Ντελικάτα μπισκότα με καρύδα & μαρμελάδα

Μπισκότα βουτύρου με καρύδα & μαρμελάδα / Strawberry coconut thumbprint cookies

Με αφορμή την περίοδο των γιορτών, έχω την ιδανική δικαιολογία για να φουρνίζω μετά μανίας μπισκότα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την απροκάλυπτη εξάρτησή μου από τα γλυκά. Με τις πιατέλες με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα να κοντεύουν να αδειάσουν, τα παιδιά να βρίσκονται περισσότερες ώρες στο σπίτι και υπό τη διαρκή «απειλή» ξαφνικών επισκέψεων λόγω των ημερών, θεωρώ φρόνιμο να υπάρχουν, μεταξύ άλλων, μπισκότα στο σπίτι είτε για τσιμπολόγημα είτε για τρατάρισμα.

Μπισκότα βουτύρου με καρύδα & μαρμελάδα / Strawberry coconut thumbprint cookies

Αυτά τα μπισκότα, με την κομψή τους εμφάνιση, τη ντελικάτη γεύση και τη βουτυρένια ζύμη που λιώνει στο στόμα, αποτελούν μια αγαπημένη μου επιλογή. Θέλεις να τα φας το πρωί με το γάλα σου, να συνοδεύσεις τον καφέ ή το τσάι σου, να καλμάρεις τις ξαφνικές κρίσεις υπογλυκαιμίας σου, να τρατάρεις τους απρόσμενους αλλά πάντα καλοδεχούμενους επισκέπτες σου ή να γλυκάνεις τον Άι-Βασίλη σε περίπτωση που σε θυμηθεί, αυτά τα μπισκότα θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπη ως οικοδέσποινα και ως μαμά.

Μπισκότα βουτύρου με καρύδα & μαρμελάδα / Strawberry coconut thumbprint cookies

Θα μου πείτε υπάρχουν πιο παραδοσιακά / πιο χριστουγεννιάτικα μπισκότα να φτιάξεις μέρες που είναι. Δεν θα διαφωνήσω αλλά είναι περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα. Με την πινελιά της κόκκινης μαρμελάδας φράουλας, που μου φέρνει στο μυαλό τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, και την τριμμένη καρύδα να θυμίζει χιόνι, που φέτος πολύ αμφιβάλλω αν θα δούμε, εγώ τα βρίσκω αρκούντως γιορτινά και κυρίως εθιστικά νόστιμα.

Μπισκότα βουτύρου με καρύδα & μαρμελάδα / Strawberry coconut thumbprint cookies

Η αφράτη ζύμη τους, βουτυρένια και τριφτή, σκορπάει στο στόμα στην πρώτη μπουκιά και η μυρωδάτη φραουλένια γέμιση σε συνδυασμό με το εξωτικό άρωμα της καρύδας, τα καθιστά επικίνδυνα απολαυστικά, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα και την έλλειψη αυτοελέγχου που με χαρακτηρίζει. Μου είναι αδύνατον να φάω μόνο ένα. Αν τώρα εσείς αντιπαθείτε την καρύδα, που σημειωτεόν η γεύση της είναι πολύ διακριτική στα συγκεκριμένα μπισκότα, μπορείτε να την παραλείψετε. Η πρωτότυπη συνταγή δεν την περιλαμβάνει αλλά εμένα μου αρέσει πολύ και νομίζω ότι είναι πολύ ταιριαστή με τη φράουλα. Δεν επιμένω, είπαμε, περί ορέξεως…

Μπισκότα βουτύρου με καρύδα & μαρμελάδα / Strawberry coconut thumbprint cookies

Με τη γεύση της μαρμελάδας μπορείτε να παίξετε και αντί για φράουλα να χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα βερίκοκο, κεράσι, λεμόνι ή ό,τι άλλο σας κάνει κέφι. Είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αξιοποιήσετε εκείνα τα μισοτελειωμένα βαζάκια μαρμελάδας που έχετε στο ψυγείο. Προτιμήστε πηκτές μαρμελάδες, χωρίς κομμάτια φρούτων, ή πολτοποιήστε τες για να λιώσουν. Αρκούν λίγα απλά υλικά, φαντασία και μεράκι για να φτιάξετε πεντανόστιμα σπιτικά μπισκότα που μπορούν να αποτελέσουν κι ένα υπέροχο βρώσιμο δώρο. Ένα δώρο φτιαγμένο με φροντίδα και αγάπη από τα χεράκια σας που είμαι σίγουρη πως οι παραλήπτες του θα το ευχαριστηθούν πολύ!

Μπισκότα βουτύρου με καρύδα & μαρμελάδα / Strawberry coconut thumbprint cookies

❄ ❄ ❄

Αυτά προς το παρόν. Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα, καλά ψησίματα και καλή ξεκούραση! 

 

tips-banner

 Φροντίζουμε να βγάλουμε το βούτυρο δύο−τρεις ώρες νωρίτερα από το ψυγείο, για να προλάβει να μαλακώσει. Αν το κόψουμε σε μικρά κομμάτια, θα μαλακώσει πιο γρήγορα.
 Αν η ζύμη αρχίσει να μαλακώνει όσο πλάθουμε τα μπισκότα, την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει.
Αν δεν μας αρέσει η γεύση του ινδοκάρυδου μπορούμε να το παραλείψουμε.

 

Μπισκότα με καρύδα & μαρμελάδα

Ντελικάτα, μαλακά μπισκότα, με διακριτικό άρωμα καρύδας, γλυκιά γέμιση μαρμελάδας φράουλας και βουτυρένια ζύμη που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα!
print


MΕΡΙΔΕΣ:
40-45 κομμάτια            ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 25 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ: 12-14 λεπτά                 ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

 

Υλικά:Μπισκότα βουτύρου με καρύδα & μαρμελάδα / Strawberry coconut thumbprint cookies

 1 κούπα βούτυρο γάλακτος, κομμένο σε κύβους, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου (230g)
 5½ κ.σ. τυρί κρέμα, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου (85g)
 1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (200g)
 1 κρόκο αυγού
 1 βανιλίνη
 2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (315g)

 7 κ.σ. καρύδα, τριμμένη (40g)
 μαρμελάδα φράουλα (ή άλλη της επιλογής σας)

 

Εκτέλεση:

1. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε με το φτερό (ή το μίξερ χειρός), αρχικά στη χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά σε υψηλή, το βούτυρο με το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και τη βανίλια και χτυπάμε να ενσωματωθούν στο μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι. Χτυπάμε για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1½ ώρα τουλάχιστον, μέχρι να σφίξει και να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη καρύδα, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για την επικάλυψη των μπισκότων. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο (είναι προτιμότερο να βγάλουμε μόνο τη μισή). Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και πλάθουμε μπαλίτσες διαμέτρου 2,5cm περίπου (20g). Κυλάμε τις μπαλίτσες στην καρύδα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά γύρω-γύρω (αν δεν μας αρέσει η καρύδα, μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα). Με τη λαβή μιας ξύλινης κουτάλας ή με το δάχτυλό μας δημιουργούμε στο κέντρο κάθε μπαλίτσας ένα βαθούλωμα και το γεμίζουμε με 1/4−1/2 κ.γλ μαρμελάδα.

3. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο. Ψήνουμε, στη μεσαία σχάρα, για 12−14 λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθούν αλλά να μην ροδίσουν (θέλουμε να να παραμείνουν ανοιχτόχρωμα και μαλακά). Όσο ψήνονται, συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο.

4. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά στη λαμαρίνα. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο, για να μην τραβήξουν υγρασία.

Μπισκότα βουτύρου με καρύδα & μαρμελάδα / Strawberry coconut thumbprint cookies

Πηγή συνταγής: Taste of Home

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

Tagged: , , ,

7 thoughts on “Ντελικάτα μπισκότα με καρύδα & μαρμελάδα

  1. Δέσποινα 24 Δεκεμβρίου, 2015 στο 13:28 Reply

    Χαρούμενα, γιορτινά, υπέροχα τα μπισκοτάκια σου!
    Καλές γιορτές με υγεία!

  2. Beauty Follower 25 Δεκεμβρίου, 2015 στο 18:28 Reply

    Κομψότατα!
    Καλές γιορτες…
    χαρούμενα Χριστούγεννα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

  3. theonewithallthetastes 26 Δεκεμβρίου, 2015 στο 12:06 Reply

    Νανά μου εύχομαι από καρδιάς χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε σένα και την οικογένεια σου!
    Να περάσετε υπέροχα!
    Τα μπισκοτάκια φοβερά! Πανέμορφα και με γεύσεις που αγαπώ πολύ!
    Πολλά φιλιά!

  4. aris 30 Δεκεμβρίου, 2015 στο 13:42 Reply

    Νανά, πολλές ευχές για μια υπέροχη χρονιά γεμάτη υγεία χαρά και δημιουργία !!
    Να περάσετε πανέμορφα την Πρωτοχρονιά !!!!!

  5. Cook Taste Live 6 Ιανουαρίου, 2016 στο 09:56 Reply

    Νανά! Πέρασα να πω και εγώ τις ευχές μου!
    Καλή χρονιά εύχομαι με υγεία, χαμόγελα και μόνο γλυκιές στιγμές όπως τα λαχταριστά σου μπισκοτάκια!
    🙂

  6. κατια 14 Μαρτίου, 2016 στο 22:53 Reply

    Οτι ποιο χάλια σε κουλουρια εχω κανει σαν παντεσπάνι έγινε αποτυχία

    • Nana 14 Μαρτίου, 2016 στο 23:29 Reply

      Κάτια, καλώς ήρθες!
      Ένα αυστηρό αλλά καλοπροαίρετο σχόλιο είναι πάντα καλοδεχούμενο. Δεν μπορώ, όμως, να σε βοηθήσω χωρίς να ξέρω τι πήγε στραβά. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη αλλά δεν αρκεί μια καλή συνταγή αν δεν ζυγίζεις, για παράδειγμα, με ακρίβεια τα υλικά ή δεν ακολουθείς τα βήματα της. Η υφή των μπισκότων είναι αφράτη και μαλακή. Αν θέλεις να γίνουν πιο τραγανά μπορείς να τα ψήσεις για περισσότερη ώρα.

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: