Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & σταγόνες σοκολάτας + GIVEAWAY!

Nηστίσιμο κέικ με ταχίνι (ταχινόπιτα) & σταγόνες σοκολάτας / Sesame butter chocolate chip cake (vegan)

Το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής το «κληρονόμησα» από τη μαμά μου. Ένα βιβλίο γραμμένο από τη Χρύσα Παραδείση, κιτρινισμένο, πολυκαιρισμένο, με το εξώφυλλο να έχει ξεκολλήσει, εμφανώς φθαρμένο από τόσα ξεφυλλίσματα και λεκιασμένο από την πολύ χρήση, με τσαλακωμένες σελίδες και διάσπαρτες χειρόγραφες σημειώσεις. Παλιομοδίτικο, με ελάχιστες μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες, γραμμένο σε πολυτονικό, αποπνέει για μένα μια μοναδική γοητεία, μου ξυπνά μνήμες από όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι και καθόμουν δίπλα στη μαμά μου και την έβλεπα να μαγειρεύει. Με οδηγό της αυτό το βιβλίο έμαθε να μαγειρεύει, όπως και τόσες άλλες νοικοκυρές σε μια εποχή χωρίς internet και εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση.

Nηστίσιμο κέικ με ταχίνι (ταχινόπιτα) & σταγόνες σοκολάτας / Sesame butter chocolate chip cake (vegan)

Με αυτό το βιβλίο ξεκίνησα να μαγειρεύω κι εγώ. Κάποιες από τις συνταγές του τις θεωρώ αξεπέραστες και συνεχίζω να τις φτιάχνω ακόμη και σήμερα, όπως τη συνταγή για κλασικό κέικ βανίλιας ή μαρμπρέ που δεν την αλλάζω με τίποτα. Αν και έχει γραφτεί πριν 40 και βάλε χρόνια, περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ποικιλία συνταγών, από φασολάδα μέχρι σουηδικά ρολά κανέλας (!). Περιλαμβάνει ακόμη και μια μικρή ενότητα στο τέλος του βιβλίου με συνταγές για μίξερ/κουζινομηχανή, η οποία μάλιστα ξεκινάει με ένα επεξηγηματικό κείμενο σχετικά με το τι είναι και σε τι χρησιμεύει το μίξερ. Χαρακτηριστικά αναφέρει «Χάρις στο μίξερ και μία δωδεκάχρονη μικρούλα μπορεί να κάνει θαύματα»!

Διαγωνισμός: Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίο "Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική" της Χρύσας Παραδείση

Αδιαμφισβήτητα, το όνομα της Χρύσας Παραδείση υπήρξε συνώνυμο του κλασικού οδηγού μαγειρικής. Υπήρξε η Ελληνίδα Τζούλια Τσάιλντ που με τις συνταγές της, πάντα απλές και κατανοητές, μύησε στα μυστικά της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής μια μεγάλη γκάμα γυναικών για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Φανταστείτε, λοιπόν τη χαρά μου και την έκπληξή μου όταν έφτασε στα χέρια μου η ανανεωμένη έκδοση του ιστορικού αυτού βιβλίου μαγειρικής που φυσικά σε τίποτα δε θυμίζει το δικό μου βιβλίο-κειμήλιο. Πρόκειται για ένα πλήρη οδηγό μαγειρικής με 92 πολύχρωμες σελίδες με 747 συνταγές, εικονογραφημένες με 211 έγχρωμες φωτογραφίες και 110 σκίτσα και εμπλουτισμένες με μικρές συμβουλές,  που απευθύνεται σε όλους, τόσο στον έμπειρο μάγειρα ή μαγείρισσα όσο και σε εκείνους που τώρα αρχίζει να τους απασχολεί το θέμα της μαγειρικής. 

Nηστίσιμο κέικ με ταχίνι (ταχινόπιτα) & σταγόνες σοκολάτας / Sesame butter chocolate chip cake (vegan)

Το βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της μητέρας της ελληνικής κουζίνας, Χρύσας Παραδείση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος και είναι υποψήφιο στα Βραβεία Βιβλίου Public 2016, στην κατηγορία Ευ Ζην. Είναι ένα βιβλίο που σίγουρα αξίζει να έχει μια θέση στη γαστρονομική σας βιβλιοθήκη και είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι τώρα έχετε την ευκαιρία να διεκδικήσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση. Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό, αρκεί να χρησιμοποιήσετε έναν ή περισσότερους από τους διαθέσιμους τρόπους (με κάθε επιπλέον τρόπο συμμετοχής, αυξάνετε τις πιθανότητές σας!) μέσα από την φόρμα του διαγωνισμού στο παρακάτω link:

→ Συμμετοχή στο διαγωνισμό ← 

Διαγωνισμός: Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίο "Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική" της Χρύσας Παραδείση

Ο διαγωνισμός διαρκεί μέχρι και την Πέμπτη 7 Απριλίου. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί μέσω του rafflecopter.com και ο νικητής θα ειδοποιηθεί με email για την παραλαβή του δώρου του. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης θα ανακοινωθούν τη Παρασκευή 8 Απριλίου στην παρούσα σελίδα. Σας εύχομαι καλή επιτυχία!

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στην κλήρωση έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και έχουν πραγματοποιήσει έστω μία από τις απαιτούμενες παρακάτω ενέργειες:
1. Αφήστε ένα σχόλιο σε αυτήν την ανάρτηση, απαντώντας στην ερώτηση: Πόσες συνταγές περιλαμβάνει το βιβλίο της Χρύσας Παραδείση «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική»; α)110  β)211  γ)392  δ)747, και στη συνέχεια πατήστε «I COMMENTED» στη φόρμα του διαγωνισμού.
2. Εγγραφείτε στο newsletter του Kouzinista.
3. Επισκεφθείτε τη σελίδα του Kouzinista στο Facebook κι αν επιθυμείτε κάντε like, ώστε να ενημερώνεστε για όλες τις νέες συνταγές/αναρτήσεις.
Τα προσωπικά σας στοιχεία θα τηρηθούν εμπιστευτικά και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για επικοινωνία μαζί σας σχετικά με τον παρόντα διαγωνισμό. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τον διαγωνισμό, επικοινωνήστε με το kouzinista@gmail.com.

Nηστίσιμο κέικ με ταχίνι (ταχινόπιτα) & σταγόνες σοκολάτας / Sesame butter chocolate chip cake (vegan)

Δεν μπορούσα, όμως, να σας αφήσω χωρίς συνταγή. Διάλεξα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας μια νηστίσιμη συνταγή της Χρύσας Παραδείση για ταχινόπιτα. Την πείραξα μόνο λιγουλάκι (πείτε το διαστροφή του food blogger). Αντικατέστησα το απλό ταχίνι με ταχίνι με κακάο και πρόσθεσα επιπλέον σταγόνες σοκολάτας, γιατί ως γνωστόν όλα είναι καλύτερα με σοκολάτα. Με τη σουσαμένια νοστιμιά που χαρίζει το ταχίνι, εύθρυπτο και μετρημένα γλυκό, είναι ένα ιδιαίτερο κέικ σε γεύση και σε υφή που θα γλυκάνει τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο. Τα καρύδια και οι σταγόνες σοκολάτας σπάνε τη μονοτονία και ταιριάζουν απίθανα με τις σταφίδες. Περιχύστε το με γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού για να το απογειώσετε γευστικά ή αρκεστείτε σε ένα απλό πασπάλισμα ζάχαρης άχνης. Να θυμάστε μόνο ότι η ταχινόπιτα γίνεται ακόμη καλύτερη αν μείνει μία ή δυο μέρες.

tips-banner• Αν το ταχίνι στο βάζο έχει βγάλει λάδι στην επιφάνεια, το ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Το κέικ είναι σχετικά άγλυκο και μπορείτε, αν θέλετε, να αυξήσετε την ποσότητα της ζάχαρης.

 

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι (ταχινόπιτα) & σταγόνες σοκολάτας

Με τη σουσαμένια νοστιμιά που χαρίζει το ταχίνι, εύθρυπτο και μετρημένα γλυκό, είναι ένα ιδιαίτερο κέικ σε γεύση και σε υφή που θα γλυκάνει τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο.
print

MΕΡΙΔΕΣ: 16-20 κομμάτια  /  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά  /  ΨΗΣΙΜΟ: 30-45 λεπτά

Υλικά:
Nηστίσιμο κέικ με ταχίνι (ταχινόπιτα) & σταγόνες σοκολάτας / Sesame butter chocolate chip cake (vegan)

 1 κούπα ταχίνι, απλό ή με κακάο (240g)
½ κούπα νερό, χλιαρό (120m)
 ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού (120m)
 1 κούπα+2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (225g)
• 2¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (345g)
 5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (20g)
1 κ.γλ. αλάτι
 ½ κούπα καρύδια, ψιλοκομμένα (60g)
 100g σταγόνες κουβερτούρας
 75g ξανθή σταφίδα
• 60g μαύρη σταφίδα
 60g κόντιτα (προαιρετικά)
• 1 κ.γλ. κανέλα (προαιρετικά)

ζάχαρη άχνη ή γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού, για το γαρνίρισμα

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΤΑΧΙΝΙΟΥ ΜΕ ΚΑΚΑΟ
¼ κούπας ταχίνι με κακάο (60g)
 λίγο χλιαρό νερό

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
2¾ κούπας ζάχαρη άχνη (340g)
 3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
 λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, και λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25×35 εκατοστά (προτείνω να χρησιμοποιήστε λίγο μικρότερο). Το αλευρώνουμε, το αναποδογυρίζουμε και το χτυπάμε, για να πέσει το περίσσιο αλεύρι.

2. Χτυπάμε το ταχίνι και προσθέτουμε σταδιακά το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη.

3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε τα καρύδια, τις σταγόνες σοκολάτας, τις σταφίδες και, αν θέλουμε, τα κόντιτα και την κανέλα.

4. Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού στο μείγμα από ταχίνι, ενώ το ανακατεύουμε ελαφρά.

5. Βάζουμε το μείγμα της ταχινόπιτας στο ταψί (το μείγμα είναι πολύ παχύρευστο και χρειάζεται να το απλώσουμε με μια λαδωμένη σπάτουλα) και το ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει (στο δικό μου φούρνο ήταν έτοιμο στα 30 λεπτά). 

6. Αφήνουμε την ταχινόπιτα να κρυώσει στο ταψί. Κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη από πάνω ή γαρνίρουμε με γλάσο ταχινιού με κακάο ή γλάσο πορτοκαλιού.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΤΑΧΙΝΙΟΥ ΜΕ ΚΑΚΑΟ
Αραιώνουμε το ταχίνι με κακάο με λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Γαρνίρουμε αμέσως.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, ώστε να ομογενοποιηθούν και να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο γλάσο. Γαρνίρουμε αμέσως.

Nηστίσιμο κέικ με ταχίνι (ταχινόπιτα) & σταγόνες σοκολάτας / Sesame butter chocolate chip cake (vegan)

Βασισμένη στη συνταγή από το βιβλίο«Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

Advertisements

Tagged: , , , , ,

188 thoughts on “Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & σταγόνες σοκολάτας + GIVEAWAY!

  1. Εφη Μιχαηλίδου Απρίλιος 2, 2016 στο 17:44 Reply

    747 συνταγές

  2. Giota Kravarioti Απρίλιος 2, 2016 στο 23:37 Reply

    747 συνταγές

  3. ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ Απρίλιος 3, 2016 στο 11:46 Reply

    747 συνταγές!!!!!!

  4. TaniaM Απρίλιος 3, 2016 στο 17:39 Reply

    747 συνταγές!

  5. ΕΛΕΝΗ ΜΑΤΙΑΤΟΥ Απρίλιος 3, 2016 στο 17:42 Reply

    747 συνταγές

  6. ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ Απρίλιος 3, 2016 στο 17:46 Reply

    747 συνταγές

  7. Georgios Papadimitriou Απρίλιος 4, 2016 στο 17:33 Reply

    747 συνταγές

  8. Lena Zafiri Απρίλιος 4, 2016 στο 17:36 Reply

    747 συνταγές!

  9. Foteini Santou Απρίλιος 4, 2016 στο 22:33 Reply

    Ευκολάκι…747 συνταγές!

  10. ειρήνη Απρίλιος 5, 2016 στο 09:32 Reply

    747 συνταγές!

  11. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ Απρίλιος 5, 2016 στο 11:45 Reply

    747 συνταγές

  12. Ευάγγελος Απρίλιος 5, 2016 στο 13:57 Reply

    747 συνταγές….. γιαμι!!!!!

  13. Πάπαρης Παναγιώτης Απρίλιος 6, 2016 στο 08:43 Reply

    δ)747

  14. Elen Karida Απρίλιος 6, 2016 στο 11:14 Reply

    747 συνταγές

  15. Anna Tsiami Απρίλιος 6, 2016 στο 11:38 Reply

    747 syntages

  16. Xrisa Vasiliou Απρίλιος 6, 2016 στο 11:52 Reply

    747 συνταγές

  17. ΕΦΗ Απρίλιος 6, 2016 στο 12:17 Reply

    747 ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!!

  18. ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΩΫΣΙΔΟΥ Απρίλιος 6, 2016 στο 15:24 Reply

    747 συνταγές

  19. thomais fountoulaki Απρίλιος 6, 2016 στο 16:46 Reply

    747

  20. ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΣΣΗ Απρίλιος 6, 2016 στο 18:58 Reply

    Περιλαμβάνει 747 συνταγές!

  21. ΕΦΗ Απρίλιος 6, 2016 στο 19:39 Reply

    747 συνταγές!!

  22. ΜΑΡΙΑ Απρίλιος 6, 2016 στο 20:36 Reply

    747 συνταγες για να μαθουμε και εμεις οι φοιτητριες να μην εχουμε αναγκη τη μαμα και τη γιαγια!!

  23. KYRIAKH ANTONOPOULOU Απρίλιος 6, 2016 στο 22:24 Reply

    747 συνταγές!!!

  24. kyr Απρίλιος 6, 2016 στο 22:25 Reply

    747 συνταγες

  25. Donna Konstantinidou Απρίλιος 7, 2016 στο 08:56 Reply

    747 συνταγες

  26. Κρυστάλω Σταμάτη Απρίλιος 7, 2016 στο 09:22 Reply

    δ)747!!!Ευχαριστούμε!!!

  27. ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Απρίλιος 7, 2016 στο 10:25 Reply

    747 ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

  28. ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ Απρίλιος 7, 2016 στο 12:32 Reply

    747 ΣΥΝΤΑΓΕΣ

  29. Ευθυμία Σκαπ. Απρίλιος 7, 2016 στο 14:07 Reply

    747

  30. ΠΟΛΥΞΕΝΗ Απρίλιος 7, 2016 στο 16:37 Reply

    747….αμα κρινουμε απο αυτη που εχετε δημοσιευσει θα ειναι ολες πεντανοστιμες…..

  31. Ιωάννα Απρίλιος 7, 2016 στο 19:48 Reply

    747! ♡

  32. Nikitas Απρίλιος 7, 2016 στο 22:06 Reply

    747, καλη επιτυχια!!

  33. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ Απρίλιος 7, 2016 στο 23:14 Reply

    EINAI 747.

  34. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ Απρίλιος 7, 2016 στο 23:16 Reply

    747

  35. Μάρα Παπαδάκου Απρίλιος 7, 2016 στο 23:54 Reply

    747 συνταγές

  36. ns Απρίλιος 11, 2016 στο 21:41 Reply

    747

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s