Τούρτα σοκολάτας με γιαούρτι και δημητριακά

Τούρτα με σοκολάτα, γιαούρτι & δημητριακά/Chocolate yogurt & cereal torte

Πρωινό ή επιδόρπιο; Δημητριακά, γιαούρτι, γάλα, μέλι, σοκολάτα… Τα υλικά σε παραπέμπουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, στο πρώτο. Ο τίτλος και οι φωτογραφίες μαρτυρούν πως πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για το δεύτερο. Μια άκρως σοκολατένια τούρτα που περιέχει, όμως, υλικά που πρωταγωνιστούν καθημερινά/συχνά/σπάνια/ποτέ (επιλέξτε την απάντηση που σας εκφράζει) στο πρωινό μας. Είναι τόσο ελαφριά και δροσερή, που αν ξυπνήσεις με μια ακατανίκητη πρωινή λιγούρα για γλυκό, μπορείς να φας άφοβα ένα κομμάτι… με την προϋπόθεση ότι δε σε βλέπει κανείς.

Τούρτα με σοκολάτα, γιαούρτι & δημητριακά/Chocolate yogurt & cereal torte

Άλλωστε ένα επιδόρπιο που συνδυάζει τέτοια τα υλικά, σε κάνει να νιώθεις λιγότερο ένοχος όταν το απολαμβάνεις. Η βάση της τούρτας, φτιαγμένη με δημητριακά, βούτυρο και μέλι, είναι εύθρυπτη και κριτσανιστή σαν γκοφρέτα. Η σοκολατένια κρέμα, φτιαγμένη με κουβερτούρα γάλακτος, γάλα και στραγγιστό γιαούρτι, είναι βελούδινη και απαλή. Η σοκολάτα μεταμορφώνει το γιαούρτι σε πηχτή, σοκολατένια κρέμα. Το γιαούρτι με την υπόξινη γεύση του μετριάζει τη γλύκα της σοκολάτας και προσδίδει στην κρέμα μια ευχάριστη νότα δροσιάς. Μια αρμονική συνεργασία υλικών και γεύσεων.

Τούρτα με σοκολάτα, γιαούρτι & δημητριακά/Chocolate yogurt & cereal torte

Είναι σοκολατένια αλλά διόλου λιγωτική. Είναι τραγανή και κρεμώδης μαζί. Είναι ανάλαφρη και δροσερή. Είναι απολαυστική και συνάμα «αθώα». Είναι όλα αυτά μαζί. Ακόμη, κι αν δεν συμπαθείτε το γιαούρτι, μη το φοβηθείτε, σ’ αυτή τη συνταγή θα το λατρέψετε. Η σοκολάτα είναι μαγική. Έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει κάθε γλυκό, κάθε υλικό σε πραγματικό πειρασμό! Αλήθεια ποιος μπορεί ν’ αντισταθεί σε μια σοκολατένια τούρτα με τραγανή βάση και απαλή κρέμα;

Τούρτα με σοκολάτα, γιαούρτι & δημητριακά/Chocolate yogurt & cereal torte

Χρήσιμα tips:
Διαλέγουμε ένα στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά) με κρεμώδη, πυκνή υφή και απαλή γεύση.
Φροντίζουμε να λιώσει τελείως η σοκολάτα, πριν προσθέσουμε το γιαούρτι. Η σοκολάτα θα βοηθήσει την κρέμα να πήξει κατά την παραμονή της στο ψυγείο.
Δε χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον ζάχαρη στην κρέμα. Η κουβερτούρα γάλακτος είναι ήδη αρκετά γλυκιά από μόνη της.
Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε τη βάση με μπισκότα τύπου Digestive (150g) που θα στρώσουμε στον πάτο, το ένα δίπλα στο άλλο.
Αν θέλουμε να δώσουμε περισσότερο ύψος στην τούρτα, αυξάνουμε αναλογικά τις ποσότητες των υλικών της κρέμας.

Τούρτα με σοκολάτα, γιαούρτι & δημητριακά/Chocolate yogurt & cereal torte

{Click here for recipe in English}

Τούρτα σοκολάτας με γιαούρτι και δημητριακά

Υλικά:

Για τη βάση
3 κούπες δημητριακά ή corn flakes ολικής άλεσης (90g)
1 κούπα νιφάδες βρώμης, ψημένες  (90g)
3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο (45g)
1½ κ.σ. μέλι (30g)

Για την κρέμα σοκολάτας
400g κουβερτούρα γάλακτος, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
⅔ κούπας γάλα (150g)
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200g)
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

1. Για τη βάση: Απλώνουμε τις νιφάδες βρώμης σ’ ένα ταψάκι σε λεπτή στρώση. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Αφού κρυώσουν, τις βάζουμε στο multi ή στο μπλέντερ μαζί με τα δημητριακά και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το μέλι, αφού πρώτα το έχουμε ζεστάνει. Τα ανακατεύουμε μέχρι να υγρανθεί καλά το μείγμα. Σε μια κουμπωτή φόρμα με διάμετρο 20−22cm ή σ’ ένα τσέρκι που έχουμε τοποθετήσει πάνω σε μία λαδόκολλα, στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα της βάσης πατώντας το με ένα κουτάλι (κρατάμε 2-3 κουταλιές στην άκρη για τη διακόσμηση). Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

2. Για την κρέμα σοκολάτας: Βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες, αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Περιμένουμε 1−2 λεπτά για να αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο γάλα και να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.

3. Απλώνουμε την κρέμα σοκολάτας πάνω στη βάση και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο τουλάχιστον για δύο ώρες για να σφίξει και να σταθεροποιηθεί. Για να σερβίρουμε αφήνουμε την τούρτα μας για 5−10 λεπτά εκτός ψυγείου. Μ’ ένα μαχαίρι ξεκολλάμε περιμετρικά την τούρτα από την φόρμα. Γαρνίρουμε πασπαλίζοντας την επιφάνεια με το μείγμα της βάσης που έχουμε κρατήσει.

(Προσαρμογή συνταγής του Γαβριήλ Νικολαΐδη από την εκπομπή: Chef Στον Αέρα)

Τούρτα με σοκολάτα, γιαούρτι & δημητριακά/Chocolate yogurt & cereal torte

Μέση διατροφική αξία (ανά μερίδα 84g)*

nutrition-torte

*Υπολογισμένη με γιαούρτι (10%) και γάλα (3,5%) πλήρες.

Tagged: , , , , , ,

8 thoughts on “Τούρτα σοκολάτας με γιαούρτι και δημητριακά

  1. Ερμιόνη 14 Οκτωβρίου, 2014 στο 22:49 Reply

    Υπέροχη η τούρτα Νανά μου!
    Αρκετά ελαφριά αλλά πολύ πλούσια σε γεύση!
    Με υλικά που μου αρέσουν πολύ και κατάλληλη για όλες τις ώρες!
    Σκέφτομαι τι τέλεια θα είναι για πρωινό!!!
    Φιλιά

  2. Cook Taste Live 14 Οκτωβρίου, 2014 στο 23:13 Reply

    Είναι εντυπωσιακό το πόσο κρεμώδης και λαχταριστή φαίνεται η κρέμα! Και είναι μόνο με γιαούρτι?!?
    Πολύ ωραία ιδέα! Θα δοκιμαστεί σίγουρα!

  3. Natalia 16 Οκτωβρίου, 2014 στο 06:34 Reply

    Τι ωραία τούρτα, I have to try to make this!!

    • Nana 17 Οκτωβρίου, 2014 στο 11:21 Reply

      Thanks so much for visiting my blog and commenting! You should definitely try it. It is so easy to make and taste delicious!

  4. Όλγα 18 Οκτωβρίου, 2014 στο 16:11 Reply

    Οι φωτογραφίες σου είναι πολύ ωραίες και φρέσκες Νανά. Αυτό που με κάνει να δοκιμάσω την τούρτα σου είναι ο βαθμός ευκολίας της… Και είναι σχετικά υγιεινή,ε?

    • Nana 18 Οκτωβρίου, 2014 στο 19:42 Reply

      Καλησπέρα, Όλγα! Με λιγότερες από 300 θερμίδες το κομμάτι θα τη χαρακτήριζα μάλλον υγιεινή επιλογή. Αν θέλουμε να μειώσουμε κι άλλο τις θερμίδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Επιπλέον,η διατροφική του αξία είναι υψηλή λόγω των θρεπτικών συστατικών του. Θα χαρώ πολύ να μάθω πώς σου φάνηκε αν τη δοκιμάσεις!

  5. AnPapasid 29 Ιανουαρίου, 2015 στο 13:51 Reply

    Την έφτιαξα για τα γενέθλια του μπαμπά μου και ήταν εξαιρετική, όπως όλες οι συνταγές σου που έχω δοκιμάσει, Νανά μου!!

    • Nana 29 Ιανουαρίου, 2015 στο 14:06 Reply

      Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια!

Τα σχόλια σας μου φτιάχνουν τη μέρα!