Mηλόπιτα «ακορντεόν» με επικάλυψη κρέμας τυριού

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού/Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

Το μήλο είναι ίσως το λιγότερο αγαπημένο μου φρούτο. Τέτοια εποχή τα χαζεύω στη φρουτιέρα με το προκλητικό τους χρώμα και το δελεαστικό τους σχήμα αλλά σπάνια μπαίνω σε πειρασμό να φάω ένα. Μπορεί η Εύα και η Χιονάτη να λύγισαν μπροστά στη θέα του απαγορευμένου καρπού αλλά εγώ μένω ασυγκίνητη. Δεν μπορώ, όμως, να πω το ίδιο και για τα γλυκίσματα με μήλο. Θα μπορούσα να φτιάχνω μία διαφορετική συνταγή με μήλα κάθε μέρα και να μην βαρεθώ ποτέ.

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού/Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

Τα μήλα όταν ψήνονται μεταμορφώνονται. Mαλακώνουν, γίνονται βουτυράτα, λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα. Απελευθερώνουν τους χυμούς τους που εμπλουτίζουν με γεύση και άρωμα, κάνοντας ξεχωριστό και το πιο απλό κέικ. Και δεν μπορώ να σκεφτώ πιο μαγικό συνταίριασμα από αυτό του μήλου με την κανέλα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις περισσότερες συνταγές τα συναντάμε μαζί, κάτι σαν το αλάτι και το πιπέρι. Και ακολουθούν οι ζύμες. Αφράτες, αέρινες, τριφτές, βουτυρένιες, τραγανές… Τα μήλα ταιριάζουν σε όλες. 

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού/Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

Μήλα, κανελοζάχαρη και αφράτη ζύμη συνθέτουν μία από τις πιο αγαπημένες μου μηλόπιτες μαζί με αυτήν, τουλάχιστον μέχρι να ανακαλύψω κάποια άλλη που θα μου κλέψει την καρδιά. Είναι χουχουλιάρικη, αρωματική και πεντανόστιμη. Με φετούλες ζουμερών μήλων, λουσμένες με τη γλύκα της λιωμένης ζάχαρης και το ζεστό άρωμα της κανέλας, να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στις αλλεπάλληλες στρώσεις της ζύμης της. Είναι τέλεια για πρωινό ή για να συνοδεύσει στιγμές χαλάρωσης μαζί με μια κούπα καφέ ή τσάι.

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού/Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

Η συνταγή δεν είναι δύσκολη αλλά απαιτεί μια στοιχειώδη προσπάθεια. Η ζύμη δεν χρειάζεται μίξερ, θέλει ελάχιστο ζύμωμα και δουλεύεται εύκολα. Ανοίγεται αρχικά σε μεγάλο ορθογώνιο φύλλο, μετά κόβεται σε λωρίδες, αλείφεται με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζεται με κανελοζάχαρη. Οι λωρίδες στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη ενώ τα κομμένα μήλα απλώνονται ανάμεσα στις στρώσεις. Οι στοιβαγμένες λωρίδες κόβονται κι αυτές σε μικρότερα κομμάτια που τοποθετούνται σε σειρές μέσα στη φόρμα. Η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και τελικά η μηλόπιτα μπαίνει στο φούρνο. Σας μπέρδεψα; Θα καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ παρακάτω.

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού/Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

Ο φούρνος θα την ψήσει, το σπίτι θα μοσχομυρίσει κι εσείς θα αδημονείτε να την δοκιμάσετε. Κι άπαξ και δοκιμάσετε, δεν υπάρχει γυρισμός. Είναι η στιγμή που θα ανταμειφθείτε για όλο τον κόπο και την υπομονή σας. Οι καραμελωμένες τραγανές κορυφές της, η ζουμερή γέμιση με την πλούσια γεύση μήλου και κανέλας, η ανάλαφρη ζύμη, το κρεμώδες γλάσο που γλιστράει μέσα στις πτυχές της, όλα συνωμοτούν στο να χάσετε την αυτοσυγκράτησή σας. Η μηλόπιτα «ακορντεόν» έχει τον τρόπο να σας παρασύρει στους γευστικούς ρυθμούς της.

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού/Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

tips-banner Εγώ χρησιμοποίησα ξινόμηλα Granny Smith αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια μήλα σας αρέσουν, αρκεί να είναι τραγανά, ή να συνδυάσετε δύο ή περισσότερες ποικιλίες μήλων.
Καλό θα είναι να βάλετε ένα ταψί κάτω από τη φόρμα, γιατί μπορεί να τρέξει σιρόπι καθώς ψήνεται.

 

Μηλόπιτα «ακορντεόν» με επικάλυψη κρέμας τυριού

Χουχουλιάρικη κι αρωματική μηλόπιτα με φετούλες ζουμερών μήλων, λουσμένες με τη γλύκα της λιωμένης ζάχαρης και το ζεστό άρωμα της κανέλας, να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στις στρώσεις της αφράτης ζύμης της. Μμμμ… μύρισε φθινόπωρο!print


MΕΡΙΔΕΣ:
12                       ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 45-50 λεπτά         ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: μέτρια

 

Υλικά:Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού/Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

Για τη ζύμη:
 1 κούπα γάλα, χλιαρό (240ml)
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9g)
 4 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
  κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (440g)
 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (7g)
 ¾ κ.γλ. αλάτι
¼ κούπας σπορέλαιο (60ml)
 1 αυγό, χτυπημένο

Για τη γέμιση:
 2 μεγάλα μήλα, καθαρισμένα & κομμένα σε λεπτές φέτες (
Granny Smith ή άλλη ποικιλία με τραγανή σάρκα)
• λίγο χυμό λεμονιού
• ¼ κούπας φρέσκο βούτυρο αγελάδος, λιωμένο (55g)
 1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή καστανή (200g)
 3 κ.γλ. κανέλα (8g)

Για το γλάσο:
 5 κ.σ. τυρί κρέμα, με χαμηλά λιπαρά (100g)
• ¾ κούπας ζάχαρη άχνη (95g)
 3 κ.σ. χυμό μήλου ή γάλα
½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 1/4 της κούπας χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη (3 κ.σ.). Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα (3/4 κούπας), το μείγμα της μαγιάς, το σπορέλαιο και το χτυπημένο αυγό. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με το υγρό μείγμα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και εύπλαστη ζύμη, 2−3 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Βάζουμε τη ζύμη πίσω στο μπολ, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10−20 λεπτά.

3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι (ή σε ένα μπολάκι στα μικροκύματα) λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα ραντίζουμε με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη.

4. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και τη ζύμη. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο, με διαστάσεις 35x50cm περίπου. Με κοφτερό μαχαίρι ή με τη ροδέλα της πίτσας κόβουμε παράλληλα προς τη μεγάλη πλευρά του φύλλου σε 5 λωρίδες ίσου πλάτους. Κόβουμε ξανά κάθετα στο μέσο της μεγάλης πλευράς, σχηματίζοντας 10 λωρίδες συνολικά.

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού/Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

5. Με ένα πινέλο αλείφουμε τις λωρίδες της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το μείγμα της κανελοζάχαρης και πατάμε με τα δάχτυλα μας για να κολλήσει στη ζύμη. Στοιβάζουμε προσεκτικά τις λωρίδες ανά πέντε τη μία πάνω στην άλλη, απλώνοντας ενδιάμεσα τα μήλα (σχηματίζονται 2 στοίβες με 5 στρώσεις η καθεμία). Όση ζάχαρη πέφτει όπως δουλεύουμε, την προσθέτουμε ανάμεσα στις στρώσεις ή αργότερα στο ταψί. Κόβουμε τις στοιβαγμένες λωρίδες σε 3 ίσα κομμάτια την καθεμία, σχηματίζοντας 6 στοίβες με 5 στρώσεις η καθεμία.

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού/Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze

6. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, με διαστάσεις 10x30cm, και πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. Τοποθετούμε σε σειρά τις στοίβες της ζύμης μέσα στη φόρμα επιμελώς ατημέλητα (όσο πιο «άτσαλα» τοποθετημένα είναι τα φύλλα της ζύμης, τόσο πιο ενδιαφέρον θα είναι το τελικό σχήμα της μηλόπιτας). Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, δεν είναι απαραίτητο να διπλασιαστεί.

7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις. Ψήνουμε τη μηλόπιτα στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 45−50 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα (καλό θα είναι να βάλουμε ένα ταψί κάτω από τη φόρμα, γιατί μπορεί να τρέξει σιρόπι καθώς ψήνεται). Αν αρχίσει να ροδίζει νωρίς η επιφάνεια, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

8. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει επάνω σε σχάρα για 15 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για το γλάσο και αναμειγνύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε, αν χρειάζεται λίγο ακόμη χυμό ή γάλα για να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα.

9. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε προσεκτικά τη μηλόπιτα από τα τοιχώματα της φόρμας και την ξεφορμάρουμε με προσοχή πάνω στη σχάρα, στην οποία έχουμε στρώσει προηγουμένως ένα κομμάτι λαδόκολλα. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε τη μηλόπιτα με το γλάσο. Ιδανικά σερβίρεται χλιαρή.

Πηγή συνταγής: Kouzinista

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

Tagged: , , , ,

10 thoughts on “Mηλόπιτα «ακορντεόν» με επικάλυψη κρέμας τυριού

  1. TheoDORA's Kitchen Diaries 16 Οκτωβρίου, 2015 στο 13:32 Reply

    Απλά υπέροχο! Τα μήλα, η εμφάνιση, όλα. Μπράβο!

  2. Αγγελική 16 Οκτωβρίου, 2015 στο 13:48 Reply

    Εγώ πάλι τα λατρεύω τα μήλα!! Πράσινο, κόκκινα, κίτρινα, μόνο μαλακά να μην είναι..
    Έργο τέχνης το ακορντεόν και η μελωδία του θα σε παρασύρει μέχρι να τελειώσει το τραγούδι του…
    Σε φιλώ, καλό σαββατοκύριακο!

  3. Penelopeκ 16 Οκτωβρίου, 2015 στο 20:02 Reply

    Είμαι σίγουρα ικανή, να φάω μόνη μου, όλη την «σαγηνευτική» φορμαρισμένη μηλόπιτα σου!

    Προσωπικά τα φρέσκα ακόμη μήλα, τα αγαπώ όλως ιδιαιτέρως και ωμά αλλά και σε γλυκά. Μόλις αρχίσουν να μπαίνουν στα ψυγεία, χάνουν πολύ την μοναδική τραγανή γεύση που έχουν και εκεί τα προορίζω πια περισσότερο για γλυκά…
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  4. evi@thehealthycook 17 Οκτωβρίου, 2015 στο 17:26 Reply

    πανέμορφη, λαχταριστή και σίγουρα πεντανόστιμη! 😉

  5. Beauty Follower 19 Οκτωβρίου, 2015 στο 17:00 Reply

    Πω πω!
    Το θελω και αυτο το γλυκό σου!
    Νομιζω οτι στις παραπάνω φωτογραφίες δεν μπορει να αντισταθεί ακόμη και αυτός που δεν αρέσκεται τοσο στα μηλα 😉

  6. dolmadaki 19 Οκτωβρίου, 2015 στο 17:50 Reply

    το χω δει σκετο με ζαχαρη κανελα αλλα εσυ το απογειωσες!!!! και μηλο κ γλασσο απιστευτο!!!

  7. Χρύσα 19 Οκτωβρίου, 2015 στο 23:12 Reply

    Μου έχει πέσει το σαγόνι…
    Δεν υπάρχει αυτό το γλυκό, πώς σταματάς σε ένα κομμάτι, δε γίνεται!
    Και η παρουσίαση, όπως πάντα, άψογη Νανά!

  8. neanikon 20 Οκτωβρίου, 2015 στο 23:12 Reply

    Τι να πω Νανά !! Πραγματικά νομίζω πως ζωντανεύουν οι φωτογραφίες και γίνονται 3D. Τι μαγικά κάνεις 🙂 Και τόσο πρωτότυπο το γλυκό σου !!!!!!

  9. Eύα 10 Νοεμβρίου, 2015 στο 13:39 Reply

    Την έφτιαξα χθες αλλά χωρίς γλάσο. Πραγματικά η ζύμη πόσο νόστιμη; Συγχαρητήρια.Η πιο νόστιμη μηλόπιτα που έχω δοκιμάσει. Πιστεύω με το γλάσο θα απογειωθεί. 🙂

    • Nana 10 Νοεμβρίου, 2015 στο 13:47 Reply

      Σε ευχαριστώ πολύ, Εύα! Να ‘σαι καλά!

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: