Σοκολατένιο κέικ στιγμής μόνο για έναν!

Σοκολατένιο κέικ στιγμής σε κούπα/Instant chocolate mug cake

Ας υποθέσουμε ότι διαθέτετε μία κούπα, ένα φούρνο μικροκυμάτων και μερικά βασικά υλικά ζαχαροπλαστικής. Επιπλέον, έχετε μία ακατανίκητη επιθυμία για γλυκό αλλά τυχαίνει α) να βαριέστε αφόρητα, β) να νιώθετε απελπιστικά κουρασμένοι, γ) να είστε επιεικώς άσχετοι με την κουζίνα ή δ) να ισχύουν όλα τα παραπάνω. Μην απελπίζεστε, σας έχω τη λύση! Μόλις σε 10 λεπτά μπορείτε να φτιάξετε ένα λαχταριστό σοκολατένιο κέικ σε μέγεθος μόνο για έναν! Αν πάλι νιώθετε γενναιόδωροι, μοιραστείτε το ή φτιάξτε προκαταβολικά δύο.

Σοκολατένιο κέικ στιγμής σε κούπα/Instant chocolate mug cake

Ίσως έχετε ήδη δοκιμάσει να φτιάξετε κέικ στα μικροκύματα και πιθανόν δεν ξετρελαθήκατε με το αποτέλεσμα. Τι σύμπτωση! Το ίδιο κι εγώ. Τις περισσότερες φορές η υφή τους είναι απογοητευτική. Κάποια είναι στεγνά, κάποια λαστιχωτά, κάποια έχουν υφή που θυμίζει σφουγγάρι. Επειδή, όμως, είμαι πεισματάρα και λιχούδα, συνέχισα την αναζήτηση και τις δοκιμές. Έφτιαξα τουλάχιστον δέκα διαφορετικά κέικ, τα δοκίμασα ένα προς ένα, πέταξα περισσότερα από τα μισά, ορκίστηκα πως δε θα ξαναφάω σοκολατένιο κέικ για ένα μήνα και κατέληξα σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα και σε μία συνταγή.

Σοκολατένιο κέικ στιγμής στο φλιτζάνι/Instant chocolate mug cake

Υπεύθυνο για τη σπογγώδη υφή είναι το αυγό. Όταν με ένα αυγό μπορείς να φτιάξεις ένα κέικ κανονικών διαστάσεων, δε μοιάζει υπερβολή να χρησιμοποιήσεις ένα ολόκληρο αυγό για να φτιάξεις ένα μικρό ατομικό κέικ; Το διέγραψα, λοιπόν, από τη λίστα των υλικών μου. Διαπίστωσα, επίσης, ότι αν προσθέσεις μόνο νερό στο μείγμα, το κέικ γίνεται πολύ υγρό αλλά όχι αφράτο. Αντίθετα, αν χρησιμοποιήσεις μόνο γάλα, γίνεται πιο αφράτο αλλά λίγο στεγνό. Ο συνδυασμός και των δύο ήταν η ιδανική λύση. Το κέικ γίνεται αφράτο, υγρό και μαλακό ενώ η προσθήκη ξυδιού και σόδας το βοηθάνε να φουσκώσει περισσότερο. Η δε σως σοκολάτας πολλαπλασιάζει τη νοστιμιά και την απόλαυση. Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι!

Σοκολατένιο κέικ στιγμής σε κούπα/Instant chocolate mug cake

Το σκέφτεστε ακόμη; Μην αφήνετε τη σχετικά μακροσκελή λίστα των υλικών να σας αποθαρρύνει. Το πιο δύσκολο κομμάτι της προετοιμασίας είναι να συγκεντρώσετε τα υλικά. Η συνταγή είναι πανεύκολη και αρκούν 10 λεπτά για να βάλετε τα υλικά στην κούπα, να τα ανακατέψετε, να ψήσετε το κέικ, να ετοιμάσετε το γλάσο και να δώσετε τέλος στη λιγούρα που σας βασανίζει. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο με το χρόνο ψησίματος, μέχρι να πετύχετε τη σωστή υφή. Ακόμη, όμως, κι αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη, ο χρόνος, ο κόπος και τα υλικά που θα έχετε σπαταλήσει, θα είναι αμελητέα.

