Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο

Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο/Cocoa and chocolate croissant pudding

Οκτώβρης… οι μέρες όσο πάνε μικραίνουν. Ο καιρός συναγωνίζεται σε μεταπτώσεις τη διάθεση μου. Η λιακάδα διαδέχεται τη συννεφιά και τούμπαλιν. Αναποφάσιστος καιρός. Φαίνεται ότι μοιάζουμε και σ’ αυτό. Πολλές φορές μου φαίνεται αδύνατο να αποφασίσω τι θα μαγειρέψω ή πώς θα το μαγειρέψω. Άλλες φορές πάλι, η εικόνα και μόνο, ενός φαγητού ή γλυκού, είναι αρκετή για να με κάνει να τρέξω ενστικτωδώς στην κουζίνα. Η εικόνα κατακλύζει το μυαλό μου… σχεδόν το μυρίζω, το γεύομαι. Μου είναι αδύνατο να αντισταθώ και να μη το φτιάξω επί τόπου. Δεν έχει σημασία τι ώρα είναι, αρκεί να έχω ή έστω να μπορώ να βρω τα απαραίτητα υλικά. Στη χειρότερη δε το βάζω κάτω, αυτοσχεδιάζω με ό,τι βρω στην κουζίνα μου.

Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο/Cocoa and chocolate croissant pudding

Κάπως έτσι με αποπλάνησε κι αυτή η πουτίγκα. Έλα, όμως, που δεν είχα μπαγιάτικο ψωμί. Θυμήθηκα τότε, τα κρουασάν που επιμένει να καταναλώνει ο ένας εκ των υιών μου, παρά τις σθεναρές αντιρρήσεις μου. Αν και δεν είναι του γούστου μου, μου φάνηκαν σαν καλή εναλλακτική. Ξέρετε κάτι; Τελικά δεν το μετάνιωσα. Τα κρουασάν πότισαν από την πυκνή, σοκολατένια κρέμα και μεταμορφώθηκαν σε μια ζουμερή πουτίγκα με υγρή και αφράτη υφή. Η σοκολατένια τους γέμιση, απ’ την άλλη, δημιούργησε προκλητικούς «κρατήρες» υγρής σοκολάτας που ξεχύνονταν καθώς την έκοβες. Όσο ψηνόταν, η μυρωδιά που πλημμύρισε το σπίτι ήταν γλυκιά κι γαργαλιστική. Βανίλια, βούτυρο, κακάο. Περιμέναμε ανυπόμονα να βγει από το φούρνο για να τη δοκιμάσουμε. Με την πρώτη μπουκιά… την λατρέψαμε!

Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο/Cocoa and chocolate croissant pudding

Είναι, τελικά, να απορείς πώς ένα μπαγιάτικο και με αβέβαιο μέλλον ψωμί (ή κάποιο άλλο γλυκό ψωμί, όπως τσουρέκι, μπριός ή κρουασάν στην προκειμένη περίπτωση) σε συνδυασμό με μια απλή κρέμα από αυγά και γάλα, μπορεί να οδηγήσει σε ένα τόσο αναπάντεχα νόστιμο αποτέλεσμα. Ανυπομονώ να την ξαναφτιάξω με σπιτικό τσουρέκι αυτή τη φορά. Είναι τόσο απολαυστική, «χουχουλιάρικη» και χορταστική, που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα σαν πρωινό, κολατσιό ή επιδόρπιο (μαζί με μια μπάλα παγωτό βανίλια!). Ιδιαίτερα όσο ψυχραίνει ο καιρός κι ένα σοκολατένιο γλυκό γίνεται όλο και πιο καλοδεχούμενο, αν όχι απαραίτητο. Απολαύστε την με την πρώτη ευκαιρία!

Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο/Cocoa and chocolate croissant pudding

Χρήσιμα tips:
Αυξομειώνουμε τις ποσότητες του κακάο και της ζάχαρης, ανάλογα με τα γούστα μας.
Εκτός από βανίλια, μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κ.γλ. κανέλα στην κρέμα.
Μπορούμε να ετοιμάσουμε την πουτίγκα αποβραδίς, να την βάλουμε σκεπασμένη στο ψυγείο και να την ψήσουμε το πρωί. Αρκεί να την βγάλουμε λίγο νωρίτερα από το ψυγείο, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Εναλλακτικά, αντικαθιστούμε τα κρουασάν με αντίστοιχη ποσότητα (500g) μπαγιάτικο ψωμί ή τσουρέκι.

Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο/Cocoa and chocolate croissant pudding

Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο

Υλικά:

(6-8 μερίδες)
6 κρουασάν με γέμιση κρέμα κακάο (6x85g)
1 κουτί γάλα εβαπορέ (410g)
1¾ κούπας γάλα, φρέσκο (420g)
¾ κούπας κακάο (65g)
⅔ κούπας ζάχαρη (130g)
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
μια πρέζα αλάτι
4 αυγά, μεγάλα

Εκτέλεση:

1. Κόβουμε τα κρουασάν σε μπουκίτσες και τις τοποθετούμε στριμωχτά σ’ ένα καλά βουτυρωμένο βαθύ πυρίμαχο σκεύος, μετρίου μεγέθους (αποφεύγουμε να ακουμπάει η γέμιση στον πάτο).

2. Σε ένα κατσαρολάκι (ή στο φούρνο μικροκυμάτων) ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει χλιαρό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κακάο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε.

3. Περιχύνουμε ομοιόμορφα τα κρουασάν με την κρέμα (κάσταρντ/custard) και πιέζουμε με ένα κουτάλι ώστε να βυθιστούν. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 ώρα (ή τουλάχιστον μισή, αν βιαζόμαστε), προκειμένου να απορροφήσουν την κρέμα.

4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165ºC. Ψήνουμε για 45 με 55 λεπτά περίπου. Η πουτίγκα θα φουσκώσει πολύ όσο ψήνεται αλλά μόλις βγει από το φούρνο θα «κάτσει». Δεν μας ανησυχεί αυτό, είναι φυσιολογικό. Αν ελέγξουμε βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της, θα βγει σχεδόν καθαρό. Τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή.

(Προσαρμογή συνταγής από: The Kitchn)

Tagged: , , , ,

2 thoughts on “Πουτίγκα με κρουασάν σοκολάτας και κακάο

  1. Ερμιόνη 24 Οκτωβρίου, 2014 στο 23:37 Reply

    Νανά!
    Πρέπει να σταματήσεις να με καταστρέφεις με αυτά τα υπέροχα πράγματα που μας δείχνεις!
    Ελπίζω να καταλαβαίνεις πόσο πολύ στα γούστα μου είναι η πουτίγκα σου! Και πράγματι και με τσουρέκι θα είναι φοβερή.
    Φιλιά!

  2. littledeco 29 Οκτωβρίου, 2014 στο 18:45 Reply

    Αχ είχα καιρό να σε διαβάσω, αλλά έπεσα στην περίπτωση !!! Κατακλητική ιδέα, γευστικότατη !!! Για όλες τις ώρες και γούστα

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: