Cookies με ελαιόλαδο και σοκολάτα

Cookies με ελαιόλαδο και σοκολάτα/Olive oil chocolate chip cookies

Υπάρχουν αναρίθμητες συνταγές για cookies και πιστέψτε με, είμαι διατεθειμένη να δοκιμάσω όσες περισσότερες μπορώ. Γιατί να το κρύψω άλλωστε; Έχω μεγάλη αδυναμία σε cookies, μπισκότα, κουλουράκια κι όλα τα συναφή. Αν για κάποιο αδιανόητο λόγο ήμουν αναγκασμένη να μην τρώω τίποτα από τα παραπάνω, θα συνέχιζα πεισματικά να τα φτιάχνω μόνο και μόνο για να απολαμβάνω τη μυρωδιά που αναδύεται καθώς ψήνονται. Και για να βλέπω το χαμόγελο να σχηματίζεται αυθόρμητα στο πρόσωπο των παιδιών μου όταν συνειδητοποιούν τι ετοιμάζω. Και για να ακούω τα μακρόσυρτα «μμμμμ» καθώς τα καταβροχθίζουν καυτά ακόμα, μόλις βγουν από το φούρνο.

Cookies με ελαιόλαδο και σοκολάτα/Olive oil chocolate chip cookies

Αυτή είναι μια συνταγή για cookies που έχω φτιάξει επανειλημμένα από τη στιγμή που την ανακάλυψα. Αναρωτιέστε τι ξεχωριστό έχει; Πρόκειται για μια συνταγή που δεν περιέχει βούτυρο αλλά ελαιόλαδο! Την πρώτη φορά τα έφτιαξα κάπως διστακτικά είναι η αλήθεια. Cookies με ελαιόλαδο; απόρησα. Η περιέργεια μου, όμως, υπερίσχυσε και αποφάσισα να τα δοκιμάσω. Τελικά, όχι μόνο δεν υστερούν σε υφή, γεύση ή εμφάνιση (όπως φοβόμουν) αλλά επιπλέον είναι πιο υγιεινά, εύκολο να φτιαχτούν και απαιτούν υλικά που συνήθως έχουμε στην κουζίνα μας.

Cookies με ελαιόλαδο και σοκολάτα/Olive oil chocolate chip cookies

Έτσι, μπορώ να τα φτιάξω ανά πάσα στιγμή γιατί μπορεί να μην έχω πάντα βούτυρο στο ψυγείο αλλά έχω πάντα ελαιόλαδο στο ντουλάπι. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να προνοήσω να βγάλω το βούτυρο έγκαιρα από το ψυγείο για να μαλακώσει, δεν χρειάζεται να το χτυπήσω για να αφρατέψει, δεν χρειάζεται στη συνέχεια να βάλω τη ζύμη στο ψυγείο για να σφίξει… Όλα αυτά τα «δεν» κάνουν τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη, δεν νομίζετε; Αρκούν λίγα λεπτά για να ετοιμάσεις τη ζύμη και να απολαύσεις σπιτικά, μυρωδάτα, φρεσκοψημένα cookies.

Cookies με ελαιόλαδο και σοκολάτα/Olive oil chocolate chip cookies

Απ’ την άλλη, υπάρχει και το διατροφικό δίλημμα: «βούτυρο ή ελαιόλαδο;». Εδώ η απάντηση είναι προφανής. Ελαιόλαδο. Για τον απλούστατο λόγο ότι το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι ωφέλιμα για την καρδιά, ενώ το βούτυρο περιέχει σε μεγάλο βαθμό κορεσμένα και τρανς λιπαρά που λειτουργούν επιβαρυντικά. Ιδού, λοιπόν, ένας ακόμη λόγος για να τα δοκιμάσετε. Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι λατρεύω το φρέσκο βούτυρο με το πλούσιο άρωμα και τη γαλατένια φρεσκάδα στη γεύση. Έτερον, εκάτερον!

Cookies με ελαιόλαδο και σοκολάτα/Olive oil chocolate chip cookies

Cookies με ελαιόλαδο και σοκολάτα

Υλικά:

(για 30 cookies)
2⅓ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (≈300g)
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. αλάτι
¼ κούπας ελαιόλαδο, με απαλή γεύση (55g)
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (150g)
¾ κούπας καστανή ζάχαρη (165g)
2 αυγά
1−2 κ.σ. γάλα (μόνο αν χρειαστεί)
200g σοκολάτα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
ή σε σταγόνες (κουβερτούρα ή γάλακτος)

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε μία λαμαρίνα με λαδόκολλα.

2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι. Σε διαφορετικό μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα δύο είδη ζάχαρης και τη βανίλια μέχρι το μείγμα να θυμίζει υγρή άμμο, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε καλά μετά από κάθε προσθήκη. Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να υγρανθεί και να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. (Αν τυχόν η ζύμη μας είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα.) Τέλος, προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.

3. Παίρνουμε με ένα κουτάλι κομμάτια ζύμης στο μέγεθος καρυδιού (30−35g) ή πλάθουμε μπαλάκια, βρέχοντας τα χέρια μας με λίγο νερό, για να μην κολλάνε. Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα, αφήνοντας περίπου 5cm απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν αρκετά στο ψήσιμο.

4. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα γύρω-γύρω στις άκρες (στο κέντρο θα είναι ακόμη πολύ μαλακά). Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε 5 λεπτά πάνω στη λαμαρίνα και κατόπιν τα μεταφέρουμε με μια σπάτουλα πάνω σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με την υπόλοιπη ζύμη. Διατηρούμε τα cookies σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο.

(Προσαρμογή συνταγής από: Chicago Sun-Times)

Cookies με ελαιόλαδο και σοκολάτα/Olive oil chocolate chip cookies

 

 

Advertisements

Tagged: , , ,

6 thoughts on “Cookies με ελαιόλαδο και σοκολάτα

  1. dolmadaki Δεκέμβριος 4, 2014 στο 21:52 Reply

    τελεια!! και πανευκολα!

  2. Cook Taste Live Δεκέμβριος 9, 2014 στο 18:38 Reply

    Ελαιόλαδο εε? Το φοβάμαι λίγο στα γλυκά, αλλά από την άλλη έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην γευστική σου κρίση. Πάντως από εμφάνιση είναι το τέλειο cookie. Έχουν το ιδανικό σχήμα, φαίνονται μαλακά μέσα-τραγανά απ’ έξω και σίγουρα με προκαλούν να τα δοκιμάσω!

    • Nana Δεκέμβριος 9, 2014 στο 19:16 Reply

      Έυη, αν και διαφέρουν γευστικά από τα cookies με βούτυρο, δεν παύουν να είναι πολύ νόστιμα κι επιπλέον πιο υγιεινά. Αν τα δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις.

  3. mookies Δεκέμβριος 9, 2014 στο 21:53 Reply

    Και εγώ έχω αδυναμία στα μπισκότα και τα δικά σου με το ελαιόλαδο και την ευκολία στην εκτέλεση, μπαίνουν σίγουρα στη λίστα «να φτιάξω».

  4. κατερινα Δεκέμβριος 6, 2015 στο 19:05 Reply

    Τα cookies ελαιολάδου μου βγήκαν πιο χοντρά όχι πλακόστρωτα όπως στη φωτογραφία κ αδιάφορα στη γεύση, δεν ξέρω αν κάτι έκανα λαθος😕

    • Nana Δεκέμβριος 6, 2015 στο 20:34 Reply

      Μήπως χρησιμοποίησες μόνο λευκή ζάχαρη; Κάτι τέτοιο επηρεάζει τόσο τη γεύση όσο και την υφή τους. Eπίσης, αν πρόσθεσες περισσότερο αλεύρι στη ζύμη ή αντικατέστησες τη μαγειρική σόδα με μπέικιν πάουντερ, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τα cookies να γίνουν πιο φουσκωτά και ψωμένια. Λυπάμαι, πάντως, που δεν σου άρεσαν.

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s