Σπιτικά κρακεράκια τυριού

Σπιτικά κρακεράκια τυριού / Homemade cheese crackers

Πόσες δικαιολογίες χρειάζεστε για να χωθείτε στην κουζίνα την πιο κατάλληλη ή συνηθέστερα ακατάλληλη ώρα για να φτιάξετε κάτι; Εγώ καμία! Μπορεί να φταίει μια ξαφνική λιγούρα, η ακατάσχετη μου επιθυμία για κάτι γλυκό ή αλμυρό, μια συνταγή που χάζευα στην τηλεόραση ενώ σιδέρωνα και σκέφτηκα «αυτό πρέπει να το δοκιμάσω», μια φωτογραφία γλυκού/φαγητού που είδα στο διαδίκτυο και που δεν μπορώ να βγάλω με τίποτα από το μυαλό μου… Τέτοιες στιγμές δεν κοιτάω το ρολόι, ανοιγοκλείνω μόνο το ψυγείο και τα ντουλάπια για να βεβαιωθώ ότι έχω όλα τα υλικά. Αν όχι, τότε μόνο ρίχνω μια κλεφτή ματιά στο ρολόι για να δω αν προλαβαίνω να τρέξω μέχρι το σούπερ μάρκετ. Για καλή μου τύχη, υπάρχει και το μπακάλικο της γειτονιάς που κλείνει αργά το βράδυ και μένει ανοιχτό και τις Κυριακές!

Σπιτικά κρακεράκια τυριού / Homemade cheese crackers

Είμαι κοιλιόδουλη αλλά αυτό μάλλον το έχετε ήδη καταλάβει. Υπάρχουν, όμως, και οι άλλες στιγμές, εκείνες που βρίσκω καταφύγιο στην κουζίνα γιατί νιώθω στρεσαρισμένη, στεναχωρεμένη, θυμωμένη… Πάνω από τα κατσαρολικά και τα κουζινικά μου, καθώς ανακατεύω υλικά, περνάω σε μια άλλη διάσταση, αφοσιώνομαι μόνο σε αυτό που φτιάχνω και ξεχνιέμαι. Η κουζίνα είναι χώρος δημιουργίας, διασκέδασης και ευχαρίστησης για μένα, είναι… το «βασίλειο» μου. Με εξαίρεση την ώρα που πρέπει να ετοιμάσω το μεσημεριανό. Τότε, για κάποιο ακατανόητο λόγο, η όλη διαδικασία αρχίζει να θυμίζει αγγαρεία και καταναγκαστικό έργο. Υποθέτω ότι δεν μου αρέσει να μαγειρεύω όταν πρέπει.

Σπιτικά κρακεράκια τυριού / Homemade cheese crackers

Αντιθέτως, όταν λιμπίζομαι βραδιάτικα κρακεράκια τυριού και από ευτυχή συγκυρία τυχαίνει να υπάρχει τσένταρ στο ψυγείο, δε διστάζω ούτε βαριέμαι να χωθώ στην κουζίνα παρά το περασμένο της ώρας. Η συνταγή βρισκόταν στην ατελείωτη λίστα μου με τις συνταγές-που-πρέπει-οπωσδήποτε-να-δοκιμάσω και περίμενε υπομονετικά τη σειρά της, η οποία δεν άργησε τελικά να ‘ρθει. Βοήθησε και το γεγονός ότι τα κρακεράκια γίνονται πανεύκολα και απαιτούν ελάχιστα μόνο υλικά. Δύσκολο να προσπεράσεις μια τέτοια συνταγή, έτσι δεν είναι; Πολύ συχνά φτιάχνω και αυτά αλλά τη δεδομένη στιγμή ονειρευόμουν τραγανά, χρυσαφένια κρακεράκια που μοσχομυρίζουν τυρί.  

Σπιτικά κρακεράκια τυριού / Homemade cheese crackers

Μια γρήγορη ματιά στα υλικά αρκεί για να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές. Έχοντας ως βασικό συστατικό μια γενναιόδωρη ποσότητα τυριού, τα κρακεράκια γίνονται απόλυτα τυρένια και τόσο εθιστικά νόστιμα που εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος να φας επίτηδες ή κατά λάθος περισσότερα απ’ όσα πρέπει. Η ζύμη τους είναι τραγανή, εύθρυπτη και βουτυρένια, θυμίζοντας ψημένη σφολιάτα. Το τσένταρ τους δίνει χαρακτηριστική γεύση και ακαταμάχητο άρωμα αλλά και ένα υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο αλλό κίτρινο τυρί με πικάντικη και ελαφρώς αλμυρή γεύση ή ένα καπνιστό τυρί, για ακόμη πιο ξεχωριστή γεύση. Τα μπαχαρικά προσθέτουν επιπλέον πόντους νοστιμιάς και μπορείτε να παίξετε, προσθέτοντας ό,τι αγαπάτε. 

Σπιτικά κρακεράκια τυριού / Homemade cheese crackers

Φτιαγμένα με τα χεράκια μας και υλικά της επιλογής μας, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά ή ύποπτα Ε, αυτά τα κρακεράκια προσφέρονται για ανελέητο τσιμπολόγημα. Εκτός του ότι είναι πιο υγιεινά, είναι και πολύ πιο νόστιμα και σίγουρα θα τα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Πράγμα επικίνδυνο αν το καλοσκεφτείτε, γιατί αν δεν χαλάτε εύκολα χατίρι και δύσκολα λέτε όχι, θα χρειαστεί να τα φτιάξετε πολλές φορές στο μέλλον. Απολαύστε τα.

Σπιτικά κρακεράκια τυριού / Homemade cheese crackers

tips-banner

 Αν όταν βγάλετε το ταψί από το φούρνο, διαπιστώσετε ότι τα κρακεράκια δεν είναι όσο τραγανά θα θέλατε, βάλτε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήστε τα, μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή υφή.
 Αντί για τσένταρ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο τυρί με έντονη γεύση.

 

Σπιτικά κρακεράκια τυριού

Ακαταμάχητα, τραγανά κρακεράκια τυριού, φτιαγμένα με σπιτική φροντίδα και αγνά υλικά, που τρώγονται μετά μανίας! 
print


MΕΡΙΔΕΣ:
80-100 κομμάτια  /  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 50 λεπτά  /  ΨΗΣΙΜΟ: 13-15 λεπτά

Υλικά:Σπιτικά κρακεράκια τυριού / Homemade cheese crackers

 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
 4 κ.σ.
 βούτυρο γάλακτος, παγωμένο (60g)
 200g τυρί τσένταρ, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη 
¾ κ.γλ. αλάτι
½ κ.γλ. πάπρικα, γλυκιά (ή ό,τι μπαχαρικό σας αρέσει)
 2 κ.σ. νερό, παγωμένο (30ml)

 

Εκτέλεση:

1. Στον επεξεργαστή τροφίμων/multi προσθέτουμε το αλεύρι, το παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, το τριμμένο τσένταρ, το αλάτι και την πάπρικα. Ανακατεύουμε με σύντομα πατήματα του κουμπιού, μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα ζύμης σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια μπάλα ζύμης (δεν παραδουλεύουμε το μείγμα). 

χωρίς επεξεργαστή τροφίμων
Βάζουμε το βούτυρο για 20 λεπτά στην κατάψυξη. Σε ένα μπολ τρίβουμε το παγωμένο βούτυρο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Προσθέτουμε το αλεύρι, το τσένταρ, τριμμένο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, το αλάτι και την πάπρικα. Αναμειγνύουμε τα υλικά, τρίβοντάς τα με τα δάχτυλά μας, μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα ζύμης σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να υγρανθεί το μείγμα και να ενωθεί σε μια ζύμη (δεν παραδουλεύουμε το μείγμα).

2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά τουλάχιστον.

3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.

Σπιτικά κρακεράκια τυριού / Homemade cheese crackers

4. Βγάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και τo ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό ομοιόμορφο φύλλο, με πάχος 2−3 χιλιοστά (όσο λεπτότερο, τόσο καλύτερα γιατί φουσκώνουν αρκετά στο ψήσιμο). Κόβουμε τη ζύμη με οδοντωτή ροδέλα (ή μαχαίρι ή ροδέλα πίτσας ή κουπ πατ) σε τετράγωνα κομμάτια, με πλευρά 2,5 εκατοστά περίπου. 

5. Μεταφέρουμε προσεκτικά τα κρακεράκια σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με ένα καλαμάκι από σουβλάκι κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο τους. Τα ψήνουμε, στη μεσαία σχάρα, για 13−15, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στις άκρες και να γίνουν τραγανά (αν όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, διαπιστώσουμε ότι δεν είναι όσο τραγανά θα θέλαμε, βάζουμε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 2−3 λεπτά ακόμη ή μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή υφή). Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και τα διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, για 2−3 ημέρες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το δεύτερο κομμάτι ζύμης.

Σπιτικά κρακεράκια τυριού / Homemade cheese crackers

Προσαρμογή συνταγής: in Katrina’s kitchen

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

Tagged: , ,

19 thoughts on “Σπιτικά κρακεράκια τυριού

  1. Γιώτα 5 Φεβρουαρίου, 2016 στο 11:23 Reply

    Καλημέρα! Φαίνονται φανταστικά!

  2. seaparvati 5 Φεβρουαρίου, 2016 στο 16:19 Reply

    Eιδικα στην πρώτη παράγραφο ήταν λες κ τα έγραφα εγώ, λες κ μιλαγες για μένα, σου μιλάω ειλικρινά λέξη προς λέξη!
    Λαχταριστα και κουκλιστικα φαίνονται! Τι θα ελεγες για κεφαλογραβιέρα;

  3. theonewithallthetastes 6 Φεβρουαρίου, 2016 στο 18:40 Reply

    Πω πω Νανά, δε γίνεται να μη συμφωνήσω (κλασικά)… αυτό το «πρέπει» του μεσημεριανού φαγητού ενίοτε με ενοχλεί αδικαιολόγητα πολύ!
    Ειδικά όταν έχω στο μυαλό μου άπειρες συνταγές που θέλω να δοκιμάσω και πρέπει να συμβιβαστώ με κάτι πιο απλό και συνηθισμένο, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι μικρές κυρίες 🙂
    Λοιπόν τα κρακεράκια σου με έκαναν να σκέφτομαι movie night!
    Οικογενειακή ταινία και ατελείωτο τσιμπολόγημα!
    Το χρώμα τους είναι τόσο όμορφο που νομίζω ότι μετατρέπουν σε μονόδρομο την επιλογή του συγκεκριμένου τυριού.
    Σε φιλώ

  4. Penelope 8 Φεβρουαρίου, 2016 στο 20:02 Reply

    Καλησπέρα Νανά…
    Είναι ίσως περιττό να σου πω, ότι με ξεσηκώνεις βραδιάτικα!!!
    Πω-πω και τα έχω όλα τα υλικά σε επαρκή έως επαρκέστατη ποσότητα, αλλά την ίδια στιγμή έχω και μια κούραση που δεν περιγράφεται 😦

    Αλλά και αύριο μέρα του Θεού είναι 🙂 και θα τους τα φτιάξω, καθώς σκέφτομαι να κάνω και κουλουράκια.

    Καλό σου βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς.

  5. aris 9 Φεβρουαρίου, 2016 στο 15:41 Reply

    Καλημέρα Νανά! Έχουν ένα απίστευτο χρυσαφή χρώμα! Δεν υπάρχει!
    Ζωγράφισες 🙂 !!!!

  6. Χρύσα 9 Φεβρουαρίου, 2016 στο 23:29 Reply

    Όχι, αποκλείεται να τα φτιάξω, δεν υπάρχει περίπτωση να κρατηθώ και να μην τα φάω όλα…. Βλέπω και όλο αυτό το κομμάτι cheddar φάτσα-κάρτα και έχω ξελιγωθεί Νανά!

  7. Beauty Follower 10 Φεβρουαρίου, 2016 στο 13:10 Reply

    Ωραια ιδέα για σπιτικα σνακς!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

  8. stavroulakriki 11 Φεβρουαρίου, 2016 στο 13:13 Reply

    Φαινονται ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ! Τωρα χρειάζομαι δικαιολογια να τα φτιαξω …ίσως και όχι 🙂 Ταυτιζομαι ακριβως μαζι σου στην αρχικη περιγραφη! Φιλια!

  9. Pandora's Kitchen 12 Φεβρουαρίου, 2016 στο 20:39 Reply

    Φαίνονται φοβερά! Θα το δοκιμάσω και θα επιστρέψω! Φιλιά

  10. ΜΑΡΙΑ 20 Φεβρουαρίου, 2016 στο 13:35 Reply

    Καλημέρα!! Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο με καλή διάθεση!!!.
    Είναι κάτι που το συναντάω σε πολλά blog και το έχω ξανασχολιάσει!!! Γράφονται πολλά θετικά σχόλια για τις συνταγές που ανεβαίνουν, πριν καν τις φτιάξουν !!! Αυτό δεν είναι κακό βέβαια.Όμως, το σπουδαίο και αυτό που βοηθάει τον αναγνώστη είναι οι παρατηρήσεις να γράφονται κατόπιν εκτελέσεως της κάθε συνταγής με ότι θετικό ή αρνητικό έχουν να πουν. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για το blog σας!!!!!! Μου αρέσει πολύ!!!!!!!

    • Nana 20 Φεβρουαρίου, 2016 στο 17:03 Reply

      Καλώς ήρθατε στην κουζίνα μου!
      Έχετε απόλυτο δίκιο και μακάρι κάθε φορά που κάποιος επιλέγει να φτιάξει μια συνταγή από ένα blog να κάνει τον κόπο να αφήνει ένα σχόλιο με τις όποιες εντυπώσεις του. Κάθε σχόλιο, θετικό ή αρνητικό, είναι δεκτό.
      Σας ευχαριστώ για το σχόλιο και για τα καλά σας λόγια!

      • Κατερίνα 12 Μαΐου, 2020 στο 20:16

        Μπράβο βρε Νανά! Κάτι τέτοιο έψαχνα για να ικανοποιήσω τους αντάρτες μου! Μια ερώτηση μόνο: όταν λες κούπα πόσο είναι σε γραμμάρια; Είμαι αρχάρια και νιώθω ανασφάλεια όταν δεν έχω συγκεκριμένη ποσότητα. Σκέφτομαι να τα φτιάξω αύριο.

  11. Κατερίνα 13 Μαΐου, 2020 στο 16:31 Reply

    Καλησπέρα Νανά και ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για την τόσο ωραία συνταγή που μοιράζεσαι μαζί μας…!!!
    Θα ήθελα να σε ρωτήσω, επειδή ετοιμάζομαι να την εκτελέσω… Το βούτυρο πρέπει να είναι γάλακτος; Άν βάλω το κλασικό Βιτάμ δεν θα πετύχουν;Γιατί αν είναι έτσι πρέπει να τρέξω στο μπακάλικο ΤΩΡΑ!!!

    • Nana 13 Μαΐου, 2020 στο 16:58 Reply

      Kατερίνα, όσον αφορά την πρώτη σου ερώτηση, αναφέρω όλες τις ποσότητες σε γραμμάρια μέσα σε παρένθεση. Όσο για τον αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαργαρίνη, δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά γιατί δεν το έχω δοκιμάσει. Έχεις, λοιπόν, δύο επιλογές: ή να τρέξεις στο μπακάλικο ή να πάρεις το ρίσκο και να χρησιμοποιήσεις Βιτάμ… Καλή σου επιτυχία!
      Υ.Γ. Μπορείς να βλέπεις τις συνταγές μου κι εδώ: http://kouzinista.gr/.

      • Κατερίνα 13 Μαΐου, 2020 στο 17:46

        Το ρίσκαρα γιατί δεν μπορούσα να φύγω από το σπίτι… Απλά έκανα ένα πολύ φοβάμαι μοιραίο λάθος. Έβαλα το νερό μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά… Φοβάμαι πως το κατέστρεψα το μείγμα! Τέλος πάντων κατάφερα να δημιουργήσω τη ζύμη και τώρα την έχω στο ψυγείο.Ελπίζω μόνο πετύχουν παρ’ όλα τα λάθη…ο μεγάλος μου γιος τα περιμένει πώς και πώς!

  12. Κατερίνα 13 Μαΐου, 2020 στο 18:26 Reply

    Είναι τέλεια!!!!

    • Nana 13 Μαΐου, 2020 στο 20:57 Reply

      Δεν φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι, Κατερίνα!!!

  13. Κατερίνα 13 Μαΐου, 2020 στο 21:02 Reply

    Σ’ευχαριστώ και πάλι! Θα μπω να δω και καμια άλλη συνταγή!!!Θα κάνω κι άλλα αύριο γιατί εξαφανίστηκαν…Σ’ ευχαριστώ πολύ και πάλι!

    • Nana 13 Μαΐου, 2020 στο 21:05 Reply

      Εγώ σε ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή μου! Να ‘σαι καλά!

Αφήστε απάντηση στον/στην Κατερίνα Ακύρωση απάντησης