Νηστίσιμο κέικ με χαλβά και μήλο

Νηστίσιμο κέικ με χαλβά και μήλο/Vegan apple halva cake

Μου είναι αδιανόητο να ακολουθήσω κάποια δίαιτα ή ειδική διατροφή, χωρίς αυτή να περιλαμβάνει γλυκό. Φυσικά η νηστεία δεν αποτελεί εξαίρεση. Όσο κι αν προσπαθώ, έρχεται εκείνη η καταραμένη στιγμή που η ιδέα του γλυκού καρφώνεται στο μυαλό μου και τίποτε άλλο δεν είναι ικανό να με παρηγορήσει. Δεν ξέρω αν συμμερίζεστε την αγωνία μου, του θέλω γλυκό και το θέλω ΤΩΡΑ, αλλά αν έχετε βρεθεί στη θέση αυτή, ξέρετε καλά τι εννοώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το μέγεθος είναι άνευ σημασίας, είμαι ολιγαρκής. Τις περισσότερες φορές αρκεί μια τόσο δα γλυκιά μπουκιά για να κατευνάσει τη λαχτάρα μου για ζάχαρη.

Νηστίσιμο κέικ με χαλβά και μήλο/Vegan apple halva cake

Εδώ που τα λέμε, το να υποκύπτεις που και που σε μια γλυκιά ατασθαλία κάνει τη στέρηση πιο υποφερτή, μοιάζει με ένα μικρό δώρο που κάνεις στον εαυτό σου (με την προϋπόθεση να μην είσαι πολύ γενναιόδωρος), σου δίνει το κουράγιο να συνεχίσεις όταν νιώθεις πεσμένος. Είναι, τελικά, ηλίου φαεινότερο ότι είμαι αθεράπευτα γλυκατζού και εθισμένη στην παρηγοριά των γλυκών, με νούμερο ένα τη σοκολάτα. Κι όταν δεν τα τρώω, απολαμβάνω να τα φτιάχνω, ξοδεύοντας άπειρες ώρες στην κουζίνα και κακομαθαίνοντας όσους αγαπώ.

Νηστίσιμο κέικ με χαλβά και μήλο/Vegan apple halva cake

Άλλωστε, το έχω αποδείξει περίτρανα με τις συνταγές που μοιράζομαι στο blog, αν και κατά καιρούς (όταν για παράδειγμα ο δείκτης της ζυγαριάς μου έχει ξεφύγει από τα επιτρεπτά όρια) προσπαθώ να δείξω εγκράτεια και χαρακτήρα και αναρτώ συνταγές όπως τα μπράουνις με λίγες θερμίδες ή τα σοκολατένια cookies χωρίς αλεύρι και βούτυρο ή τα αγαπημένα μου muffins με μπανάνα στη light εκδοxή τους, χωρίς πραλίνα φουντουκιού. Γενικότερα, δεν μπορώ χωρίς γλυκό και θέλω να πιστεύω ότι οι έννοιες γλυκό και δίαιτα ή ισορροπημένη διατροφή μπορούν να συνυπάρξουν.

Νηστίσιμο κέικ με χαλβά και μήλο/Vegan apple halva cake

Ευτυχώς, υπάρχουν γλυκά κατάλληλα για κάθε περίσταση. Γλυκά χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, χωρίς πολλά λιπαρά αλλά και χωρίς αβγά, βούτυρο ή γάλα, για να μη μας λείπει το γλυκό ούτε τη Σαρακοστή. Όπως αυτό το σοκολατένιο κέικ που έφτιαξα πέρσι ή το συγκεκριμένο κέικ που έφτιαξα προ ολίγων ημερών. Ένα κέικ με «χαλβά του μπακάλη», που έχει και την τιμητική του κατά τη διάρκεια της νηστείας, και μήλο. Γιατί ο χαλβάς με το μήλο ταιριάζουν σχεδόν όσο η σοκολάτα με τη μπανάνα, δεν συμφωνείτε; 

Νηστίσιμο κέικ με χαλβά και μήλο/Vegan apple halva cake

Το κέικ, αν και νηστίσιμο, δεν υστερεί σε τίποτα. Το μόνο που μπορώ να του καταλογίσω ως «κουσούρι» είναι ότι επειδή δεν περιέχει αυγά, είναι αρκετά τριφτό και θρυμματίζεται εύκολα στο κόψιμο. Εκτός αυτού, είναι απίστευτα αφράτο, μετρημένα γλυκό, έχει τη σουσαμένια νοστιμιά και το άρωμα του χαλβά ενώ κομματάκια ζουμερού μήλου και μαστιχωτού χαλβά ξεπροβάλλουν σε κάθε μπουκιά. Και στην κορυφή, μια χρυσοκάστανη κρούστα, τραγανή και κριτσανιστή, είναι η τελευταία πινελιά που το καθιστά απλά ακαταμάχητο!

Νηστίσιμο κέικ με χαλβά και μήλο

Χρησιμοποιήστε ως δικαιολογία το χαλβά που σας περίσσεψε από την Καθαρά Δευτέρα ή τις μέρες της νηστείας που διανύουμε, για να το δοκιμάσετε. Ένα διαφορετικό κέικ, χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο, χωρίς μίξερ!print

Μερίδες: 10-12 κομμάτια

Υλικά:Νηστίσιμο κέικ με χαλβά και μήλο/Vegan apple halva cake

Για το κέικ
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
⅓ κούπας κορν φλάουρ (50g)
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. κανέλα
¼ κ.γλ. αλάτι
¾ κούπας σπορέλαιο (165g)
1 κούπα χυμό πορτοκάλι (250g)
1¼ κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (250g)
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
2 μικρά μήλα, κομμένα σε κυβάκια
250g χαλβά, κομμένο σε χοντρά κομμάτια (ότι γεύση σας αρέσει, εγώ χρησιμοποίησα με αμύγδαλα και κακάο)
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη
¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
1½ κ.γλ. κανέλα
2 κ.σ. μαργαρίνη, λιωμένη (30g)
½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (65g)

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα με έλασμα ή ένα ταψάκι, με διάμετρο 28cm.

2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί τα στεγνά υλικά (το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι), δύο φορές.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σπορέλαιο, το χυμό, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τα κυβάκια του μήλου και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, ώστε να πάνε παντού. Προσθέτουμε τα κομμάτια του χαλβά, ανακατεύοντας απαλά για να μη σκορπίσει. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα.

4. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και να δημιουργηθεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Σκορπάμε το μείγμα πάνω στην επιφάνεια του κέικ, προσέχοντας να καλύψει τις άκρες.

5. Ψήνουμε το κέικ στους 175°C για μισή ώρα και στους 160°C για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα κι αν βυθίσουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέικ, αυτή να βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 20 λεπτά, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Πηγή συνταγής: kouzinista

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

Tagged: , , , ,

14 thoughts on “Νηστίσιμο κέικ με χαλβά και μήλο

  1. άρης 2 Μαρτίου, 2015 στο 10:24 Reply

    Καλημέρα !! Είχα καιρό να επισκευτώ το blog σου και είχα ξεχάσει πόσο όμορφο είναι … Δεν χορταίνω να κοιτώ τις φωτογραφίες !!!

    • Nana 2 Μαρτίου, 2015 στο 19:45 Reply

      Άρη, χίλια ευχαριστώ!!!

  2. The Healthy Cook 2 Μαρτίου, 2015 στο 20:30 Reply

    είναι πολύ λαχταριστό!!
    ωραία συνδύασες τον χαλβά με τα μήλα!
    καλό μήνα!!

  3. Ερμιόνη 3 Μαρτίου, 2015 στο 00:04 Reply

    Καθότι επίσης αθεράπευτα γλυκατζού καταλαβαίνω απόλυτα το συναίσθημα «θέλω γλυκό εδώ και τώρα, έστω μια μπουκιά». Και συμφωνώ ότι τα γλυκά μπορούν να αποτελούν μέρος μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.
    Το ότι το μήλο ταιριάζει όμορφα με το χαλβά δεν έχει τύχει να το διαπιστώσω. Το είχα διαβάσει και παλιότερα αλλά το ξέχασα. Και τώρα ήρθε η συνταγή σου με την ωραία περιγραφή και τις λαχταριστές φωτογραφίες να μου το υπενθυμίσει.
    Φιλιά!

  4. dolmadaki 3 Μαρτίου, 2015 στο 11:31 Reply

    καλημερα!! τελειο και πρωτοτυπο!

  5. mookies 4 Μαρτίου, 2015 στο 23:44 Reply

    Συμφωνώ φυσικά μαζί σου, δεν μπορώ να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς γλυκό!!
    Πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ιδέα να βάλεις τέτοιου είδους χαλβά, η μαστιχωτή υφή διατηρείται μέσα στο κέικ; Με προκαλεί να το δοκιμάσω.

    • Nana 5 Μαρτίου, 2015 στο 00:47 Reply

      Ο χαλβάς είναι μαλακός όσο είναι ζεστό το κέικ και σφίγγει ξανά όταν κρυώσει. Όταν το τρως, κολλάει ελαφρά στο δόντι και μετά λιώνει στο στόμα. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις; Φαντάσου τον ψημένο χαλβά με μήλο…

  6. mookies 5 Μαρτίου, 2015 στο 21:28 Reply

    Ακούγεται πολύ καλό, θα το δοκιμάσω.

    • Nana 5 Μαρτίου, 2015 στο 23:12 Reply

      Θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε.

  7. Beauty Follower 7 Μαρτίου, 2015 στο 10:11 Reply

    Καλημερα!
    Πολύ ωραιο φαινεται… μπορω να παραλείψω την επικάλυψη? Θα ειναι το ιδιο γευστικο το κέικ?

    Καλό Σαββατοκύριακο 🙂

    • Nana 7 Μαρτίου, 2015 στο 11:47 Reply

      Καλημέρα!
      Εννοείται ότι μπορείς να την παραλείψεις, αν δεν σου αρέσει. Το κέικ θα χάσει κάτι από τη «γοητεία» αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

  8. Κατερινα 16 Δεκεμβρίου, 2015 στο 15:52 Reply

    Καλησπέρα Νανά!
    Έφτιαξα το κέικ σου και μας άρεσε όλους πολύ! Πολύ ισορροπημένη γευση κ ειδικά το crumble από πάνω το έτρωγα άνετα όλο μόνη μου με το κουτάλι. Προσωπικά έβαλα και λίγο γαρύφαλλο επειδη μου αρέσουν πολύ τα μπαχαρικά σε κέικ και ταίριαζε πολύ! Το έκανα με χαλβά βανίλια και όχι κακάο όπως εσυ, είπα να μην μπλέξω και άλλες γεύσεις στο κέικ μου…

    Φιλια!

    • Nana 16 Δεκεμβρίου, 2015 στο 15:58 Reply

      Xαίρομαι πολύ που σας άρεσε, Κατερίνα και σε ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες τη συνταγή μου και μοιράστηκες τις εντυπώσεις σου!

  9. Αντωνία 2 Απριλίου, 2019 στο 08:46 Reply

    Γλυκούλα μου καλημερα και καλό μήνα. Όταν κάνω το γλυκό γιατί ψάχνω αυτή την περίοδο για νηστίσιμα αλλά και διαιτης, απλά για να προσέχω θα επανέλθω για να πω την άποψη μου. Αν θέλεις να σου πω κάτι παραπάνω όμως για αυτό το θέμα στείλε μου μήνυμα στο εμεηλ μου. Λογικά εσύ θα το βλέπεις.

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: