Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα (bomboloni)

Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα / Cream-filled baked bomboloni

Η συνταγή για αφράτα φουρνιστά ντόνατς είναι μία από τις πιο δημoφιλείς συνταγές στο blog. Το μυστικό των συγκεκριμένων ντόνατς είναι το tangzhong, που μοιάζει δύσκολο να το προφέρεις αλλά είναι εύκολο να το φτιάξεις. Αυτό είναι και το μυστικό συστατικό για να φτιάξεις το πιο αφράτο σπιτικό ψωμί για τοστ που τη συνταγή θα σας αποκαλύψω σύντομα, οπότε αναμείνατε στο… ακουστικό σας! Αυτή τη φορά, όμως, αποφάσισα να δοκιμάσω μία συνταγή για λουκουμάδες φούρνου γεμισμένους με κρέμα βανίλιας, χωρίς την προσθήκη του θαυματουργού tangzhong (περισσότερα για το τι εστί tangzhong μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Μια δουλειά λιγότερη ή ένα σκεύος λιγότερο για πλύσιμο ακούγεται πάντα ως καλή ιδέα. Έτσι δεν είναι;

Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα / Cream-filled baked bomboloni

Οι συγκεκριμένοι λουκουμάδες με γέμιση κρέμας, γνωστοί και ως bomboloni, δεν είναι παρά η ιταλική εκδοχή των ντόνατς. Η ονομασία τους ετυμολογικά συνδέεται με τη λέξη bomba που προφανώς αναφέρεται στην εμφάνιση τους αλλά η αλήθεια είναι ότι αποτελούν και μια βόμβα θερμίδων, αφού παραδοσιακά τηγανίζονται. Αν προσθέσετε και το απαραίτητο βούτηγμα σε μπόλικη ζάχαρη και την περιεχόμενη κρέμα, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για βόμβα μεγατόνων! Όμως, ας μη γελιόμαστε, αν θέλετε να γευθείτε αυθεντικά bomboloni επιβάλλεται να τα τηγανίσετε ή ακόμη καλύτερα να προγραμματίσετε ένα ταξιδάκι μέχρι τη γειτονική Ιταλία. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε πάση θυσία το τηγάνισμα, μπορείτε να δοκιμάσετε τη συνταγή που σας προτείνω και σίγουρα δεν θα απογοητευτείτε.

Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα / Cream-filled baked bomboloni

Το έχω ξαναπεί. Το ψήσιμο στο φούρνο αντί στο τηγάνι είναι μια λύση συμβιβασμού. Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις. Για παράδειγμα, μπορείς να φας δύο λουκουμάδες αντί για έναν! Επίσης, γλιτώνεις το τηγάνισμα, την τηγανίλα, το πιτσίλισμα, το ατμόλουτρο πάνω από το καυτό λάδι, το καθάρισμα της κουζίνας μετά καθώς και το αναπόφευκτο λούσιμο. Διατηρούσα, όμως, τις αμφιβολίες μου και βαστούσα μικρό καλάθι, μέχρι να τους δοκιμάσω. Φοβόμουν μήπως γίνουν στεγνοί. Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι αδίκως ανησυχούσα. Τα φουρνιστά bomboloni είχαν μεγάλη επιτυχία! Η πρώτη αναγνωριστική φουρνιά εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού. 

Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα / Cream-filled baked bomboloni

Η ζύμη τους είναι αφράτη, μαλακή και αέρινη. Σε κάθε μπουκιά ξεχύνεται η γέμιση κρέμας βανίλιας, ανάλαφρη και απαλή, που δένει αρμονικά με την πασπαλισμένη με ζάχαρη ζύμη που μοσχομυρίζει βούτυρο. Το ξύσμα λεμονιού προσθέτει άρωμα και μια αναπάντεχη φρεσκάδα στο σύνολο αλλά αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να το παραλείψετε. Είναι πεντανόστιμοι, φουσκωτοί, πληθωρικοί σε εμφάνιση και σε γεύση και είναι αδύνατον να τους αντισταθείς. Επειδή ψήνονται στο φούρνο, τους λείπει η λιπαρότητα των τηγανητών, χωρίς να υστερούν σε γεύση ή σε υφή. Είναι προτιμότερο να τρώγονται όσο είναι φρέσκοι αλλά αυτό φαντάζομαι δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα. 

Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα / Cream-filled baked bomboloni

Δεν χρειάζεται να σας πτοεί ούτε η έλλειψη ικανού μίξερ ούτε η ενδεχόμενη απειρία σας στις ζύμες με μαγιά αλλά, μιλώντας εκ πείρας, οφείλω να σας πω ότι αν ζυμώσετε στο χέρι, η υγρή ζύμη θα σας παιδέψει λίγο. Και σίγουρα θα μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Αλλά σας το ζητάω σαν χάρη. Μην το κάνετε! Όσο περισσότερο ζυμώνετε, θα διαπιστώσετε ότι η ζύμη αποκτάει συνοχή και κολλάει λιγότερο. Προσθέτοντας λίγο λάδι προς το τέλος του ζυμώματος, η ζύμη θα ξεκολλήσει εύκολα από τα χέρια σας και τα τοιχώματα του μπολ. Μετά το φούσκωμα, η ζύμη θα είναι εύπλαστη και απαλή και θα δουλεύεται πολύ πιο εύκολα. Αρκεί να θυμάστε ότι η υγρή ζύμη είναι αυτή που διατηρεί τους λουκουμάδες μαλακούς και αφράτους. Καλή επιτυχία!

Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα / Cream-filled baked bomboloni

tips-banner

 Η ζύμη των λουκουμάδων είναι υγρή και αρκετά κολλώδης και είναι πιο βολικό να δουλευτεί σε επιτραπέζιο μίξερ. Αν δεν έχετε, μπορείτε να την ζυμώσετε στο χέρι χρησιμοποιώντας αρχικά μια φαρδιά σπάτουλα σιλικόνης για να διπλώνετε τη ζύμη, μέχρι να σταματήσει να κολλάει τόσο, περίπου 5 λεπτά. Συνεχίστε, ζυμώνοντας με τα χέρια σας για 5 λεπτά ακόμη. Τέλος, προσθέστε λίγο σπορέλαιο και ζυμώστε, μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα δάχτυλα σας και από τα τοιχώματα του μπολ.
 Μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ και να την αφήσετε όλη νύχτα στο ψυγείο να φουσκώσει αργά. Την επόμενη μέρα αφήστε την μισή ώρα εκτός ψυγείου, πριν τη χρησιμοποιήσετε.

 Μπορείτε να γεμίσετε τους λουκουμάδες με μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού ή ό,τι άλλο σας αρέσει.
 Οι λουκουμάδες είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια ημέρα, γιατί πανιάζουν και χάνουν την αφράτη υφή τους.

 

Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα (bomboloni)

Υπέροχοι, αφράτοι λουκουμάδες, ψημένοι στο φούρνο, με γέμιση ανάλαφρης κρέμας βανίλιας. Χωρίς τηγάνισμα και περιττά λίπη, για να τους απολαύσετε με λιγότερες… τύψεις!
print


MΕΡΙΔΕΣ:
16 κομμάτια  /  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 3 ώρες  /  ΨΗΣΙΜΟ: 15 λεπτά (συνολικά)

Υλικά:Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα / Cream-filled baked bomboloni

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
 κ.σ. κορν φλάουρ (32g)
1 πρέζα αλάτι
• 2 κρόκους αυγών
1½ κούπα γάλα (360ml)
½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
½ κούπα γάλα, καυτό (120ml)
⅓ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (65g)
4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη (60g)

 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
½ κ.γλ. αλάτι
½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
 ξύσμα από μισό ακέρωτο λεμόνι (προαιρετικά)
 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
 1 κ.σ. ξηρή μαγιά στιγμής (1 φακελάκι των 9g)
• 1 κ.γλ. σπορέλαιο

• 4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο (60g)
• κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (200g)

Εκτέλεση:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ
1. Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι. Προσθέτουμε τους κρόκους και 2 κ.σ. από το γάλα (30ml) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια πυκνή πάστα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει, περίπου 5 λεπτά. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες, σβήνουμε την εστία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 λεπτό ακόμη. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ρηχό σκεύος για να κρυώσει πιο γρήγορα και καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, ώστε να μη σχηματιστεί κρούστα. Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
2. Ζεσταίνουμε το γάλα, μέχρι να πάρει βράση. Σε ένα ευρύχωρο μπολ ή στο μπολ του επιτραπέζιου μίξερ (όχι χειρός) προσθέτουμε το καυτό γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσει. Ελέγχουμε με το δάχτυλο μας τη θερμοκρασία του μείγματος, πρέπει να είναι πλέον χλιαρό (αν όχι, το αφήνουμε να κρυώσει). Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά. 
Προσθέτουμε το αλεύρι και τη μαγιά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με το γάντζο του μίξερ, μέχρι να υγρανθεί το αλεύρι και να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια κολλώδη ζύμη.

3. Συνεχίζουμε είτε ζυμώνοντας στο χέρι για 10 λεπτά είτε στο μίξερ για 5 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, υγρή και μαλακή ζύμη. Η ζύμη θα παραμείνει ελαφρώς κολλώδης αλλά θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρια μας ή τα τοιχώματα του μπολ αντίστοιχα. (Αν ζυμώσουμε στο χέρι, χρησιμοποιούμε αρχικά μια φαρδιά σπάτουλα σιλικόνης για να διπλώνουμε τη ζύμη που αρχικά κολλάει πολύ. Όσο ζυμώνουμε, οι ίνες της γλουτένης αναπτύσσονται, το αλεύρι απορροφά την υγρασία και η ζύμη αποκτά συνοχή και κολλάει λιγότερο.) Δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι. Στο τέλος του ζυμώματος, προσθέτουμε 1 κ.γλ. σπορέλαιο και ζυμώνουμε, μέχρι να ξεκολλήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζύμης από τα δάχτυλα μας και από τα τοιχώματα του μπολ.

4. Διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τοποθετούμε σε λαδωμένο βαθύ μπολ. Καλύπτουμε το μπολ με μια νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και σχεδόν να τριπλασιαστεί σε όγκο, 1½ με 2 ώρες περίπου. Εναλλακτικά, τη βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε όλη νύχτα να φουσκώσει αργά. Την επόμενη μέρα φροντίζουμε να την αφήσουμε μισή ώρα εκτός ψυγείου, πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει και να φύγει όλος ο αέρας. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο με πάχος 1 εκατοστό περίπου, πασπαλίζοντας με αλεύρι για να μην κολλάει. Με στρόγγυλο κουπ πατ, με διάμετρο περίπου 7 εκατοστά, ή ένα ποτήρι κόβουμε στρόγγυλους δίσκους ζύμης. Πλάθουμε τα κομμάτια ζύμης που μας περίσσεψαν σε μπάλα, την ανοίγουμε ξανά σε φύλλο και κόβουμε κι άλλους λουκουμάδες. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα / Cream-filled baked bomboloni

6. Μεταφέρουμε τους λουκουμάδες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χωρίς να τους στριμώξουμε γιατί θα φουσκώσουν. Σκεπάζουμε το ταψί με μια νωπή πετσέτα και τους αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν, 1 ώρα περίπου.

7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC και τοποθετούμε τη σχάρα μια θέση χαμηλότερα από τη μέση. Ψήνουμε τους λουκουμάδες για 8 με 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Δεν τους παραψήνουμε γιατί θα στεγνώσουν.

8. Αφήνουμε τους λουκουμάδες να κρυώσουν ελαφρώς και τους αλείφουμε με ένα πινέλο με το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε ένα μέρος της ζάχαρης σε ένα βαθύ πιάτο και βουτάμε τους λουκουμάδες έναν έναν στη ζάχαρη, ώστε να καλυφθούν καλά και παντού, προσθέτοντας ζάχαρη όποτε χρειάζεται. Ακουμπάμε τους ζαχαρωμένους λουκουμάδες πάνω σε σχάρα.

9. Βγάζουμε την κρέμα βανίλιας από το ψυγείο και τη μεταφέρουμε σε μια σακούλα κορνέ με στρογγυλή μύτη 0.5-1 cm. Γεμίζουμε τους λουκουμάδες, τρυπώντας τους από την κορυφή ή από τα πλάγια, μέχρι να βγει κρέμα από την τρύπα. Μπορούμε να τους τρυπήσουμε και σε δύο διαφορετικά σημεία, ώστε να κατανεμηθεί πιο ομοιόμορφα η γέμιση. Σερβίρουμε αμέσως.

Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια ημέρα, γιατί πανιάζουν και χάνουν την αφράτη υφή τους.

Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα / Cream-filled baked bomboloni

Προσαρμογή συνταγής: Sempre Dolce

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

Advertisements

Tagged: , ,

7 thoughts on “Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα (bomboloni)

  1. katerina@delightfularea.com Ιανουαρίου 29, 2016 στο 12:21 Reply

    Τι όμορφοι και αφράτοι που φαίνονται! Και με λαχταριστή κρεμούλα! Και χωρίς τηγάνισμα! Και με την επιβεβαίωση σου ότι δεν υστερούν σε νοστιμιά! Ώρα να παίξουμε με τις ζύμες λοιπόν!

  2. andrianalifelikes Ιανουαρίου 29, 2016 στο 14:47 Reply

    Αχ τι μας κάνεις! Είμαι και εγώ υπέρμαχος του φούρνου -και για τα αλμυρά και για τα γλυκά. Σίγουρα κάτι χάνεις, αλλά νομίζω ότι υπερτερούν αυτά που κερδίζεις.

  3. neanikon Ιανουαρίου 30, 2016 στο 19:47 Reply

    Δεν υπάρχουν οι φωτογραφίες σου Νανά! Επίσης, διαπιστώνω πόσο ακριβής και τελειομανής είσαι στην παρασκευή του γλυκού, και πόσο αναλυτικά μας προσφέρεις τις οδηγίες και τα μυστικά! Και πάλι ένα μεγάλο μπράβο!

  4. theonewithallthetastes Ιανουαρίου 30, 2016 στο 22:42 Reply

    Πω πω Νανά!
    Πάντα την πιο ακατάλληλη ώρα διαλέγω για να δω τις πιο λαχταριστές συνταγές!
    Τι φοβεροί που δείχνουν οι λουκουμάδες! Και το γεγονός ότι είναι φουρνιστοί τους κάνει ακαταμάχητους, μιας που με τις τηγανιτές τους βερσιόν έχουμε τσακωθεί εδώ και καιρό 🙂
    Και αυτή η κρέμα, πόσο υπέροχη δείχνει! Οι φωτογραφίες με τομή είναι απλά βασανιστικές 🙂
    Πολλά φιλιά!

  5. Penelope Ιανουαρίου 31, 2016 στο 20:26 Reply

    Συναρπαστικοί! Ίσως λίγο «μπελαλίδικοι» ως προς την τόσο άριστη εκτέλεσή τους, αλλά αξίζουν σίγουρα τον κόπο τους… Νανά!
    Καλό βράδυ και καλό μήνα (από αύριο) εύχομαι.

  6. Beauty Follower Φεβρουαρίου 4, 2016 στο 14:24 Reply

    Πανεμορφοι!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

  7. TheoDORA's Kitchen Diaries Φεβρουαρίου 10, 2016 στο 22:50 Reply

    Να πω εντυπωσιακά; Να πω λαχταριστά; Να πω υπέροχα; Ακούγονται όλα κλισέ αλλά δεν ξέρω τι άλλο να πω. Μου τρέχουν τα σάλια κοινώς. Μπράβο!!! 🙂

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s