Υγρό σοκολατένιο κέικ

Υγρό σοκολατένιο κέικ/Moist chocolate cakeΌσον αφορά τα κέικ σοκολάτας, δε συνηθίζω να κολλάω σε μία συνταγή. Ως αμετανόητη σοκολατομανής συνεχίζω να αναζητώ την επόμενη καλύτερη. Έχοντας ήδη δοκιμάσει διάφορες συνταγές και παραλλαγές που μοιάζουν να περιστρέφονται γύρω απ’ την ίδια βασική συνταγή, κάποια στιγμή δοκίμασα και τη συγκεκριμένη. Το αποτέλεσμα είναι αλήθεια ότι με ικανοποίησε με το παραπάνω. Το κέικ είναι πολύ σοκολατένιο αλλά ισορροπημένα γλυκό, ελαφρύ, αφράτο και τόσο υγρό που μοιάζει σιροπιασμένο. Επιπλέον, παραμένει μαλακό και ζουμερό για μέρες. Θα τολμήσω να πω ότι τη δεύτερη μέρα, αν περισσέψει, γίνεται ακόμη καλύτερο! Η συνταγή είναι πολύ απλή, γρήγορη και χρειάζεται να λερώσουμε μόνο ένα μπολ για την ανάμειξη των υλικών. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Η πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποιεί buttermilk. Ως υποκατάστατα έχω να σας προτείνω τα εξής (τα έχω δοκιμάσει όλα, χωρίς να παρατηρήσω σημαντικές διαφορές).
1. Σε 1 κούπα γάλα προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι ή μηλόξυδο. Ανακατεύουμε, περιμένουμε 5 με 10 λεπτά για να «κόψει» το γάλα και είναι έτοιμο για χρήση.
2. Σε ¾ κούπας γιαούρτι προσθέτουμε ¼ κούπας γάλα. Ανακατεύουμε και το χρησιμοποιούμε.
3. Διαλύουμε 1¾ κ.γλ. κρεμόριο σε 2 κ.σ. γάλα. Προσθέτουμε 1 κούπα γάλα και το ανακατεύουμε. Έτοιμο!
4. Χρησιμοποιούμε 1 κούπα κεφίρ! Το σπιτικό κεφίρ περιέχει ανθρακικό, το οποίο λειτουργεί σαν φυσικό διογκωτικό και κάνει το κέικ ακόμη πιο αφράτο.
5. Χρησιμοποιούμε 1 κούπα ξινόγαλα.

Υγρό σοκολατένιο κέικ/Moist chocolate cake

Υγρό σοκολατένιο κέικ

Υλικά:

2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
2 κούπες ζάχαρη (400g)
¾ κούπας άγλυκο κακάο καλής ποιότητας (65g)
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
2 αυγά, μεγάλα
1 κούπα σπορέλαιο (220g)
1 κούπα buttermilk (220g) ή οτιδήποτε από όσα προανέφερα
1 κούπα βραστό νερό ή δυνατό καφέ φίλτρου ή διαλύουμε 2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ σε 1 κούπα βραστό νερό (ο καφές αναδεικνύει περισσότερο τα αρώματα και τη γεύση του κακάου)

keik-sikolatas-photo3

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και τοποθετούμε την σχάρα του φούρνου στην δεύτερη θέση από κάτω. Το κέικ χρειάζεται να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρσία, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα γιατί η ζύμη είναι πολύ υγρή.

2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ (με τρύπα στο κέντρο) ή ένα ορθογώνιο ταψί 23x33cm. Μπορούμε, αν θέλουμε, να μοιράσουμε το μείγμα σε δύο στρόγγυλες φόρμες με διάμετρο 20cm και ύψος 5cm και να το χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για τούρτες.

3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τη βανίλια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βραστό νερό: τη ζάχαρη, τα αυγά, το σπορέλαιο και το buttermilk. Ανακατεύουμε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν, περίπου για 1 λεπτό.

4. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το βραστό νερό, ανακατεύοντας με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Προσοχή, όσο το μείγμα αραιώνει, αρχίζει να πιτσιλάει!

5. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα γεμίζοντας την μέχρι τα 2/3, όχι παραπάνω.

6. Ψήνουμε για 60−65 λεπτά στη φόρμα του κέικ, 45−50 λεπτά σε ορθογώνιο ταψί ή 40−45 λεπτά σε στρόγγυλες φόρμες. Ελέγχουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο κι ελέγχουμε ξανά μετά από 5 λεπτά.

7. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή γλασάρουμε με γκανάς (ganache) σοκολάτας.

(Βασισμένη στη συνταγή από το: best moist chocolate cake recipe)

Advertisement

Tagged: , , , ,

22 thoughts on “Υγρό σοκολατένιο κέικ

  1. Ερμιόνη 21 Οκτωβρίου, 2013 στο 09:16 Reply

    Καλημέρα Νανά!
    Τώρα πέτυχες φλέβα γιατί με τη σοκολάτα και τα κέικ έχω μια λατρεία!
    Το ξινόγαλα πράγματι δίνει ωραία υγρή υφή στο κέικ που διατηρείται για μέρες!
    Εύκολο και σοκολατένιο, ότι πρέπει για πρωινό.
    Φιλιά!

  2. elenian 12 Δεκεμβρίου, 2013 στο 17:42 Reply

    Από τα πιο ωραία κέικ που έχω κάνει σπίτι μου!

    • Nana 12 Δεκεμβρίου, 2013 στο 19:23 Reply

      Χαίρομαι που σου άρεσε! Είναι από τις αγαπημένες μου συνταγές γιατί γίνεται πολύ εύκολα και πετυχαίνει πάντα. Επιπλέον όσο μένει, όχι μόνο δε μπαγιατεύει, αλλά γίνεται καλύτερο!

      • elenian 20 Ιανουαρίου, 2014 στο 16:23

        Την επόμενη μέρα είναι θεϊκό!!! Τώρα αυτό φτιάχνω πάλι!

      • Nana 20 Ιανουαρίου, 2014 στο 19:28

        Είναι πολύ ωραίο και σαν βάση για τούρτες. Μοίρασε το μείγμα σε δύο ταψάκια και προσάρμοσε ανάλογα το χρόνο ψησίματος. Δοκίμασε το κάποια φορά.

  3. Elena 30 Ιανουαρίου, 2015 στο 08:35 Reply

    Θα το κάνω κι εγώ.

    • Nana 30 Ιανουαρίου, 2015 στο 10:55 Reply

      Ελπίζω να σου αρέσει! Θα περιμένω εντυπώσεις!

  4. kapam 26 Μαρτίου, 2015 στο 22:55 Reply

    Ηθελα να σου πω οτι δοκιμασα τη συνταγη σου και ήταν απολυτα επιτυχημένη. Αυτό που με ενθουσίασε ήταν οτι το κεικ είχε απόλυτα «επαγγελματικη» τελεια υφή (εκτός απο γεύση). Ηταν σαν να τρώω κεικ απο αγαπημένο πολυ γνωστό ζαχαροπλαστείο. Στγχαρητήρια και ευχαριστω πολυ για την υπέροχη αυτη συνταγη!

    • Nana 26 Μαρτίου, 2015 στο 22:59 Reply

      Kαλώς όρισες! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! 🙂

  5. Αμαλία 13 Μαΐου, 2015 στο 10:21 Reply

    Η κούπα καφέ που λέτε ή βραστό νερό, να βάλω ελληνικό σκόνη μια κουπα δλδ αν όχι νερό ?

    • Nana 13 Μαΐου, 2015 στο 10:32 Reply

      Σε μία κούπα βραστό νερό διαλύουμε 2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ espresso ή nescafe. Καλή επιτυχία!

  6. ΑΝΝΑ 16 Αυγούστου, 2015 στο 17:44 Reply

    ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΤΡΕΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΥΦΕΣ ΣΤΑ ΚΕΙΚ ΕΙΠΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ Σ ΜΙΑΣ Κ ΨΑΧΝΩ ΧΡΟΟΟΝΙΑ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ Κ ΔΕΝ ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Π Ο Τ Ε!!!!ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΤΟΙΜΟ.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ,ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ.ΕΒΑΛΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ Κ GANACHE ΓΙΑ ΝΑΝΑΙ ΜΑΛΑΚΗ Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ Κ ΤΕΛΕΙΟ!!!!ΑΠΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

    • Nana 16 Αυγούστου, 2015 στο 19:58 Reply

      Σε ευχαριστώ τόσο που δοκίμασες τη συνταγή μου όσο και για τα καλά σου λόγια! Να ‘σαι καλά!

  7. Eleni Vlahopoulou 27 Αυγούστου, 2015 στο 22:06 Reply

    έχω γυρίσει όλο το διαδύκτιο να βρώ μια τέτοια συνταγή για σοκολατένιο κέικ και μάλιστα επειδή έχω σπιτικό κεφίρ και θέλω να το δοκιμάσω και κόλησα εδώ! είμαι σίγουρη ότι είναι αυτό ακριβώς που ψάχνω….φαίνεται υπέροχο! Θα το χρησιμοποιήσω σαν βάση για τούρτα και θα σου πω τα αποτελέσματα! σ ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές σου!

    • Nana 27 Αυγούστου, 2015 στο 23:00 Reply

      Ελένη, καλώς όρισες στην κουζίνα μου! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και εύχομαι να σου αρέσει το κέικ. Το χρησιμοποιώ κι εγώ σαν βάση για τούρτα. Γίνεται υγρό και αφράτο και δεν χρειάζεται επιπλέον σιρόπιασμα! Το κεφίρ μπορείς να το προσθέσεις σε οποιαδήποτε συνταγή για κέικ αντικαθιστώντας το γάλα. Χαρίζει ανάλαφρη υφή και υγρασία στη ζύμη και λειτουργεί ως φυσικό διογκωτικό επειδή περιέχει ανθρακικό. Καλή σου επιτυχία!

  8. atsin 14 Δεκεμβρίου, 2015 στο 14:21 Reply

    καλησπερα, στο λαδι και στο κεφιρ ειναι σε γραμμαρια ή σε ml η συνταγη? ειναι 220 γρμ δηλαδη ή ml? ευχαριστω

    • Nana 14 Δεκεμβρίου, 2015 στο 14:48 Reply

      Οι ποσότητες είναι σε γραμμάρια.
      Καλή επιτυχία!

  9. Γιαννα 6 Ιανουαρίου, 2016 στο 20:39 Reply

    Θεϊκό ειναι φοβερό γλυκό εγω έβαλα γκαναζ σοκολάτα πανω.Να ρωτήσω αν θελει ψυγείο ώσπου να φαγωθεί η οχι;

    • Nana 6 Ιανουαρίου, 2016 στο 20:58 Reply

      Γιάννα, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
      Το κέικ διατηρείται σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου, για 4-5 μέρες. Διατηρείται περισσότερες μέρες στο ψυγείο αλλά σφίγγει.

  10. Κουλούρη Αγγελική 27 Φεβρουαρίου, 2016 στο 13:46 Reply

    Έχω φτιάξει άπειρα κέικ.Το κέικ αυτό είναι το ωραιότερο σοκολατένιο υγρό κέικ που έχω δοκιμάσει, όχι μόνο εγώ αλλά και οι δικοί μου.Τέλειες αναλογίες των υλικών μας δίνει ένα απίστευτο κέικ με τέλεια υφή και γεύση, απαλό, ζουμερό γλυκό όσο πρέπει και κυρίως όσες μέρες και να περάσουν(που δεν περνούν έτσι και αλλιώς) παραμένει ολόιδιο όπως την πρώτη μέρα.Πολλά πολλά συγχαρητήρια για την συνταγή και για όλη τη απίστευτη δουλειά που κάνεις στο blog.

    • Nana 27 Φεβρουαρίου, 2016 στο 21:01 Reply

      Αγγελική, καλώς όρισες! Χαίρομαι πολύ που το κέικ άρεσε σε όλους! Σε ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες συνταγή μου και για τα καλά σου λόγια!

  11. andrianalifelikes 15 Μαρτίου, 2016 στο 12:29 Reply

    Πόσα χρόνια πίσω με πηγαίνεις! Όταν είχα ανακαλύψει το The Best Moist Chocolate Cake και είχα εντυπωσιαστεί από την προσθήκη του βραστού νερού στο τέλος και της «σουφλεδένιας» του, θεσπέσιας υφής! Τότε, που δεν υπήρχε pinterest και εκτυπώναμε τις συνταγές και τις κατηγοριοποιούμαστε σε φακέλους.

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: