Στριφτάρια με ταχίνι

striftaria-tahini-photo1Το ταχίνι μπορεί να μας φέρνει στο μυαλό περιόδους νηστείας αλλά χάριν της υψηλής διατροφικής του αξίας, αξίζει να το δούμε με άλλο μάτι. Περιέχει φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και συγκριτικά με άλλα γλυκά, ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση και ενισχύει τον οργανισμό. Αυτά όσον αφορά τη θεωρία…

Ας έρθουμε στην πράξη. Αυτά τα στριφογυριστά ψωμάκια, μοσχομυρίζουν κανέλα και σουσάμι και κρύβουν μέσα στις σπείρες τους μια λαχταριστή γέμιση από ταχίνι και καστανή ζάχαρη. Ίσως την επόμενη φορά δοκιμάσω να προσθέσω και ξηρούς καρπούς ή κομματάκια αποξηραμένων φρούτων. Είναι υγιεινά και θρεπτικά, κατάλληλα για νηστεία, ιδανικά για πρωινό ή σνακ, χαρίζουν ενέργεια και δύναμη. Ακόμη κι αν αντιπαθείτε το ταχίνι, σας απωθεί το χρώμα του ή η υφή του, τολμήστε να τα δοκιμάσετε.

striftaria-tahini-photo2

Στριφτάρια με ταχίνι

Υλικά:

(για 12 στριφτάρια)

Για τη ζύμη
220ml χλιαρό νερό
(λίγο λίγοτερο από 1 κούπα)
25g νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
2¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης (125g)
2 κ.σ. ζάχαρη
¼ κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
1 κ.γλ. κανέλα

Για τη γέμιση
200g ταχίνι (1 κ.σ. για κάθε στριφτάρι)
100g καστανή ζάχαρη (2 κ.γλ. για κάθε στριφτάρι)
κανέλα

καστανή ζάχαρη, κανέλα & σουσάμι (για το πασπάλισμα)

Για την επικάλυψη
Tαχίνι (προαιρετικά)

striftaria-tahini-photo3

Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι, μέχρι να δημιουργηθεί ένας πηκτός χυλός. Καλύπτουμε με μια νωπή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος, μέχρι να σχηματιστούν στην επιφάνεια φουσκάλες.

2. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι, με το αλάτι και την κανέλα. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το λάδι και το μείγμα της μαγιάς.

3. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική κι εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι. Σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.

4. Μεταφέρουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια και πλάθουμε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης σε μπαστουνάκια. Στη συνέχεια, τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρόστενες λωρίδες με πλάτος 4cm.

5. Στο κέντρο κάθε λωρίδας απλώνουμε 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι, δύο κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

6. Τυλίγουμε τη λωρίδα σε ρολό ώστε να σχηματιστεί ένα μακρύ κορδόνι και το στριφογυρίζουμε χαλαρά σε σχήμα σπιράλ (σαλιγκάρι). Κατόπιν, το πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας για να πλατύνει.

7. Πασπαλίζουμε τα σαλιγκάρια με καστανή ζάχαρη, κανέλα και σουσάμι και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 25 με 30 λεπτά έως ότου αρχίσουν να ροδίζουν.

8. Μπορούμε, αν θέλουμε, μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, να τα περιχύσουμε με ταχίνι.

Tagged: ,

One thought on “Στριφτάρια με ταχίνι

  1. anastasia th 4 Μαρτίου, 2014 στο 11:41 Reply

    τελεια!! αν και δν ειμαι φαν του ταχινιου θα τα δοκιμασω απο περιεργεια!

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: