Απίθανο γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka

Κάθε νοικοκυρά που σέβεται τον εαυτό της έχει τη δική της αγαπημένη συνταγή για τσουρέκια που εμπιστεύεται και που κάποιες φορές την φυλάει σαν επτασφράγιστο μυστικό. Άλλωστε τι αξία θα είχε αν μπορούσαν να κάνουν όλες με την ίδια επιτυχία τσουρέκια; Ευτυχώς, το διαδίκτυο βρίθει από συνταγές για τσουρέκια. Οι food bloggers δεν κρατάνε τα μυστικά της επιτυχίας του για τον εαυτό τους αλλά τα μοιράζονται με όλους και καταρρίπτουν το μύθο που θέλει τα τσουρέκια να πετυχαίνουν σπάνια και τους περισσότερους να τα αντιμετωπίζουν με δέος. Αντί να παρακαλάτε την κυρία Σούλα να σας αποκαλύψει τη συνταγή της, μια σχετική αναζήτηση στο Google θα σας εμφανίσει 259.000 αποτελέσματα!

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka

Υπάρχουν συνταγές για όλα τα γούστα. Εύκολες, δύσκολες, συνταγές για μίξερ, συνταγές για ζύμωμα στο χέρι, συνταγές χωρίς καθόλου ζύμωμα, με λίγα αυγά, με αμέτρητα αυγά! Το δύσκολο είναι να διαλέξεις μία, να βρεις τη δική σου αγαπημένη, αυτήν που εσύ θα εμπιστεύεσαι και στην οποία θα ανατρέχεις κάθε φορά. Άλλωστε όλες εγγυώνται πετυχημένα, αφράτα, μαλακά, κορδωνάτα, μπλα, μπλα, μπλα… τσουρέκια. Οπλιστείτε με θάρρος και πειραματιστείτε. Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; 

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka

Μην αφήσετε σε καμία περίπτωση μία αποτυχημένη προσπάθεια (ή και περισσότερες) να σας αποθαρρύνει. Με λίγη καλή θέληση, εξάσκηση και τη σωστή συνταγή, σύντομα οι κόποι σας θα ανταμειφθούν και θα είστε περήφανοι/ες για τα τσουρέκια σας. Δείτε το ως πρόκληση. Ειλικρινά πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να το τολμήσει και να ακολουθήσει τα βήματα της όποιας συνταγής κατά γράμμα, χωρίς βιασύνες. Κάθε βήμα, κάθε στάδιο έχει τη σημασία του. Η θερμοκρασία των υλικών, το αλεύρι, οι χρόνοι ζυμώματος και αναμονής, όλα παίζουν το ρόλο τους.    

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka

Εγώ έχω ήδη μοιραστεί μαζί σας την δική μου αγαπημένη συνταγή για τσουρέκια, εδώ (στην κλασική εκδοχή του) αλλά και εδώ (το σιροπιασμένο τσουρέκι με σοκολάτα και καρύδια). Κι όταν βρεις την αγαπημένη σου συνταγή, αυτό που επακολουθεί (αν είσαι εκ φύσεως ανήσυχο πνεύμα) είναι οι πειραματισμοί και η προσπάθεια να την κάνεις, στο μέτρο του δυνατού, ακόμη καλύτερη. Από την πρώτη στιγμή που ανακάλυψα το tangzhong (σας έχω ήδη μιλήσει εκτεταμένα για το τι εστί tangzhong εδώ), είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι την επόμενη φορά θα δοκίμαζα τις «μαγικές» του ιδιότητες στη ζύμη του τσουρεκιού. Άλλωστε το tangzhong λειτουργεί σαν φυσικό «βελτιωτικό» σε όλες τις ζύμες με μαγιά, βελτιώνοντας την υφή τους και παρατείνοντας τη φρεσκάδα τους. 

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka

Aνάλαφρη υφή, αέρινη ψίχα με ίνες και ένα τσουρέκι που διατηρείται φρέσκο, αφράτο και μαλακό για περισσότερες μέρες χάρη στο tangzhong. Υπερβολές θα μου πείτε. Ίσως. Ίσως πάλι να χρειάζεται απλά να το δοκιμάσετε για να πειστείτε. Με τη συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να φτιάξετε κλασικό τσουρέκι, παραλείποντας τη γέμιση, αλλά επειδή πιθανόν να έχετε ήδη κουραστεί από τις υπάρχουσες 259.000 συνταγές, σκέφτηκα να σας προτείνω κάτι λίγο διαφορετικό. Πιο στριφογυριστό, πιο σοκολατένιο, πιο λαχταριστό, πιο δελεαστικό σε εμφάνιση και σε γεύση, ένα τσουρέκι, τέλος πάντων, ικανό να σας πείσει να μπείτε στην κουζίνα και να το δοκιμάσετε και να μην το προσπεράσετε. 

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka

Οφείλω να σας πω ότι αυτό το τσουρέκι είναι τόσο νόστιμο όσο φαίνεται. Θα μπορούσα να σας μιλήσω για την υπέροχη ζύμη του, να εκθειάσω το υπέροχο άρωμα του, την απαράμιλλη υφή του, την λαχταριστή σοκολατένια του γέμιση αλλά δεν θα το κάνω. Νομίζω ότι η εμφάνισή του αποτελεί την καλύτερη υπόσχεση για αυτό που θα γευτείτε. Στις 259.000 συνταγές, λοιπόν, προσθέστε άλλη 1! Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, σας χαιρετώ και σας εύχομαι καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση! Να περνάτε καλά! 

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka

tips-banner• Εννοείται ότι με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε καταπληκτικό παραδοσιακό τσουρέκι, παραλείποντας τη γέμιση! Το tangzhong θα το διατηρήσει αφράτο και μαλακό για περισσότερες μέρες!Θα το ψήσουμε, όμως, στους 190°C (στις αντιστάσεις) στην προτελευταία σχάρα για 20-25 λεπτά.
 Μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη και τη γέμιση στη μέση και να φτιάξουμε δύο μικρότερα τσουρέκια αλλά θα ελαττώσουμε χρόνο ψησίματος κατά 10 λεπτά.
Στην αρχή η ζύμη είναι υγρή και κολλάει. Όσο, όμως, συνεχίζουμε το ζύμωμα, αποκτάει συνοχή και κολλάει λιγότερο. Ζυμώνουμε με τα δύο μας χέρια, χρησιμοποιώντας τις παλάμες, τραβώντας, απλώνοντας και αναποδογυρίζοντας τη ζύμη.

 

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα

Αλλεπάλληλες στρώσεις σοκολατένιας γέμισης και αέρινης ψίχας σε ένα τσουρέκι με ανάλαφρη υφή που διατηρείται φρέσκο, αφράτο και μαλακό για μέρες, χάρη στο μυστικό του συστατικό. Ποιο είναι αυτό; Aνακαλύψτε το!
print

MΕΡΙΔΕΣ: 1 τσουρέκι του 1kg  /  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 50 λεπτά (+180′ αναμονή)  /  ΨΗΣΙΜΟ: 50-55 λεπτά

Υλικά:
Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka

ΓΙΑ ΤΟ TANGZHONG
¼ κούπας γάλα, πλήρες (60ml)
¼ κούπας νερό (60ml)
 2½ κ.σ. αλεύρι δυνατό από σκληρό σιτάρι, περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη≥13g (20g)

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
 3 κούπες αλεύρι δυνατό από σκληρό σιτάρι, περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη≥13g + επιπλέον για το άνοιγμα (375g)
⅓ κούπας γάλα, πλήρες, χλιαρό (80ml)
 25g φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9g)
 ½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
½ κ.γλ. αλάτι
 ½ κ.γλ. μαχλέπι (15g)
¼ κ.γλ. κακουλέ (5g)
 1 βανιλίνη
 1 μεγάλο αυγό
, σε θερμοκρασία δωματίου
¼ πλάκας αγελαδινό βούτυρο, μαλακό,
σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
 (62g)

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
• 100g κουβερτούρα
 75g αγελαδινό βούτυρο
 5 κ.σ. ζάχαρη άχνη (40g)
3 κ.σ. κακάο, άγλυκο (22g)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
• 1 αυγό, χτυπημένο με ελάχιστο νερό ή γάλα
 καρύδια, χοντροκομμένα ή αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση:

ΓΙΑ ΤΟ TANGZHONG
1. Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε το γάλα με το νερό.Tangzhong swirls Διαλύουμε μέσα το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα χειρός, ώστε να μην υπάρχουν σβόλοι. Ζεσταίνουμε το μείγμα, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίζει να πήζει και μπορούμε να δούμε καθαρά τους «στροβιλισμούς» που δημιουργεί το σύρμα καθώς ανακατεύουμε, απομακρύνουμε από την εστία (δεν αφήνουμε να κοχλάσει). Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
2. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε 1/3 κούπας χλιαρό γάλα (80ml). Προσθέτουμε 1/4 κούπας αλεύρι (30g) και ανακατεύουμε, ώστε να δημιουργηθεί ένας χυλός. Σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, μέχρι να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.

3. Σε ένα ευρύχωρο μπολ (ή στον κάδο του επιτραπέζιου μίξερ) αναμειγνύουμε το υπόλοιπο αλεύρι (2¾ κούπας), τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αρωματικά. Προσθέτουμε το αυγό, το μείγμα της μαγιάς και το tangzhong. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα (ή με το γάντζο του μίξερ), μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια κολλώδη ζύμη. Συνεχίζουμε είτε ζυμώνοντας στο χέρι για 15 λεπτά είτε στο μίξερ για 10 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, υγρή και μαλακή ζύμη.

4. Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο, χωρισμένο σε 5-6 κομματάκια, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν προσθέσουμε το επόμενο.dough-crop-sm2 Ζυμώνουμε για 10-12 περίπου λεπτά στο χέρι (ή 8-10 λεπτά στο μίξερ), μέχρι να απορροφηθεί όλο το βούτυρο και να πάρουμε μια μεταξένια κι ελαστική ζύμη που θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια. Αν κολλάει πολύ, προσθέτουμε 1 με 2 κ.σ. αλεύρι επιπλέον. (Καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη είναι επαρκώς ζυμωμένη, αν τεντώνοντας ένα κομμάτι με τα δάχτυλα μας, η ζύμη είναι ικανή να τεντωθεί σε μια λεπτή, σχεδόν διάφανη, μεμβράνη, χωρίς να τρυπάει.)

5. Διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα και την τοποθετούμε σε λαδωμένο βαθύ μπολ. Καλύπτουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, 1½ ώρα περίπου. (Καταλαβαίνουμε ότι είναι επαρκώς φουσκωμένη, αν πιέζοντας την σε ένα σημείο με το δάχτυλο μας, το βαθούλωμα παραμένει ή επανέρχεται αργά. Αν η ζύμη επανέρχεται γρήγορα στην αρχική θέση, χρειάζεται να φουσκώσει περισσότερο.) 

6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Την πλάθουμε απαλά σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
7. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά (ή σε ένα μπολ στα μικροκύματα), λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα. Προσθέτουμε την άχνη, το κακάο και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. Το βάζουμε για 10-15 λεπτά στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει ελαφρώς η σοκολάτα.

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka

8. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας και τη ζύμη με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε ορθογώνιο φύλλο με τριπλάσιο περίπου μήκος από το μήκος της φόρμας και πλάτος τόσο ώστε το πάχος του φύλλου να είναι αρκετά λεπτό (όσο πιο λεπτό είναι το φύλλο, τόσο περισσότερους σοκολατένιους κυματισμούς θα έχει το τσουρέκι). Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας απλώνουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη, αφήνοντας κατά μήκος της μακριάς πλευράς ένα μικρό περιθώριο. Τυλίγουμε το φύλλο από τη μακριά πλευρά σε σφιχτό ρολό και πιέζουμε με τα δάχτυλα μας το σημείο της ένωσης για να κολλήσει καλά. Διπλώνουμε το ρολό στη μέση, πλέκουμε τα δύο μέρη σε πλεξούδα και στερεώνουμε τις άκρες κάτω από το τσουρέκι. Μεταφέρουμε το τσουρέκι σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, με διαστάσεις 10×30 εκατοστά, στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, 40 με 50 λεπτά. 

9. Τα τελευταία 20 λεπτά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Πριν βάλουμε το τσουρέκι στο φούρνο, το αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό. Αφήνουμε να στεγνώσει η πρώτη στρώση, το αλείφουμε για δεύτερη φορά με αυγό και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα φιλέ. Ψήνουμε το τσουρέκι για 50 με 55 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει (αν δούμε ότι ροδίζει πολύ γρήγορα από πάνω, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο).

10. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει 10-15 λεπτά μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, πριν το κόψουμε. Το διατηρούμε τυλιγμένο σε μεμβράνη για να μην στεγνώσει.

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka

Πηγή συνταγής: Kouzinista 

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
Advertisements

Tagged: , , , , ,

5 thoughts on “Απίθανο γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα

  1. aris Μαΐου 1, 2016 στο 10:05 Reply

    Χριστός Ανέστη Νανά! Εύχομαι να περάσετε πολύ πολύ όμορφα !!!!!!

    Το τσουρέκι φαίνεται τόσο λαχταριστό και τόσο τέλειο 🙂 !!!!

  2. Maylien Μαΐου 3, 2016 στο 00:09 Reply

    SO very beautiful!

  3. dolmadaki Μαΐου 4, 2016 στο 10:18 Reply

    καλημερα! ουαου τελειο!!! φαινεται λαχταριστο

  4. kostas ka Μαΐου 4, 2016 στο 18:27 Reply

    δεν υπαρχει αυτο το τσουρεκι μπραβο!!!!!!!!!

  5. Ερμιόνη Μαΐου 4, 2016 στο 18:28 Reply

    Χριστός Ανέστη Νανά!
    Ελπίζω να ξεκουραστήκατε και να περάσατε πολύ πολύ όμορφα!
    Το τσουρέκι σου δείχνει πανέμορφο και γευστικότατο!
    Αφράτο, φουσκωτό και σοκολατένιο, απλά τέλειο!
    Φέτος δεν έχω ζυμώσει ακόμα, περιμένω να τελειώσουν τα αποθέματα έτοιμων τσουρεκιών που μας έφεραν και μετά θα αναλάβω δράση 🙂
    Σε φιλώ

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s