Κέικ λεμονιού με γιαούρτι και κραμπλ

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι & κραμπλ / Greek yogurt coffee cake

Τα πρώτα Food Blog Awards του ΒΗΜΑgourmet «έριξαν την αυλαία» στις 16 Ιανουαρίου με την τελετή απονομής, ωστόσο, τα μεθεόρτια συνεχίζονται: 12 από τους food bloggers που διακρίθηκαν (μέσα σε αυτούς, εννοείται, κι εγώ) ετοίμασαν ένα εορταστικό αφιέρωμα με συνταγές εμπνευσμένες από ένα πολύ ελληνικό και πολύ αγαπημένο υλικό. Μήπως μαντέψατε ποιο είναι αυτό; Αρκεί να σας πω ότι πρωταγωνιστεί στον τίτλο της σημερινής ανάρτησης. Μα φυσικά, το γιαούρτι! Πολύτιμο και θρεπτικό, το γιαούρτι είναι ένα ευέλικτο υλικό που ταιριάζει τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές!

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι & κραμπλ / Greek yogurt coffee cake

Για να πάρετε μια μικρή γεύση απ’ όσα σας έχουμε ετοιμάσει…

• H Ειρήνη Ζεβελάκη από το Paxxi φτιάχνει κεμπάμπ γιαουρτλού με τα όλα του
• Η Κατερίνα Θεολόγου από το Delightful Area φτιάχνει κρέμα γιαουρτιού με ανανά
Η Αγγελική Καλαμπόκα από το Cookika φτιάχνει cheesecake με γιαούρτι και ανθότυρο
• H
 Bαγγελιώ Κασσαπάκη από το Κρήτη Γαστρονομικός Περίπλους φτιάχνει ζυμαρικά στο φούρνο με κρέμα γιαουρτιού
• Η Ευγενία Μακρογιαννέλη από το Eat Yourself Greek φτιάχνει γιαουρτοτυρόπιτα
• Η Θεοδώρα Νάνου από το Theodora’s Kitchen Diaries φτιάχνει κολοκυθόπιτα με ζύμη κουρού
• Η Mαρία Πρασσά από το Bread & Tea φτιάχνει πρωινό με γιαούρτι αρωματισμένο με πορτοκάλι και δυόσμο και τραγανή granola κακάο-πορτοκάλι
• Η Εύα Στειακάκη από το Real Family Food φτιάχνει ταρτάκια με γιαούρτι, μέλι και τζίντζερ χωρίς ζάχαρη και γλουτένη
• Η Δώρα Τσίμπη από το Pandora’s Kitchen φτιάχνει ζουμερή πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι
• Η Nίκη Χρήστου από Το Μυαλό στο Φαγητό φτιάχνει σιροπιασμένο κέικ λεμονιού
• Η Σοφία Πιτσικάλη από το Sofeto φτιάχνει ελαφριά μους περγαμόντο με γιαούρτι και ανθότυρο, χωρίς ζάχαρη

Περάστε, λοιπόν, μια βόλτα από τις διαδικτυακές τους κουζίνες για να πάρετε μερικές νόστιμες ιδέες, ώστε να εντάξετε το γιαούρτι περισσότερο στη διατροφή σας. Υποσχεθείτε μου ότι δεν θα τεμπελιάσετε.

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι & κραμπλ / Greek yogurt coffee cake

Το γιαούρτι είναι αγαπημένο υλικό στην κουζίνα του Kouzinista για πολλούς λόγους. Κατ΄αρχήν το λατρεύω ενώ αντιθέτως απεχθάνομαι το γάλα. Έκοψα το γάλα μαζί με το μπιμπερό (ίσως με αυτόν τον τρόπο ήθελα να επαναστατήσω σε αυτήν την κατάφωρη αδικία εις βάρος μου) και πλέον δεν αντέχω ούτε τη μυρωδιά ούτε τη γεύση του. Τα τελευταία χρόνια τρώω καθημερινά γιαούρτι στο πρωινό μου και φροντίζω να μην λείπει ποτέ από την κουζίνα μου. Μπορεί για πολλούς το γιαούρτι να θυμίζει, στην χειρότερη περίπτωση, δίαιτα ή, στην καλύτερη, τζατζίκι αλλά για μένα αποτελεί ένα βασικό υλικό για αμέτρητες αλμυρές και γλυκές δημιουργίες.

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι & κραμπλ / Greek yogurt coffee cake

Το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει επάξια την κρέμα γάλακτος ή το τυρί κρέμα, να προστεθεί σε μια μαρινάδα για να μαλακώσει το κρέας ή σε μια ζύμη για να την κάνει πιο αφράτη, να χρησιμοποιηθεί αντί για βούτυρο σε γλυκά, κέικ ή μπράουνις, αντί για μαγιονέζα σε μία σως, να μεταμορφωθεί σε εναλλακτική μπεσαμέλ ή σε μια ελαφριά σάλτσα για ζυμαρικά. Το πιο κατάλληλο γιαούρτι για όλες τις παραπάνω χρήσεις είναι το στραγγιστό γιαούρτι, το επονομαζόμενο greek yogurt εκτός Ελλάδος, με την παχύρρευστη κρεμώδη υφή και την πλούσια απολαυστική γεύση. Αρκεί να έχετε υπόψη σας ότι ανάλογα με την υφή, την πυκνότητα, τη γεύση και τα λιπαρά που έχει κάθε στραγγιστό γιαούρτι προσφέρεται για διαφορετική χρήση.

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι & κραμπλ / Greek yogurt coffee cake

Για παράδειγμα στη ζύμη του σημερινού κέικ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι. Το γιαούρτι αντικαθιστά μέρος των λιπαρών και χαρίζει στο κέικ αφράτη υφή, υγρασία και νοστιμιά. Για να φτιάξουμε την κρέμα, όμως, χρειαζόμαστε ένα πυκνό, πλήρες σε λιπαρά γιαούρτι. Εδώ ο ρόλος του είναι διαφορετικός. Με την συνεκτική υφή του παίζει το ρόλο του τυριού κρέμα ενώ με την υπόξινη γεύση του αντισταθμίζει τη γλυκιά βουτυρένια επίγευση του κραμπλ. 

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι & κραμπλ / Greek yogurt coffee cake

Κι όταν στο παιχνίδι μπαίνει και το λεμόνι, το τόσο ταιριαστό με το γιαούρτι, τότε οι γεύσεις γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέρουσες με τη ξινούτσικη γεύση και μυρωδιά του. Το λεμόνι χαρίζει φρεσκάδα στο κέικ, διατηρώντας μόνο ελάχιστη από την οξύτητά του, όση χρειάζεται για να το κάνει πιο γευστικό και να ισορροπήσει τη γλύκα. Είναι ένα κέικ μυρωδάτο, ανάλαφρο, μετρημένα γλυκό και με όξινες πινελιές από το λεμόνι και το γιαούρτι. Η αντίθεση της αφράτης ζύμης με την απαλή κρέμα γιαουρτιού και την τραγανή επικάλυψη συνθέτουν το τρίπτυχο της νοστιμιάς του. Μοναδική προϋπόθεση να καταναλωθεί σχετικά σύντομα μετά την παρασκευή του, ώστε να μην προλάβει να πανιάσει το κραμπλ και να είναι τραγανό. 

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι & κραμπλ / Greek yogurt coffee cake

tips-banner

 Για να γίνει αφράτο το κέικ, αποφεύγουμε το επίμονο ανακάτεμα. Ενσωματώνουμε τα υγρά στα στεγνά υλικά με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις.
 Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το κέικ παραλείποντας την κρέμα γιαουρτιού και πασπαλίζοντας την επιφάνεια του απευθείας με το κραμπλ. Μπορούμε ακόμη να παραλείψουμε τόσο την κρέμα γιαουρτιού όσο και το κραμπλ και να φτιάξουμε ένα απλό κέικ λεμονιού. Είναι το ίδιο νόστιμο και σκέτο.

 

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι και κραμπλ

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με ελαφριά κρέμα γιαουρτιού και τραγανό κραμπλ. Αφράτη, ζουμερή υφή, λεμονάτη γεύση, φρουτώδες άρωμα και μια υποψία οξύτητας συνθέτουν ένα απόλυτα γευστικό και διαφορετικό κέικ με τρεις απολαυστικές στρώσεις! 
print


MΕΡΙΔΕΣ:
20-24 κομμάτια  /  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20 λεπτά  /  ΨΗΣΙΜΟ: 40-45 λεπτά

Υλικά:
Κέικ λεμονιού με γιαούρτι & κραμπλ / Greek yogurt coffee cake

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΜΠΛ (τραγανή επικάλυψη)
• 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
• ½ κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
1 πρέζα αλάτι
 4½ κ.σ. αγελαδινό βούτυρο, παγωμένο από το ψυγείο, κομμένο σε κύβους (65g)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
400g στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
1 μεσαίου μεγέθους αυγό
¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (30g)
1 βανίλια με λεμόνι Captain’s
1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (315g)
κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (250g)
• 4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (20g)
1 βανίλια με λεμόνι Captain’s
 1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
• 2 αυγά, μεγάλα
• 200g στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά 
½ κούπα γάλα (120ml)
 κούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (80ml)
• ⅓ κούπας σπορέλαιο (80ml)

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί, με διαστάσεις 25x35cm ή λίγο μικρότερο, και πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζοντας το περίσσιο. 

ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΜΠΛ (τραγανή επικάλυψη)
2. Σε ένα μπολ (ή στον επεξεργαστή τροφίμων/multi) ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας, τρίβοντας το, προκειμένου να κατανεμηθεί το βούτυρο ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα και να σχηματιστούν τρίμματα ζύμης σαν χοντρά ψίχουλα (ή εφόσον χρησιμοποιήσουμε τον επεξεργαστή τροφίμων/multi, ανακατεύουμε με σύντομα πατήματα του κουμπιού, μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα ζύμης σαν χοντρά ψίχουλα). Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο, μέχρι να το χρειαστούμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
3. Σε διαφορετικό μπολ αναμειγνύουμε με ένα σύρμα χειρός το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το αυγό, το αλεύρι τη βανίλια με λεμόνι και το ξύσμα λεμονιού, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο, μέχρι να τη χρειαστούμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
4. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε με το σύρμα χειρός το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια με λεμόνι και το αλάτι. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. 

5. Σε διαφορετικό μπολ προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα, το χυμό λεμονιού και το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

6. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μπολ με τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε το μείγμα των υγρών. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι μόλις να υγρανθεί το αλεύρι και να ενωθούν όλα τα υλικά. Το μείγμα δεν θα είναι απόλυτα ομοιογενές αλλά δεν το παραδουλεύουμε, για να μη γίνει σφιχτό το κέικ.

7. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα. Βγάζουμε την κρέμα γιαουρτιού και το κραμπλ από το ψυγείο. Απλώνουμε προσεκτικά, κουταλιά-κουταλιά, την κρέμα ομοιόμορφα στην επιφάνεια του κέικ. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το μείγμα του κραμπλ.

8. Ψήνουμε το κέικ, στη μεσαία σχάρα, για 40 με 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα το κραμπλ. Το βγάζουμε από το φούρνο και ακουμπάμε το ταψί σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, πριν σερβίρουμε.

Το κέικ είναι καλύτερο να καταναλωθεί σχετικά σύντομα μετά την παρασκευή του, ώστε να μην προλάβει να πανιάσει το κραμπλ και να είναι τραγανό.

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι & κραμπλ / Greek yogurt coffee cake

Συνταγή εμπνευσμένη απόLovely Little Kitchen

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

Tagged: , , ,

4 thoughts on “Κέικ λεμονιού με γιαούρτι και κραμπλ

  1. vandouli 25 Φεβρουαρίου, 2016 στο 15:17 Reply

    Yperoxes fotografies kai gliko! Tha dokimaso na to kano kai ego!!!

  2. Penelope 25 Φεβρουαρίου, 2016 στο 19:17 Reply

    Φαίνεται τόσο «ανάλαφρο»!!! Σαν σύννεφο…λεμονένιο((!!) Νανά.

    Μπράβο σε όλες σας για την ωραία σκέψη εορτασμού των βραβείων. Το γιαούρτι είναι πραγματικά ένας εξαιρετικός σύμμαχος στην κουζίνα μας.

  3. Αγγελική | CooKika 26 Φεβρουαρίου, 2016 στο 11:51 Reply

    Μου έρχεται να απλώσω το χέρι και να πάρω ένα κομμάτι!! Απλά υπέροχο!!
    Πολλά φιλιά!

  4. aris 26 Φεβρουαρίου, 2016 στο 14:07 Reply

    Νανά, σχεδόν νιώθω το άρωμα του λεμονιού! Τόσο ζωντανές είναι οι φωτογραφίες σου!
    Όλα υπέροχα! Μπράβο σε όλους για την όμορφη ιδέα την ομαδικής ανάρτησης!

    Και πολλές ευχές για ένα όμορφο Σ/Κ 🙂

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!