Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού/Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella

Η αλλαγή της χρονιάς σηματοδοτεί στο μυαλό μας μια νοητή παύση. Μας ωθεί να σταματήσουμε για λίγο, να κοιτάξουμε πίσω στη χρονιά που πέρασε, να θυμηθούμε όσα μικρά ή μεγάλα έγιναν στη ζωές μας, να κάνουμε έναν απολογισμό και μετά να ξεκινήσουμε από την αρχή. Αυτή τη φορά, όμως, ας υποσχεθούμε να βάλουμε τα δυνατά μας, να ονειρευόμαστε περισσότερο, να τολμάμε, να αγαπάμε με πάθος, να ζούμε αληθινά, να χαμογελάμε σαν παιδιά… Εύχομαι να έχουμε μια υπέροχη χρονιά!

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού/Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella

Για το ξεκίνημα της νέας χρονιά, σκέφτηκα να είμαι δίκαιη. Διάλεξα να ετοιμάσω μια συνταγή που δεν είναι αμιγώς γλυκιά ή αλμυρή αλλά και τα δύο μαζί. Αφράτα, ψωμένια κρουασανάκια σε μία αλμυρή εκδοχή, με γέμιση τυρί φέτα, και μία γλυκιά, με γέμιση πραλίνας φουντουκιού, από την ίδια ζύμη. Δύο σε ένα.

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού/Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella

Η ζύμη είναι πολύ εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία της. Δεν χρειάζεται μίξερ, παρά μόνο ελάχιστο ζύμωμα στο χέρι. Είναι απαλή, εύπλαστη και δουλεύεται εύκολα. Αν και περιέχει μαγιά, χάρη στο συνδυασμό της με μπέικιν πάουντερ που επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία φουσκώματος, η ζύμη αρκεί να φουσκώσει μόνο μία φορά και μόνο για 30 λεπτά! Τόσο απλά! Μη βιαστείτε, όμως, να βγάλετε συμπεράσματα. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέθοδος δε τυχαίνει εφαρμογής σε όλες τις ζύμες με μαγιά.

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού/Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella

Τα κρουασανάκια φουσκώνουν πολύ περισσότερο στο φούρνο και γίνονται μαλακά και αφράτα. Δαγκώνοντας ένα από αυτά, γεύεσαι την αέρινη ψίχα μαζί με την ήπια αλμύρα της φέτας ή την γλυκιά φουντουκένια γεύση της πραλίνας, ανάλογα με το ποιο θα διαλέξεις. Αλμυρό ή γλυκό; Εσείς τι προτιμάτε; Εγώ δεν μπορώ να αποφασίσω, γι’ αυτό κάθε φορά που τα φτιάχνω, χωρίζω τη ζύμη στη μέση και γεμίζω τα μισά με τυρί και τα άλλα μισά με πραλίνα φουντουκιού. Και τα δύο γίνονται ανάρπαστα.

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού/Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella

Εσείς, αν θέλετε, διπλασιάστε την ποσότητα τη γέμισης που προτιμάτε και φτιάξτε μόνο αλμυρά ή μόνο γλυκά. Με αφετηρία τη βασική συνταγή, μπορείτε ακόμη να αυτοσχεδιάσετε και να κλείσετε μέσα τους ό,τι υλικά θέλετε, αποφύγετε, όμως, τα πολύ «υγρά» υλικά για να μην ανοίξουν και χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.

tips-banner2Δεν ξεχνάμε να βάλουμε την πραλίνα φουντουκιού στην κατάψυξη για να παγώσει. Έτσι, η γέμιση δεν τρέχει όταν τυλίγουμε τα κρουασάν και παραμένει ρευστή, μετά το ψήσιμο! Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε, όταν θέλουμε να γεμίσουμε muffins ή cookies.

Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι

Αφράτα, ψωμένια κρουασανάκια σε μία αλμυρή εκδοχή, με γέμιση τυρί φέτα, και μία γλυκιά, με γέμιση πραλίνας φουντουκιού, από την ίδια ζύμη. Είναι ιδανικά για πρωινό, σαν σνακ για το σχολείο ή το γραφείο, για μπουφέ σε πάρτι ή για τσιμπολόγημα μπροστά στην τηλεόραση.

Υλικά:print

Για τη ζύμη
(για 24 κρουασανάκια)
1¼ κούπας γάλα, χλιαρό (300ml)
4 κ.γλ. ξηρή μαγιά (10g)Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού/Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella
2 κ.σ. (6 κ.γλ.) ζάχαρη
4¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα, αν χρειαστεί (530−560g)
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (10g)
¾ κ.γλ. αλάτι
½ κούπα σπορέλαιο ή λιωμένη μαργαρίνη, χλιαρή (120ml)
1 αυγό, χτυπημένο
+½ αυγό, χτυπημένο για το άλειμμα
λίγο σουσάμι, για τα αλμυρά κρουασανάκια (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη, για τα γλυκά κρουασανάκια

Για τη γέμιση τυριού
(για 12 κρουασανάκια)
150g τυρί φέτα, θρυμματισμένη
½ αυγό, χτυπημένο

Για τη γέμιση πραλίνας φουντουκιού
(για 12 κρουασανάκια)
150g πραλίνα φουντουκιού, παγωμένη

Εκτέλεση:

1. Ξεκινάμε με τη γέμιση. Για τα αλμυρά κρουασανάκια, θρυμματίζουμε τη φέτα σε ένα μικρό μπολ. Χτυπάμε ένα αυγό και προσθέτουμε περίπου το μισό στο τριμμένο τυρί και κρατάμε το υπόλοιπο στην άκρη για να αλείψουμε τα κρουασανάκια πριν το ψήσιμο. Για τα γλυκά κρουασανάκια, τοποθετούμε 12 κουταλιές του γλυκού πραλίνα φουντουκιού σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τη βάζουμε στην κατάψυξη, μέχρι να τη χρειαστούμε. (Αν θέλουμε να κάνουμε μόνο γλυκά ή μόνο αλμυρά κρουασανάκια, διπλασιάζουμε την ποσότητα των υλικών της αντίστοιχης γέμισης.)

2. Συνεχίζουμε με τη ζύμη. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 1/4 της κούπας χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη (5 κ.γλ.). Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα (1 κούπα), το μείγμα της μαγιάς, το σπορέλαιο και ένα αυγό χτυπημένο. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με το υγρό μείγμα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και εύπλαστη ζύμη που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια, περίπου 2 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού/Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella

4. Σκεπάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης με μεμβράνη ή πετσέτα για να μην στεγνώνει. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι, με τον πλάστη, σε δίσκο με διάμετρο 40 εκ., αλευρώνοντας ελαφρά για να μην κολλάει. Χαράζουμε το δίσκο ακτινωτά σε 12 ίσα τρίγωνα κομμάτια (σαν πίτσα). Στη φαρδιά πλευρά κάθε τριγώνου βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε την άκρη της φαρδιάς πλευράς πάνω στη γέμιση σκεπάζοντας την και πατάμε λίγο ώστε να κολλήσει και να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση. Τυλίγουμε προς τη μύτη του τριγώνου, σε ρολό. Στρίβουμε τις άκρες λίγο προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο και τοποθετούμε το κρουασανάκι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 11 τρίγωνα. Καλύπτουμε τα κρουασάν με μεμβράνη ή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 με 30 λεπτά.

5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις. Βγάζουμε την πραλίνα φουντουκιού από την κατάψυξη και συνεχίζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο, γεμίζοντας κάθε κρουασανάκι με μια κουταλιά παγωμένη πραλίνα. Καλύπτουμε τα κρουασάν με μεμβράνη ή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.

6. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα κρουασανάκια με το χτυπημένο αυγό που έχουμε κρατήσει (αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα αλμυρά κρουασανάκια με λίγο σουσάμι). Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Συνεχίζουμε με το ψήσιμο των υπολοίπων. Πασπαλίζουμε τα γλυκά κρουασάν με ζάχαρη άχνη.

Πηγή συνταγής: kouzinista

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

Advertisements

Tagged: , , , , ,

30 thoughts on “Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι

  1. Ερμιόνη Ιανουαρίου 15, 2015 στο 23:06 Reply

    Αυτή η πρώτη φωτογραφία σου Νανά μου με καθήλωσε!
    Τόσο η αλμυρή όσο και η γλυκιά εκδοχή δείχνουν τόσο μα τόσο νόστιμες!
    Φιλιά πολλά

    • Nana Ιανουαρίου 16, 2015 στο 00:10 Reply

      Σ’ ευχαριστώ, Ερμιόνη. Είσαι πολύ γλυκιά!

  2. dolmadaki Ιανουαρίου 16, 2015 στο 20:08 Reply

    Τέλεια!!! Δεν ξέρω τι να διαλέξω, με τυρί ή με πραλίνα;;; Μάλλον ένα και απ’ τα δύο! Η ζύμη φαίνεται πανεύκολη!

    • Nana Ιανουαρίου 16, 2015 στο 20:21 Reply

      Είναι όντως πανεύκολη και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν και στις δύο εκδοχές.

  3. Eleanna (foodaki.gr) Ιανουαρίου 18, 2015 στο 23:20 Reply

    Τρελαίνομαι!!! και τα δυο υπέροχα! Θα φτιάξω και τα δυο και θα τα τρώω όλη μέρα! Ωραίες φωτογραφίες! Φιλιά!

    • Nana Ιανουαρίου 18, 2015 στο 23:33 Reply

      Καλώς ήρθες, Ελεάννα! Σ’ ευχαριστώ πολύ! Xαίρομαι που σου αρέσουν οι φωτογραφίες κι ελπίζω να σου αρέσει και η συνταγή, αν τη δοκιμάσεις.

  4. Cook Taste Live Ιανουαρίου 20, 2015 στο 01:09 Reply

    Καλή Χρονιά και από δώ!
    Πολύ ωραίο το πρώτο ποστ του 2015!
    Η ζύμη φαίνεται θαυματουργή. Μόλις 30 λεπτά και είναι έτοιμη? Θα την δοκιμάσω σίγουρα.
    Για την γέμιση δεν ξέρω.. απλά δεν μπορώ να διαλέξω!! Είναι και δύο υπέροχες.

    • Nana Ιανουαρίου 20, 2015 στο 01:19 Reply

      Καλή χρονιά, Εύη και σ’ ευχαριστώ πολύ!

  5. Δόμνα Φεβρουαρίου 3, 2015 στο 23:02 Reply

    Τα έφτιαξα και είναι τέλεια. Η συνταγή είναι απίθανη, ο λαός στο σπίτι μου ξετρελάθηκε…

    • Nana Φεβρουαρίου 3, 2015 στο 23:08 Reply

      Δόμνα, καλώς ήρθες στην κουζίνα! Χαίρομαι διπλά, μία που δοκίμασες τη συνταγή μου και μία δεύτερη που σας άρεσε. Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

  6. ΕΥΗ Μαΐου 4, 2015 στο 18:02 Reply

    Τα πιο τέλεια κρουασανάκια που έχω φτιάξει….βελούδινη ζύμη ,πολύ εύκολη συνταγή,πραγματικά υπέροχα.

    • Nana Μαΐου 4, 2015 στο 18:31 Reply

      Eυχαριστώ, Εύη που δοκίμασες τη συνταγή μου! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν.

  7. ΕΥΗ Ιουνίου 16, 2015 στο 19:02 Reply

    Απλά τέλεια και λαχταριστά.Έφτιαξα και τις δύο εκδοχές και δεν έμεινε ψύχουλο..
    Υπέροχα κρουασανάκι και πραγματικά στο πι και φι.Φιλία πολλά..

    • Nana Ιουνίου 16, 2015 στο 19:39 Reply

      Ευχαριστώ πολύ, Εύη!

  8. Μαρία Αύγουστος 29, 2015 στο 09:28 Reply

    η συνταγή φαίνεται λαχταριστή!
    μία ερώτηση: μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σπορέλαιο με βούτυρο , τύπου βιτάμ, και αν ναι τι ποσότητα μαργαρίνης?

    • Nana Αύγουστος 29, 2015 στο 09:57 Reply

      Θα μπορούσες να αντικαταστήσεις το σπορέλαιο με ίση ποσότητα (1/2 κούπα) λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο. Καλή επιτυχία!

  9. Μαρία Αύγουστος 29, 2015 στο 10:47 Reply

    ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! θα το δοκιμάσω σύντομα! 🙂

  10. Ελένη Σεπτεμβρίου 29, 2015 στο 01:00 Reply

    Τα εφτιαξα αποψε…..απλα ΥΠΕΡΟΧΑ!!

    • Nana Σεπτεμβρίου 29, 2015 στο 09:48 Reply

      Σε ευχαριστώ πολύ!

  11. Μυρτώ Οκτώβριος 13, 2015 στο 17:34 Reply

    Μπορούν αφού ψηθούν να μπουν στην κατάψυξη και να τα βγάζω αποβραδίς για κολατσιό στο σχολείο?

    • Nana Οκτώβριος 13, 2015 στο 19:02 Reply

      Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω δοκιμάσει. Πιστεύω, όμως, ότι μπορείς να τα διατηρήσεις στην κατάψυξη κλεισμένα ερμητικά σε σακουλάκια τροφίμων, όπως τις περισσότερες ζύμες με μαγιά (ψωμί, τσουρέκια, πίτες).

  12. Eύα Νοέμβριος 10, 2015 στο 13:10 Reply

    Καλημέρα!Έχω φτιάξει ήδη μια φορά την γλυκιά εκδοχή και δεν έμεινε ψίχουλο.Πραγματικά πανεύκολη συνταγή και τόσο νόστιμη!Θέλω να τα ξαναφτιάξω για να κεράσω ένα φίλο που λατρεύει τα κρουασάν και είμαι σίγουρη θα εντυπωσιαστεί. Αναρωτιέμαι όμως,μπορώ να αντικαταστήσω τη ξηρή μαγιά με νωπή; Και αν ναι σε τι αναλογία; Ευχαριστώ πολύ.

    • Nana Νοέμβριος 10, 2015 στο 13:37 Reply

      Καλημέρα! Εύα, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Η αναλογία της ξηρής μαγιάς με τη νωπή, είναι: 1 προς 3 (δηλαδή 10g ξηρής μαγιάς αντιστοιχούν σε 30g νωπής). Η μέθοδος, όμως, που πρέπει να ακολουθήσεις είναι λίγο διαφορετική. Σε ένα μπολ, διαλύεις τη μαγιά σε ¼ κούπας χλιαρό γάλα. Προσθέτεις 1 κ.γλ. ζάχαρη και ¼ κούπας αλεύρι (το αφαιρείς από τη συνολική ποσότητα) και ανακατεύεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζεις με πετσέτα ή μεμβράνη και τοποθετείς σε ζεστό μέρος για μισή ώρα, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Καλή επιτυχία!

  13. ΑΝΝΑ Νοέμβριος 13, 2015 στο 18:04 Reply

    Μόλις τα έβγαλα από το φούρνο…. Τα έκανα για να τα πάω στη δουλειά αύριο, αλλά δε νομίζω να προλάβω…. Δεν τα χορταίνουμε! Είναι θαυμάσια!! Τέλεια!!! Καταπληκτικά!! Συγχαρητήρια!!

  14. Eύα Ιανουαρίου 31, 2016 στο 13:06 Reply

    Άλλη μια φορά που θα φτιάξω αυτή τη φανταστική συνταγή αλλά έχω μόνο φαρίνα…πειράζει να αντικαταστήσω το αλευρι γοχ με φαρίνα? και αν όχι,προσθέτω το μπέικιν πάουντερ ή όχι?ευχαριστώ πολύ

    • Nana Ιανουαρίου 31, 2016 στο 14:11 Reply

      Ναι, μπορείς αλλά δεν θα προσθέσεις επιπλέον μπέικιν πάουντερ και θα ελαττώσεις την ποσότητα του αλατιού σε 1/2 κ.γλ. Καλή επιτυχία!

      • Eύα Ιανουαρίου 31, 2016 στο 16:27

        Τέλεια!Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!

  15. Dora Απρίλιος 12, 2016 στο 23:33 Reply

    Τέλεια τα κρουασάν ,τα συγχαρητηρια μου !!!!!την μια μέρα έκανα με Nutella και φέτα και αφου δεν έμεινε ψίχουλο έκανα μια παραλλαγή ….έκανα την ίδια ζύμη ρολακια με γαλοπούλα και Edam ….τελεια!!!!!

    • Nana Απρίλιος 12, 2016 στο 23:44 Reply

      Χαίρομαι που σου άρεσαν και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Είναι μια ζύμη πασπαρτού που ταιριάζει με πολλά υλικά!

  16. Διονυσία Μαΐου 24, 2016 στο 08:41 Reply

    Ειναι υπέροχα αυτα τα κρουασανάκια. Η ζύμη αυτή ειναι μια απόλαυση στο ζύμωμα, ψυχοθεραπεία κανονική! εγω έφτιαξα τα αλμυρά προσθέτοντας και λιγο δυόσμο στο τυρί. μπραβο και ευχαριστω!

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s