω μάλλον μέσα στην ζύμη του cupcake παραμένει αναλλοίωτη και προκλητικά κολάσιμη. Τέλεια!
Αν παρατείνεις το χρόνο ψησίματος, η σύσταση της πράγματι θα αρχίσει να αλλάζει.
Πω πω κολαση!