Σοκολατένιο κέικ στιγμής στο φλιτζάνι/Instant chocolate mug cakeΗ ποσότητα του κέικ (μία γεμάτη κούπα!) είναι αρκετά χορταστική για ένα άτομο αλλά κι έτσι να μην είναι, μπορείτε να φτιάξετε ένα δεύτερο σε ελάχιστο χρόνο. Απολαύστε το χλιαρό, σκέτο ή περιχυμένο με σως σοκολάτας. Ταιριάζει πολύ με σαντιγί ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια!

tips-bannerΑν αντικαταστήσετε το γάλα με φυτικό ή με νερό, η υφή του κέικ θα διαφοροποιηθεί λίγο, αλλά θα έχετε ένα νόστιμο νηστίσιμο κέικ στη στιγμή!
Το κέικ θα φουσκώσει καλύτερα, αν χρησιμοποιήσετε μια κούπα με κάθετα τοιχώματα. Το μείγμα είναι καλό να τη γεμίζει ως τα 2/3 του ύψους της, όχι περισσότερο. Αν ανησυχείτε μήπως ξεχειλίσει το μείγμα, τοποθετήστε καλού κακού ένα πιατάκι κάτω από την κούπα.

Ο χρόνος ψησίματος διαφοροποιείται ανάλογα με την ισχύ του φούρνου μικροκυμάτων. Ο δικός μου είναι 700W και το κέικ χρειάστηκε σχεδόν 3 λεπτά για να ψηθεί. Αν δεν είστε σίγουροι για την ισχύ του φούρνου σας, αρχίσετε να ελέγχετε, αν είναι έτοιμο, μετά από 90 δευτερόλεπτα ή μόλις φουσκώσει και στεγνώσει στην επιφάνεια. Ελέγξτε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα. Αν όχι, ψήστε το περισσότερο, ελέγχοντας ανά 20 δευτερόλεπτα. Την επόμενη φορά, θα ξέρετε ακριβώς πόσο χρόνο χρειάζεται!

Σοκολατένιο κέικ στιγμής

Αρκούν μόνο 10 λεπτά για να φτιάξετε το πιο σοκολατένιο και νόστιμο κέικ σε ατομικό μέγεθος κούπας! Απολαύστε το χλιαρό, σκέτο ή περιχυμένο με σως σοκολάτας. Ταιριάζει πολύ με σαντιγί ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια! print

Μερίδες: 1 κούπα

Υλικά:Σοκολατένιο κέικ στιγμής σε κούπα/Instant chocolate mug cake

Για το κέικ
3 κ.σ. γάλα, αγελαδινό ή φυτικό (15g)
3 κ.σ. νερό (15g)
1½ κ.σ. σπορέλαιο (20g)
½ κ.γλ. λευκό ξύδι
¼ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
⅛ κ.γλ. αλάτι
3 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (38g)

1 κ.σ. κακάο σκόνη, άγλυκο (7g)
⅓ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (42g)

Για τη γρήγορη σως σοκολάτας
5 κ.σ. ζάχαρη άχνη (40g)
1½ κ.γλ. κακάο σκόνη, άγλυκο (3.5g)
1 κ.σ. νερό
¼ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή λικέρ (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

1. Σε μια μεγάλη κούπα, κατάλληλη για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτουμε τα 8 πρώτα υλικά (το γάλα, το νερό, το σπορέλαιο, το ξύδι, τη βανίλια, τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη). Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι (ή χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ), μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας λίγο, όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθεί.

2. Βάζουμε το φλιτζάνι στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 3 λεπτά, στη μέγιστη ένταση, για φούρνο ισχύος 700W (όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς του φούρνου, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθεί και το αντίστροφο). Το κέικ πρέπει να φουσκώσει, να στεγνώσει στην επιφάνεια και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ελέγχουμε το εσωτερικό του κέικ βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, αν μένουν υπολείμματα μείγματος στην επιφάνεια, ψήνουμε λίγο ακόμη. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή περιχύνουμε με τη σως σοκολάτας και σερβίρουμε.

3. Όσο κρυώνει το κέικ, ετοιμάζουμε τη σως σοκολάτας. Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε την άχνη με το κακάο. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να αποκτήσει υφή σαν σιρόπι. Αν θέλουμε, αρωματίζουμε τη σως με βανίλια ή λικέρ.

Πηγή συνταγής: kouzinista

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

Quick chocolate mug cake

Try this moist microwave chocolate cake recipe for a delicious dessert. Serve warm drizzled with chocolate sauce or topped with whipped cream or ice cream!print

Makes 1 mug cake

Ingredients:Σοκολατένιο κέικ στιγμής σε κούπα/Instant chocolate mug cake

For the cake
3 tablespoons regular milk or non-dairy milk (15g)
3 tablespoons water (15g)
1½ tablespoons vegetable oil (20g)
½ teaspoon white distilled vinegar
¼ teaspoon vanilla extract
¼ teaspoon baking soda
⅛ teaspoon salt
3 tablespoons sugar (38g)
1 tablespoon cocoa powder, unsweetened(7g)
⅓ cup flour (42g)

For the quick chocolate sauce
5 tablespoons powdered sugar (40g)
1½ teaspoon cocoa powder, unsweetened (3.5g)
1 tablespoon water
¼ teaspoon vanilla extract

Method:

1. In a large microwave-safe mug, whisk together the first 8 ingredients (milk, water, oil, vinegar, vanilla, baking soda, salt and sugar). Whisk in the cocoa powder until smooth, then whisk in the flour, beating until no lumps are visible.

2. Put the mug on a plate just in case it overflows. Microwave for 3 minutes on maximum power in a 700 watt oven, until the top looks dry and cooked and springs back when pressed with a finger. Times will vary based on varying microwaves wattage. Let the cake cool for 5 minutes and dust with powdered sugar or drizzle with chocolate cause, if desired.

3. While the cake is cooling, make the chocolate sauce. In a small bowl combine powdered sugar and cocoa powder. Stir in vanilla and milk, 1 teaspoon at a time, until it reaches drizzling consistency.

Recipe Source: kouzinista

Tagged: , , , ,

10 thoughts on “Σοκολατένιο κέικ στιγμής μόνο για έναν!

  1. Ερμιόνη 31 Ιανουαρίου, 2015 στο 09:15 Reply

    Αυτά τα κέικ Νανά είναι πολύ δελεαστικά!
    Όπως είπες κι εσύ, 1-2 φορές που είχα επιχειρήσει να φτιάξω, δεν είχα μείνει καθόλου ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα.
    Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια έχεις κάνει κανονική διατριβή και οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους!
    Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ!

    • Nana 31 Ιανουαρίου, 2015 στο 11:15 Reply

      Ερμιόνη μου, όταν φτιάχνεις ένα κέικ στα μικροκύματα, σίγουρα δεν περιμένεις να είναι τόσο καλό όσο ένα κανονικό κέικ αλλά θέλεις κάτι πρόχειρο, γρήγορο, μα πάνω απ’ όλα νόστιμο για τη λιγούρα. Αυτό προσπάθησα να πετύχω.
      Φιλάκια και σ’ ευχαριστώ πολύ!

  2. Cook Taste Live 2 Φεβρουαρίου, 2015 στο 23:07 Reply

    Εμένα πάντως τόσο η σούπερ επιχειρηματολογία σου όσο και οι φωτό (βεβαίως βεβαίως) με έχουν ήδη πείσει!
    Πιννάρεται.. μη σου πω εκτυπώνεται και κυριολεκτικά «πιννάρεται» στην πόρτα του ψυγείου (ή των μικροκυμάτων καλύτερα?).
    Καλό Μήνα!

    • Nana 2 Φεβρουαρίου, 2015 στο 23:11 Reply

      Περιμένω εντυπώσεις, αν το δοκιμάσεις! Φιλιά!!!

  3. ΓΕΩΡΓΙΑ 4 Φεβρουαρίου, 2015 στο 12:48 Reply

    ENA SITE ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ…… ΤΕΛΕΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ , ΤΕΛΕΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΖΩ!!!!!!

    • Nana 4 Φεβρουαρίου, 2015 στο 13:06 Reply

      Γεωργία, καλώς ήρθες στην κουζίνα μου! Με τα καλά σου λόγια, μου ‘φτιαξες τη μέρα. Να ‘σαι καλά! Θα χαρώ πολύ να μάθω τις εντυπώσεις σου, μόλις δοκιμάσεις κάποια συνταγή.

  4. άρης 6 Φεβρουαρίου, 2015 στο 11:11 Reply

    Ωραία ιδέα, αλλά και φοβερή παρουσίαση !!!

    • Nana 6 Φεβρουαρίου, 2015 στο 11:49 Reply

      Καλώς ήρθες, Άρη και σ’ ευχαριστώ πολύ!

  5. Chique Tooth 7 Δεκεμβρίου, 2015 στο 12:16 Reply

    Σε αναζήτηση γρήγορης συνταγής που να ικανοποιεί το γλυκό μου δόντι, έπεσα σε αυτό το πολύ ωραίο blog. Το έφτιαξα και είναι κέικ με τα όλα του! Το συνιστώ άφοβα και σίγουρα θα το ξαναφτιάξω. Εύγε!!

    • Nana 8 Δεκεμβρίου, 2015 στο 00:00 Reply

      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: