Μυρωδάτα ψωμάκια με σκόρδο

psomakia-skordo-photo4Από τη στιγμή που άρχισα να ζυμώνω το δικό μου ψωμί, συνειδητοποίησα ότι το ζυμάρι είναι ένα μαγικό, ζωντανό υλικό. Όσο το ζυμώνεις αλλάζει μορφή, δομή, αποκτά συνοχή, ωριμάζει. Η μαγιά ή το προζύμι, η ζάχαρη, το μέλι, το αλάτι, το αλεύρι, κάθε συστατικό που προσθέτουμε στη ζύμη, τη μεταμορφώνει. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι το «χειρότερο» ψωμί που έχω φτιάξει με τα χεράκια μου, είναι νοστιμότερο απ΄όσα έτοιμα έχω δοκιμάσει. Είναι κι αυτή η υπέροχη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού που σου γαργαλάει τη μύτη, που σε δικαιώνει για τον κόπο που έχεις καταβάλλει και σε αποζημιώνει με το παραπάνω. Άλλωστε το επιβεβαιώνουν και ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Brittany στη Γαλλία, ότι το άρωμα του φρέσκου ψωμιού επηρεάζει θετικά την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων!

Για να φτιάξουμε αυτούς τους μικρούς, αφράτους, ψωμένιους κόμπους δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνογνωσία ούτε πολύωρο ζύμωμα. Για να επιτύχουμε μια μαλακή κι ανάλαφρη υφή, χρειάζεται να ζυμώσουμε απαλά για 5 με 7 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια χρειάζεται να περιμένουμε υπομονετικά να φουσκώσει η ζύμη, κατόπιν να πλάσουμε τους κόμπους κάπως σα να δένουμε τα κορδόνια μας, να τους φουρνίσουμε και να τους περιχύσουμε ζεστούς με ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο, φρέσκο μαϊντανό, θυμάρι και ρίγανη. Απλά ακαταμάχητοι! Γίνονται εύκολα, γρήγορα και συνοδεύουν υπέροχα μακαρονάδες, τρώγονται ως ορεκτικό ή σνακ, και είναι τόσο νόστιμοι που είναι δύσκολο να φας μόνο έναν.

psomakia-skordo-photo1

Υ.Γ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βάση την αγαπημένη σας ζύμη για πίτσα ή ψωμί και οποιοδήποτε αλεύρι προτιμάτε.

Μυρωδάτα ψωμάκια με σκόρδο

Υλικά:

Για τη ζύμη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
1 κούπα αλεύρι κίτρινο χωριάτικο (125g)
1 κούπα αλεύρι ολικής (130g)
1¼ κούπας χλιαρό νερό (300ml)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
½ κ.σ. αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9g)

Για τo αρωματικό ελαιόλαδο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο
4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ.γλ. ρίγανη
2 κ.γλ. θυμάρι
2 κ.γλ. χοντρό θαλασσινό αλάτι

Μυρωδάτα ψωμάκια με σκόρδο/Garlic knots

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Προτιμάμε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο, χωρίς χλώριο νερό. Προσέχουμε η θερμοκρασία του νερού να μην υπερβαίνει τους 45°C γιατί θα καταστραφούν οι ζυμομύκητες και δεν θα φουσκώσει η ζύμη.

2. Σε μια λεκάνη για ζύμωμα, κοσκινίζουμε τα αλεύρια και προσθέτουμε το αλάτι. Σχηματίζουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύουμε αρχικά μ’ ένα πιρούνι και στη συνέχεια, μόλις ενωθούν τα υλικά, αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.

3. Ζυμώνουμε προσθέτοντας και το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, λεία κι ελαστική ζύμη. Δεν το παρακάνουμε, 5 με 7 λεπτά ζύμωμα είναι αρκετά για τη συγκεκριμένη ζύμη. Αν δείτε ότι η ζύμη σας είναι υγρή και κολλάει (διαφορετικά αλεύρια έχουν διαφορετική συμπεριφορά), προσθέστε λίγο επιπλέον αλεύρι. Αν πάλι γίνει πολύ σφιχτή, ραντίστε την με λίγο νερό και ξαναζυμώστε. Όσο πιο μαλακή είναι η ζύμη, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα ψωμάκια.

4. Λαδώνουμε λίγο τη λεκάνη μας, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα.

5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες βάρους 70g, περίπου όσο χωράει στη χούφτα μας, και τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μη στεγνώσουν.

6. Αλευρώνουμε κάθε μπαλίτσα και την πλάθουμε σε κορδόνι μήκους 30cm. Σχηματίζουμε τους κόμπους φέρνοντας χιαστί το ένα άκρο πάνω από το άλλο έτσι ώστε να σχηματιστεί μια θηλιά και κατόπιν περνάμε το ίδιο άκρο κάτω και μέσα από τη θηλιά. Τέλος γυρνάμε και στερεώνουμε τα δύο άκρα στο κάτω μέρος του κόμπου. Στην αρχή φαίνεται λίγο πολύπλοκο αλλά δεν είναι. Είναι προτιμότερο να πλάσουμε τους κόμπους χαλαρά, για να διατηρήσουν το σχήμα τους και μετά που θα φουσκώσουν.

7. Τοποθετούμε του κόμπους σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τους σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τους αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν.

8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ψήνουμε τους κόμπους για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

9. Στο μεταξύ σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο και τα αρωματικά. Μόλις βγάλουμε τους κόμπους από το φούρνο, τους αλείφουμε με ένα πινέλο με το αρωματικό ελαιόλαδο και τους πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι.

(Βασισμένη στη συνταγή από το: good food blog)

Tagged:

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: