Το τέλειο κέικ μήλου & τα μυστικά του

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα/Tender Cream Cheese Apple Cake

Όταν έχεις φτιάξει ήδη δύο κέικ μέσα σε μία εβδομάδα και η ιδέα να φτιάξεις και τρίτο σου τριβελίζει το μυαλό, αρχίζεις να ψάχνεις για ευφάνταστα επιχειρήματα προσπαθώντας να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα… Επιχείρημα Νο1: «Έχουμε περισσότερα Βιτάμ στο ψυγείο απ’ όσα μπορούμε να καταναλώσουμε σε ένα χρόνο!» (εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Unilever Hellas, χορηγό στα βραβεία του ΒΗΜΑgourmet, για τη γενναιόδωρη προσφορά των προϊόντων της.)

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα/Tender Cream Cheese Apple Cake

Επιχείρημα Νο2: «Αυτή η συνταγή δε μοιάζει με καμία απ’ όσες έχω δοκιμάσει.»
Επιχείρημα Νο3: «Πρέπει να προλάβω να αξιοποιήσω τα μήλα, πριν γίνουν για πέταμα.»
Επιχείρημα Νο4: «Μας τελείωσε το ψωμί. Τα παιδιά δεν θα ξέρουν τι να φάνε πριν φύγουν για το σχολείο. Μήπως να φτιάξω κάτι;»
Επιχείρημα Νο5: «Έχει λίγη ψύχρα, δεν ψήνω ένα κέικ να ζεστάνει λίγο και το σπίτι;»
Και πάει λέγοντας…

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα/Tender Cream Cheese Apple Cake

Για να μη τα πολυλογώ, τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, έφτιαξα ένα κέικ με μήλα. Η αλήθεια είναι ότι όντως δεν είχα φτιάξει παρόμοιο κέικ. Δύο – τρία απλά μυστικά έκαναν το συγκεκριμένο κέικ μήλου διαφορετικό, τόσο σε γεύση όσο και σε υφή. Ποια είναι αυτά; Ο συνδυασμός μαργαρίνης με τυρί κρέμα μέσα στη ζύμη, η προσθήκη κορν φλάουρ μαζί με το αλεύρι και το πασπάλισμα της φόρμας με κανέλα και ζάχαρη πριν το ψήσιμο. Μικρές παραλλαγές στα βασικά υλικά και τα βήματα της συνταγής που είναι αρκετά για μεταμορφώνουν ένα απλό κέικ σε κάτι ξεχωριστό!

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα/Tender Cream Cheese Apple Cake

Είναι ένα κέικ με συνεκτική υφή αλλά ταυτόχρονα ανάλαφρο και μαλακό. Με το τυρί κρέμα να του χαρίζει μια άλλη διάσταση στη γεύση και να το διατηρεί απίστευτα αφράτο και υγρό και το κορν φλάουρ να κάνει την υφή του ακόμη πιο ντελικάτη. Αρωματικό, με μια υπέροχη καραμελωμένη κρούστα εξωτερικά από το πασπάλισμα της κανελοζάχαρης και ζουμερά κομματάκια μήλου κρυμμένα στο εσωτερικό του, θα τολμήσω να πω πως είναι το τέλειο φθινοπωρινό κέικ. 

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα/Tender Cream Cheese Apple Cake

Η κουζίνα γέμισε όμορφες μυρωδιές, αξιοποίησα με τον καλύτερο τρόπο μία ακόμη πλάκα Βιτάμ, τα μήλα γλίτωσαν από ένα αβέβαιο μέλλον, τα παιδιά απόλαυσαν από μία μεγάλη φέτα κέικ στο πρωινό τους, εγώ συνόδευσα τον πρωινό μου καφέ και το έτερον μου ήμισυ είχε κάτι να τσιμπολογάει στη δουλειά. Το συμπέρασμα: όλοι έμειναν ευχαριστημένοι κι εγώ ενθουσιάστηκα που ανακάλυψα μια καινούργια συνταγή που σίγουρα θα φτιάξω πολλές φορές ακόμη στο μέλλον.

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα/Tender Cream Cheese Apple Cake

tips-banner

 Φροντίζουμε να βγάλουμε τη μαργαρίνη, το τυρί κρέμα και τα αυγά νωρίτερα από το ψυγείο, για να προλάβουν να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
 Αν προτιμάτε το κέικ σας πιο άγλυκο, μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη κατά 1/4 της κούπας.
 Mετά την προσθήκη των στεγνών υλικών στη ζύμη δεν παραχτυπάμε το μείγμα, για να μη γίνει σφιχτό το κέικ.

 

Κέικ μήλου με τυρί κρέμα

Τυρί κρέμα και μήλα δίνουν ρεσιτάλ γεύσης σε ένα πεντανόστιμο, αρωματικό κέικ. Υπέροχο για το πρωινό, για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι μας αλλά και για κάθε άλλη στιγμή της ημέρας που λαχταράμε κάτι γλυκό.
print


MΕΡΙΔΕΣ:
14-16                     ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 45-55 λεπτά            ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

 

Υλικά:Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα/Tender Cream Cheese Apple Cake

Για τη γέμιση & τη φόρμα
¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
 2 κ.γλ. κανέλα
 2 μεγάλα μήλα, κομμένα σε κυβάκια (καθαρό βάρος 300g)

Για το κέικ
 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
¼ κούπας κορν φλάουρ (35g)
 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γλ. αλάτι
¾ κούπας Βιτάμ Κλασικό, κομμένο σε κύβους, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου (170g)
 200g τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)
 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη

Για τη γιρλάντα από chips μήλου
 1 μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το 1/4 κούπας ζάχαρη με την κανέλα. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα στα κομμένα μήλα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κρατάμε το υπόλοιπο στην άκρη για να πασπαλίσουμε τη φόρμα του κέικ.

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και τη βάζουμε στο ψυγείο, ώστε να παγώσει το στρώμα της μαργαρίνης.

3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε δύο φορές το αλεύρι, μαζί με το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.

4. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, με το εξάρτημα σύρμα (ή το μίξερ χειρός), τη μαργαρίνη, με το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, περίπου 8 λεπτά. Ενδιάμεσα καθαρίζουμε, μία ή δύο φορές, τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα, ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η μαργαρίνη. Προσθέτουμε ένα−ένα τα αυγά, χτυπώντας για ένα λεπτό μετά από κάθε προσθήκη και καθαρίζοντας τα τοιχώματα του μπολ. Προσθέτουμε τη βανίλια και ομογενοποιούμε. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε σταδιακά τα κοσκινισμένα υλικά και χτυπάμε μέχρι μόλις να ενσωματωθούν στο μείγμα.

5. Βγάζουμε τη φόρμα του κέικ από το ψυγείο και πασπαλίζουμε τα τοιχώματα με την κανελοζάχαρη που έχουμε κρατήσει, ανακινώντας τη φόρμα για να πάει παντού.

6. Αδειάζουμε το μισό μείγμα του κέικ μέσα στη φόρμα και απλώνουμε τα κομμένα μήλα στην επιφάνεια, αφήνοντας περίπου 1cm περιθώριο από τα τοιχώματα. Καλύπτουμε τα μήλα με το υπόλοιπα μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

7. Σβήνουμε την πάνω αντίσταση και ψήνουμε το κέικ μόνο με την κάτω αντίσταση για 30 λεπτά. Στην συνέχεια ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις πάνω−κάτω ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω στη σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

8. Για τη γιρλάντα από chips μήλου για τη διακόσμηση του κέικ: Κόβουμε ένα μήλο σε πολύ λεπτές φέτες. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα πιάτο κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων και απλώνουμε όσες φέτες μήλου χωράνε σε μία στρώση. Ζεσταίνουμε για 2 λεπτά στη μέγιστη ισχύ του φούρνου και ανοίγουμε την πόρτα για να φύγουν οι υδρατμοί. Ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη ή μέχρι οι άκρες των μήλων να αρχίσουν να γίνονται κυματιστές. Βγάζουμε το πιάτο και αναποδογυρίζουμε τα μήλα. Ζεσταίνουμε για διαστήματα των 30 δευτερολέπτων, μέχρι να γίνουν τραγανά στις άκρες, προσέχοντας, όμως, να μην καούν (ο απαιτούμενος χρόνος εξαρτάται από την ποσότητα και το πάχος). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να ξεραθούν. Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες φέτες.

Πλούσιο κέικ μήλου με τυρί κρέμα/Tender Cream Cheese Apple Cake

Η συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των Food Blog Awards που διοργανώνει το BHMAgourmet, για την υποψηφιότητα μου στην κατηγορία Best Baking Cakes. Μπορείτε να με στηρίξετε με την ψήφο σας εδώ, κάνοντας like στο κάτω μέρος της σελίδας (κάτω από το κουμπάκι VISIT BLOG). Ευχαριστώ!

Πηγή συνταγής: Τechnicolor Κitchen (προσαρμογή συνταγής από το βιβλίο “The Grand Central Baking Book”)

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

Tagged: , , ,

6 thoughts on “Το τέλειο κέικ μήλου & τα μυστικά του

  1. neanikon 31 Οκτωβρίου, 2015 στο 20:43 Reply

    Πανέμορφα όλα !! Με έχουν ενθουσιάσει τα chips μήλου. Είναι πεντανόστιμα, το ξέρω, και θέλω επειγόντως να φτιάξω 😉
    Καλό υπόλοιπο Σ/Κ Νανά !

  2. Beauty Follower 2 Νοεμβρίου, 2015 στο 19:14 Reply

    Ευχαριστούμε για τα μηλο-tips 😉

    Καλή εβδομάδα!
    http://beautyfollower.blogspot.gr

  3. Cook Taste Live 3 Νοεμβρίου, 2015 στο 01:11 Reply

    Καλά με τρέλανε αυτή η γιρλάντα μήλου. Και ακούγεται τόσο εύκολη στην παρασκευή, θα την φτιάξω άμεσα!
    Πως να μην μείνουν όλοι ευχαριστημένοι Νανά? Φαίνεται υπέροχο το κέικ σου!

  4. theonewithallthetastes 3 Νοεμβρίου, 2015 στο 19:16 Reply

    Τι όμορφες φωτογραφίες Νανά!
    Τι υπέροχο κέικ… τρυφερό και γεμάτο ζεστασιά! Πόσο μου αρέσει το τυρί κρέμα της ζύμης 🙂
    Και τα τσιπς μήλου πρέπει να είναι απλά εθιστικά!
    Απολύτως του γούστου μου μιας που λατρεύω τα μήλα, τα κέικ, το υπέροχο άρωμα της κανέλας.
    Και πολύ μου άρεσαν τα επιχειρήματα σου 🙂

  5. Πεπη Σιαμπαλη 16 Νοεμβρίου, 2015 στο 22:54 Reply

    Το έκανα σήμερα! ΤΕΛΕΙΟ! Ακριβώς όπως το περιγράφεις.
    Η γεύση μοναδική, ο άντρας κι ο γιός μου ξετρελάθηκαν!

    • Nana 17 Νοεμβρίου, 2015 στο 00:23 Reply

      Σε ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες τη συνταγή μου. Χαίρομαι τόσο πολύ που σας άρεσε!

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: